Generaties lang zorgen superhelden voor veiligheid in de wereld van Champions Online. Deze wereld is namelijk bewoond door slechte, buitenaardse wezens en organisaties. Het echte gevaar rust echter bij de kwaadaardige Doctor Destroyer, die niet rust tot de wereld is zoals hij het wil. Aan jou en andere superhelden de taak om de vrede terug te brengen.Het is mogelijk om uren met Champions Online bezig te zijn voordat je überhaupt een stap in het spel zet. De mogelijkheden om je personage te vormen zijn namelijk oneindig. Van een gewelddadige wolf tot een vrolijke clown of misschien wel Catwoman, het kan allemaal. Het is dan ook vrijwel onmogelijk om iemand in het spel tegen te komen met dezelfde outfit. Mocht je te lui zijn om zelf je personage te vormen, dan kan je gebruik maken van de ‘randomize’ knop waaruit regelmatig grappige resultaten voortkomen.

Een groot nadeel van de uitgebreide customize opties is dat het verschil tussen levels niet goed zichtbaar is; zou je bijvoorbeeld een aantal helden naast elkaar zetten waarvan de ene level 25 is en de ander level zes, dan zou je het verschil niet zien.Een ander nadeel van de uitgebreide customize opties in het begin is dat het weinig nut heeft om verder in het spel nog wat aan je outfit te doen. Het is wel mogelijk om later in het spel nieuwe, speciale toevoegingen voor je kostuum vrij te spelen, maar eigenlijk voegt dat niet echt iets bijzonders toe omdat je op het begin je outfit al zo uitgebreid kon samenstellen dat het eigenlijk al voldoet aan je eisen.Naast het vormen van je personage moet je ook nog, zoals gebruikelijk is bij een MMO, je klasse kiezen. Je kan hier kiezen uit; electricity, fire, ice, force, archery, gadgeteering, munitions, power armor, dual blades, fighting claws, single blades, martial arts, telekinesis, telepathy, might, darkness, supernatural en sorcery.En dan is het zover; je eerste stap in het spel! De controls van Champions Online zijn gemakkelijk onder de knie te krijgen. Je kunt kiezen uit verschillende settings; de welbekende fantasy setting, de superhelden setting of de setting die speciaal voor Champions Online gemaakt is. Ik maakte gebruik van het laatste, al verschillen de controls niet veel van elkaar.

Champions Online heeft een apart stijltje; je houdt ervan of je houdt er niet van. Hoewel het spel grafisch onder doet aan de kwaliteit van actuele MMO’s sluit de stijl van Champions online goed aan bij de sfeer van de stripboekachtige game. Het is te zien dat de ontwikkelaar goed over het ontwerp heeft nagedacht, ze hebben Champions Online namelijk zo ontworpen dat de nadruk is gelegd op jou; de superheld. Je valt goed op in de omgeving en dat is precies wat je wilt als superheld.Champions Online voldoet aan de standaard eisen van een MMO, helaas gaat de game niet echt verder dan dat. Het spel bevat standaard quests waarbij je monsters moet slopen, dingen moet verzamelen of iets moet activeren. De meeste quests liggen gewoon op de route waardoor ze vrijwel niet te missen zijn. Niet alleen neemt dit de stimulans van verkenning weg, maar zorgt het er ook voor dat het niet leuk is om quests meerdere keren uit te spelen.Wel stimuleert Cryptic Studios interactie met de omgeving. Zo kon ik, als sterke heldin, gemakkelijk een vrachtwagen oppakken om er vervolgens mee op het hoofd in te rammen van een tegenstander. Erg vermakelijk vond ik het, om door het level heen te rennen met zo’n groot ding boven je hoofd. Jammer is dat de opgepakte voorwerpen gewoon door gebouwen, bomen en andere voorwerpen heen kunnen gaan. Het geeft je een nep gevoel en ik vind het toch wel een slordige fout die eigenlijk niet meer gemaakt mag worden in de games van nu. Desalniettemin voelt het toch zo ontzettend goed om stoer met een zwaar voorwerp boven je hoofd de stad rond te rennen en er lekker een hoofd mee in te slaan of gooien.

Iets wat meteen opvalt wanneer je de wereld van Champions Online betreed is dat de wereld leeft. NPC’s roepen hier en daar toepasselijke kreten en het is maar uitkijken dat je niet in een verlammende mijn trapt. Een nadeel is echter dat de meeste NPC’s geen voice-overs ondersteunen; je zult hun bericht zelf moeten lezen. Hoewel Cryptic zijn best heeft gedaan om de teksten met een vlaagje humor te bedekken (door middel van onder andere referenties naar films en series), denk ik niet dat iemand echt zin heeft het hele spel door alsmaar tekstjes te gaan lezen. Na een tijdje is het mogelijk om powers, talents, travel en charasteric focus te kopen. Voor elk van deze categoriën heb je aparte punten. Powers, talents en charasteric focus richten zich voornamelijk op je skills en je specialisatie. Travel is echter een geval apart. Hierbij kies je op wat voor extra superhelden manier jij je voortaan wil voortbewegen. Je kan kiezen uit verschillende manieren waaronder superspeed, teleportation, swinging, flying, tunneling en hover disk.Vanaf level 25 begint de game pas echt interessant te worden, vanaf dat moment kan je namelijk een ‘Nemesis’ maken. Dit is je aartsvijand. Het vormen van je eigen aartsvijand geeft een persoonlijke en vernieuwende vlaag aan het spel.Champions Online bevat in het totaal vijf streken, waarvan er twee pas vanaf level 30 speelbaar zijn. Milennium City is de centrale streek waar het meest te doen valt. Dat wil echter niet zeggen dat anderen streken niet welkom zijn. Integendeel, zelfs met de andere vier streken blijft het spel redelijk klein voor een MMO Game. Maar wie weet breiden latere patches dit nog uit.

Een belangrijk aspect van MMO’s is voor mij de community. Ik vind het belangrijk om met anderen spelers te communiceren, quests uit te voeren en items te traden. Bij Champions Online ontbrak dit gevoel bij mij. De meeste tekst die ik in het spel ben tegengekomen was afkomstig van NPC’s en spelers zaten me eigenlijk eerder in de weg dan dat ik ze graag in de buurt had. Een goed voorbeeld hiervan is het redden van mensen door gemene vijanden te vermoorden. Wanneer iemand al bezig is met deze quest, zal je moeten wachten tot HIJ ermee klaar is en de monsters weer opnieuw spawnen om de persoon in kwestie te redden. Natuurlijk ben ik bereid te wachten voor een keertje, maar om het nou elke keer te moeten doen. Om de samenwerking tussen spelers toch te stimuleren zijn er open quests en dungeons te vinden voor meerdere spelers. Hoewel je deze dungeons ook in je eentje kan clearen, voegt het zeker wat meer toe aan het spel. Jammer alleen dat veel open quests nog vol zitten met bugs.Conclusie:Champions Online voldoet aan alle standaard eisen van een MMO. Het is leuk om eens in de voeten van een superheld te staan en het Nemesis systeem voegt een leuke vernieuwing toe. Helaas gaat het spel niet veel verder dan de standaard MMO eisen. Gelukkig is het bij MMO’s meestal het geval dat geregeld nieuwe patches uitkomen met verbeteringen en al. Hopelijk zal Cryptic in de toekomst deze game dan naar een hoger niveau brengen, want het concept is zeker potentieel.Game: Champions OnlinePlatform: PCOntwikkelaar: Cryptic StudiosPublisher: AtariPrijs: -$14.99 voor een maand. – $41.97 voor drie maanden- $77.94 voor zes maanden.Officiële site: http://www.champions-online.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.