Vroeger als klein meisje speelde ik al op de Nintendo. Ons gezin was de trotse eigenaar van de allereerste Nintendo. De Nintendo 8bit. 1985 was het heilige jaar van Nintendo die de Nintendo 8 bit uitbracht in Japan en vervolgens in de rest van de wereld. Natuurlijk bleef Nintendo niet stilzitten. Inmiddels zijn we beland bij de Wii en Dsi. De evolutie van de Nintendo Gameconsole.Color TV Game 1977In 1977 komt Nintendo met de eerste spelcomputer. Een controllor die bestaat uit 2 knoppen. De console die Color TV game heet heeft 6 ingebouwde spellen. De console werkte niet met cardridges. Later werd deze console nog een keer uitgebracht met 15 nieuwe games. Helaas heeft Nederland nooit kennis maken met deze console. Natuurlijk wel leuk om te benoemen dat Nintendo in 1977 al actief was.

NES 1985Hoe lelijk deze console ook is qua looks, hoe heilig hij is voor de gamers van die generatie. Deze console uit 1985 werd door jong en oud gespeeld en kende vele games. De games die ik me kan herinneren waren Super Mario ofcourse Super Mario 2 en een spel waar je vogels kon neerschieten. Helaas mochten we deze nooit zo vaak spelen aangezien dit niet goed scheen te zijn voor je televisiebeeld. Natuurlijk kwamen er uiteindelijk vele andere en nieuwe games bij maar de meest bekende blijft toch Super Mario

Game boy 1989Ninento komt in 1989 met de Game Boy. De eerste Handheld die te gebruiken is zonder kabels. De eerste gameboy was de 8bit versie. Deze had een klein zwart wit LCD scherm. Games die gespeeld werden op deze handheld waren rom cartridges.

Super Nintendo Entertainment System (SNES) 1991Net zoals bij de mens veranderd er bij Nintendo ook veel door de jaren heen. Een aantal jaar na de komst van de Nintendo 8bit word in 1991 de Super Nintendo / SNES uitgebracht. Aan deze console was al een groot verschil te zien. Wat de 8bit vierkant , recht toe rechtaan maakte kreeg deze console zijn rondingen mee wat de looks van de console gelijk een stuk verbeterde. Niet alleen de console boekte een enorme voorruitgang ook de games kregen een enorme boost. Vele games volgde en de SNES werd een ontzettend populaire spelcomputer die voor het hele gezin entertainment bracht. Van Super Mario tot de Smurfen je kon het zo gek niet bedenken. Games die uitgebracht zijn in Nederland voor de Snes vind je hier. De SNES heeft een behoorlijke tijd mee kunnen draaien.

Nintendo 64 1996Natuurlijk kreeg ook de SNES een opvolger. De Nintendo 64 maakte zijn debuut. In 1996 kwam deze spelcomputer op de markt. Inmiddels werden de looks voor de consoles steeds belangrijker. De Nintendo 64 kreeg dan ook een aantal verschillende uitvoeringen. Ook de games gingen er wederom op voorruit. En ook weer voor deze console de nodige games.

Game Boy color 1998De gameboy color had qua looks veel weg van de gewone gameboy. Een stuk platter was deze handheld. Leuk was ook dat dit de eerste handheld is met kleur. De spellen waren ook weer te koop op cartridges , de gameboy color had ten opzichte van de gewone gameboy veel betere specificaties. Natuurlijk ook wel nodig om games met kleur te maken. Ook bood de gameboy color de mogelijkheid om een koptelefoon aan te sluiten op de handheld en kon er draadloos via infrarood tegen elkaar gespeeld worden.

Game Boy Advance 2001De voorgaande handheld van Nintendo waren behoorlijk groot en net zoals met een gsm wilde ook de handheld gebruikers kleinere objecten om mee te gamen. Zo komt in 2001 de Gameboy advance afgekort naar GBA. De GBA is de opvolger van de gameboy color.

GameCube 2002Dit is de 4e gameconsole van Nintendo. De Gamecube is de opvolger van de Nintendo 64 en bood de mogelijkheid om via cd schijfjes te gamen. De Gamecube had in de tijd dat hij op de markt kwam het niet makkelijk. Microsoft en Sony hadden enkele maanden eerder hun consoles op de markt gebracht. De ps2 en de Xbox. De gamecub moest behoorlijk concurreren aan deze twee consoles die gebruikers de mogelijkheid boden om dvd’s af te spelen. Dit kon op de gamecube echter niet. Wat aan deze console een opmerkelijk punt was, dat zijn de looks. De gamecube kent een aparte vierkante vorm en een opvallende blauwe kleur. Ook de cd looks zijn anders de doorsnede van de games cd’s was 8 cm. Helaas voor Nintendo vielen de verkoopcijfers van deze console tegen.

Game Boy Advance SP 2003Een speciaal project van Nintendo kwam in 2003 op de markt. De uitklapbare game boy advance. SP staat dan ook voor Special Project. Deze handhel kent een compleet nieuw design en is opvouwbaar. De Nintendo Advance SP is in verschillende uitvoeringen op de markt gebracht en gebruikte dezelfde games als zijn voorganger de Game boy Advance.

Nintendo DS 2005In 2005 maakte de wereld kennis met de eerste Nintendo DS. Deze versie ziet er qua looks nog wat lomper uit dan de DS die we nu kennen echter zijn de games wel hetzelfde. De Nintendo DS kent ook een slot waar game boy advance spellen mee gespeelt kunnen worden. Een zeer waardige opvolger van de Game Boy advance. DS staat voor Dual Screen. Dit omdat deze handheld twee schermen kent. Ook heeft deze handheld een hele andere speelmethode de handheld kent onder andere een touchscreen methode. De handheld word dan niet alleen met de knoppen bestuurd maar ook met een bijgevoegd pennetje. Ook WiFi werd mogelijk gemaakt voor deze handheld. Een aantal games konden zelfs online gespeeld worden. Animal Crossing: Wild World, Mario Kart DS, Tony Hawk: American Sk8land, Metroid Prime Hunters zijn daar een aantal van.

Nintendo DS Lite 2006Een jaar na de komst van de Nintendo DS komt Nintendo met een aangepaste variant. Inmiddels is nu in 2009 de Nintendo DS Lite een ontzettend populaire handheld. Met name onder vrouwen en kinderen word deze handheld ontzettend veel gebruikt tot op de dag van vandaag. De Nintendo DS Lite kent verschillende uitvoeringen in vele verschillende kleuren. In het afgelopen jaar hebben gamepublishers niet stil gezeten en de Nintendo DS en Nintendo DS lite kennen enorm veel games. Bijna wekelijks komen er nog steeds nieuwe games uit. Het verschil met zijn voorganger is dat deze ds er mooier afgewerkt uitziet. Ook grafisch ging deze DS er op voorruit kleuren en beelden werden beter. Een zeer positieve voorruitgang die zorgde voor een positief resultaat.

Wii 2006In 2006 komt de Nintendo met een grote verassing. De Wii word uitgebracht. Zoals je het ook uitspreekt (Wie) is ook de doelgroep van Nintendo met deze console. De Wii is namelijk een spelcomputer gericht op de casual gamer, de gezinnen. De console die gebruik maakt van een draadloze controllor en nuckchuck werd binnen mum van tijd razend populair over de hele wereld. De game Wii –Sports werd meegeleverd met de console en groeide uit tot een razend populaire game. De wii biedt allerlei mogelijkheden, je kan online met de Wii, de mogelijkheid om foto’s te kijken, vele uitbreidingen met leuke extra’s (denk aan balance board, dansmatten, gitaren, microfoons en drumstellen). Je kan het zo gek niet bedenken en het kan op de Wii. Ook is er een winkelkanaal waarbij gebruikers van de Wii met gekochte Wii points oude games kunnen kopen en vervolgens kunnen spelen op hun Wii. De wii is redelijk compact en is een hele “luchtige” consoles. Grafisch kan hij niet opboksen tegen zijn concurrenten. Maar qua gamestijl is hij onder de Casual, vrouwelijke gamers gezinnen ontzettend populair.

Nintendo DSi 2008Inmiddels heeft ook de Nintendo DS Lite weer een opvolger. De Nintendo DSi is sinds 1 jaar te koop. Een aantal aanpassingen zijn toegepast op deze handheld. Zo is er een camera ingebouwd van 0,3 megapixels. Er is een opening voor SD kaart, je hebt de mogelijkheid tot games kopen via Nintendo Points net zoals bij het winkelkanaal avn de Wii. Helaas kent deze handheld geen GBA slot meer waardoor dat games als guitar hero niet meer mogelijk zijn. Nintendo is hier wel mee bezig om hier wat op te verzinnen. Voor de DS kunnen de zelfde games gebruikt worden als voor de Nintendo DS Lite.

Nintendo kent dus een hele geschiedenis. Sinds 1977 zijn ze al actief op het gebied van handheld en console. Nintendo draait al 32 jaar mee in de gamewereld. Wat leuk is om te zien is dan ook de evolutie. Tegenwoordig is alles grafisch zo mooi om te zien en draait alles zo soepel ten opzichte van “vroeger”. Vergelijk voor jezelf eens de Wii met de NES of de Nintendo DS Lite met de allereerste gameboy. Gameconsoles en handhelds worden steeds beter. Natuurlijk leuk om te bedenken wat Nintendo’s volgende move word. Voor Female-Gamers is Nintendo zeker een ontwikkelaar om in de gaten te houden. Op het gebied van Casual games is deze ontwikkelaar een grote favoriet. Sporten hoef je tegenwoordig al niet meer in een sportschool maar dat doe je gewoon thuis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.