Zaterdag 29 augustus, 12:00 uur, IT-Games in Heerlen. Langzaam stroomt de arcade hal vol met mensen die maar voor 1 ding komen: De Nederlandse kampioenschappen Dance Dance Revolution. De hele dag zullen mensen gaan strijden om deze titel in de wacht te slepen. Hoe zoiets gaat en hoe zoiets is? Dat lees je hier!De mensen komen aanstromen van alle hoeken uit het land. De een moet 3 uur reizen, de ander woont er om de hoek. Heeft men er zoveel voor over om te laten zien dat zij de beste zijn? Of zijn er andere redenen die de mensen trekt?

Een woordje van de organisatie vooraf

De dag gaat goed van start, na een korte bespreking van de regels mogen al meteen mensen gaan spelen. De organisatie heeft alles ontzettend netjes geregeld met schema’s die aan iedereen worden uitgedeeld. Op een klein beetje onvermijdelijke uitloop na gaat alles perfect. De seeding rondes, waarbij wordt bepaald tegen wie je moet spelen, verlopen vlekkeloos en snel. Ook de competitie rondes en finale gaan zoals gepland.Voor het NK is het nogal logisch dat men op een hoog niveau speelt. Toch lopen er ook een heleboel mensen rond die op een lager niveau spelen. Het leuke aan dit NK is namelijk dat er ook zogenaamde ‘Nevengroepen’ waren. Dit waren wedstrijden tussen mensen die op respectievelijke ‘expert’, ‘difficult’ en ‘basic’ speelde. Iedereen kon dus meedoen!

De bekers voor het NK

Wat mij al vrijwel meteen opvalt is dat de vrouwen sterk in de minderheid zijn. Ik vraag mij af hoe dit komt. Dansen vinden vrouwen over het algemeen toch leuker dan mannen? Waarom doen ze dan niet mee?Oud bekende en speler op difficult niveau Dipje weet misschien het antwoord: “Ik denk dat mannen sowieso een betere conditie hebben dan vrouwen, dus ze zijn vrijwel automatisch beter. Ze hebben ook een betere oog-voet coördinatie wat heel belangrijk is bij dit spel. Daarnaast denk ik dat meiden liever thuis spelen op een dun matje, dit is veel veiliger dan op een pad van 10 centimeter hoog. Ook dingen de reiskosten mee in het algehele plaatje, treinkaartjes zijn niet goedkoop als je geen kortingskaart hebt.”

Dipje in actie

Dipje speelt al ongeveer 1.5 jaar intensief DDR. Ze vindt het leuk om te spelen, wat meteen ook haar reden is om mee te doen. Zelf zegt ze dat ze niet op expert niveau zou willen spelen: “Op expert niveau is de competitie te hoog, dat haalt voor mij de lol eraf.” Alhoewel ze geen verwachting heeft hoopt ze natuurlijk toch nog redelijk te eindigen. “Op het dames toernooi eerder dit jaar werd ik 5e. Het zou leuk zijn als ik weer rond die plaats eindig.”Naast Dipje is er nog iemand die mij in het oog springt. Ze is een stuk kleiner en jonger dan de rest van de spelers, maar ze laat zich niet kennen als ze speelt in de nevengroep difficult en expert. Ik heb het over de 10-jarige Alia. Alia speelt al bijna 2 jaar DDR. Dankzij haar vader is ze helemaal verslaafd. De reden waarom ze meedoet? “Ik vind het leuk om te spelen.” Hoe hoog schat ze haar kansen in? “Niet zo hoog, die anderen zijn allemaal groter dan mij!” En dat terwijl ze toch nog 5e in de difficult groep wordt. . .

Re0Wen tegen Alia

Plezier stond op het toernooi centraal. Doordat er kon worden gespeeld op 2 machines, kon elke speler ontzettend vaak spelen, met verbaasde reacties tot gevolg: “Huh, lig ik er nog niet uit dan?!”Ook waren de spelers onderling erg aardig tegen elkaar. Met iedereen werd een praatje gemaakt en gelachen. Toen de dag ver tot zijn einde liep begon je dit ook duidelijk te zien: Bijna iedereen zat op stoelen of tafels, sommige zelfs even met hun ogen dicht. Echter waren er nog 3 mannen klaarwakker: T-Bone, Hikaru en Final. De hele dag werd er al gegokt wie waar zou eindigen.

T-Bone was voormalig kampioen, zou hij het nog in zich hebben? Hikaru had hard getraind, maar was dit wel genoeg? Final had het vorige vriendschappelijke tournooi gewonnen, was hij klaar om de ‘titel’ over te dragen? De meningen waren verdeeld, en iedereen zat dus ook in spanning te kijken naar de finale rondes, en het ging er hard aan toe.Elkaar uitdagend op de moeilijkste nummers speelde de laatste paar mensen zo snel als hun lichaam toeliet. Helaas voor ons voormalig Nederlands kampioen T-Bone eindigde hij na een spannende strijd tegen Hikaru 3e. Dit betekende dat Hikaru het moest opnemen tegen Final, die al eerder zijn plek in de finale had veilig gesteld.

Hikaru en Final in de finale

Nadat de spelers elkaar succes hadden gewenst begon dan eindelijk de wedstrijd waar iedereen op had gewacht. Meerderen pakten een stoel erbij, gingen op de grond zitten of op tafels staan. Iedereen was stil terwijl het enige geluid van de machine afkwam en het gestamp van hun voeten op de pijlen duidelijk hoorbaar was.

Hikaru en Final halen zeer hoge scores

Na 2 ontzettend spannende rondes was het duidelijk wie de winnaar was. Final ging er alweer met de eerste plek vandoor en mag zich vanaf nu ‘Nederlands kampioen Dance Dance Revolution’ noemen. Gefeliciteerd Final!Tijdens de prijsuitreiking werd er ook nog een speciale prijs uitgereikt voor ‘De beste dame’. Deze prijs ging vol overtuiging naar Team Elise, zij eindigde als 5e in de expert groep. Gefeliciteerd!Terugkijkend op de dag was het zeer geslaagd. Iedereen was tevreden over het verloop van de dag. Toen de organisatie na afloop vroeg of men dit soort toernooien vaker wou zien werd er enthousiast geroepen: “Volgende week weer?!”

Team Elise, beste dame
Alle prijswinnaars bij elkaar

NK-uitslagen:1.FUUX (Final)2.Gorbatsjov Stalin (Hikaru)3.Flash Back 90s (T-Bone)4.Rollergod5.Saphiro & Tapdanser7.Choongii & INKYDINKYDIDDLYDOO (Zoot)9.Skullyhead, Lux, Qleaudtsac & Svenalty13.Jelster14.TUUXExpert-uitslagen:1.Flash Back 90s2.Elmar3.Saphiro4.15.Team Elise6.Choongii7.Sekiryu8.P4F9.N-Vision10.Aliamax11.Tap Tap12.SvenaltyDifficult-uitslagen:1.N-vision2.P4F3.Re0Wen4.Zieke Huisbeer5.Aliamax6.Dio7.Yaktam8.Before9.Jordy10.Layfon11.Spekje12.DipjeBasic-uitslagen:1.Henk2.Melissa3.Jordy4.Jonas de Belg5.XanxGefeliciteerd aan alle deelnemers met hun behaalde plaats!Daarnaast nog een extra dankwoord richting DDRnl en IT-games! Bedankt voor de leuke dag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.