Een (r)evolutie in gaming: gratis te spelen online games. En dan heb ik het niet over flash-games, maar over volwaardige, compleet te downloaden games gemaakt door grote, bekende developers. Echte aandacht voor gratis games en het zogenoemde ‘free-to-play’ model is er pas sinds een paar maanden, maar het leeft al veel langer dan dat. Verder in dit artikel tips voor gratis games: welke zijn er, en welke zijn leuk om te spelen?Van MUD naar MMODe meest veelvoorkomende gratis games zijn MMOs. Dit genre bestaat al veel langer dan we ons kunnen herinneren. In 1978 maakte Richard Bartle samen met Roy Trubshaw het spel MUD (Multi-User Dungeon), de oudste virtuele wereld die bestaat. Waar het begon met simpele tekst-gebaseerde MUDs, leidde het tot grafische MMOs. Zo begon RuneScape ook als een simpele tekst-gebaseerde MUD, voordat er graphics aan werden toegevoegd. Je kan nog steeds lekker oldschool MUDs spelen, een lijst van meer dan 1000 MUDs kun je hier vinden.De MUDs die vanaf eind jaren ’70 ontstonden waren de voorlopers van MMOs die we nu allemaal zo passievol spelen, zoals Everquest, Lineage, Galaxy Online en natuurlijk World of Warcraft. “World of Warcraft, met meer dan 10 miljoen spelers, overschreed alle verwachtingen voor abonnement-gebaseerde MMORPGs,” aldus Michael Cai, directeur van Broadband and Gaming bij Parks Associates. “Maar het is onwaarschijnlijk dat andere ontwikkelaars hetzelfde zullen bereiken met het abonnementsmodel.”Een ‘free-to-play’ model met micro-transacties is een alternatief op heb abonnementsmodel en een mogelijkheid voor ontwikkelaars om succesvolle nieuwe MMOs te maken. Investeren in nieuwe MMOs met abonnement heeft namelijk volgens onderzoekers geen zin meer. Door spelers een gratis spel te bieden is er meer flexibiliteit en keuze. De spelers kunnen zelf beslissen hoe uitgebreid ze het spel willen spelen. Het biedt ook de mogelijkheid om te stoppen wanneer je wilt. En dat zonder een enorme investering te hebben gemaakt die je kwijtraakt.Persoonlijke favorietenEr zijn ontelbare gratis games. Niet alleen MMORPGs, maar ook bijvoorbeeld shooters. Zelf heb ik er al heel wat gespeeld, maar werd vaak teleurgesteld door aspecten zoals graphics en gameplay. Zonde van je tijd: downloaden, registreren en installeren duurt immers best lang. Daarom een paar persoonlijke favorieten:

Adventure Quest – http://www.battleon.com

Een 2D RPG met een anime-thema. AQ is al lange tijd online te spelen, maar was eerst maar voor een beperkt aantal spelers toegankelijk. Nu is het spel direct in je browser te spelen; even inloggen en je hebt volledige (en gratis) toegang.

Conquer Online – http://www.conqueronline.com

Heeft iets weg van Diablo en is dan ook een leuk alternatief voor de Diablo-fans. De het spel is ongeveer 600mb groot en is het zeker waard!

Runes of Magic – http://www.runesofmagic.com

Komt dicht bij WoW (al overtreft ‘t het natuurlijk niet). Af en toe denk je wel, ‘Jezus, dat hebben ze duidelijk van WoW gejat’, maar het blijft wel een leuk spel. Plus, voor RoM hoef je niet te betalen!

Battlefield Heroes – http://www.battlefieldheroes.com

Door EA en DICE ontwikkelde cartoon-style shooter. Gebaseerd op de Battlefield serie, zit erg mooi in elkaar en ook zeker een aanrader voor mensen die van shooters houden.

Een grappige shooter die zich eigenlijk meer op kinderen richt, maar verrassend leuk bleek te zijn. Ik kwam er in een ‘Death Match’ achter dat sommige dertien-jarigen ongelofelijk goed zijn in shooters.Speculaties over free-to-play games die een grote concurrent gaan worden voor fysieke, in de winkel te kopen discs, geloof ik niet zo. Er zijn altijd gamers bereid om gewoon te betalen. En zo’n disc in je kast hebben staan, ziet er gewoon leuk uit. Dat free-to-play games een uitbreiding, een extra optie zullen zijn, dat vind ik veel aannemelijker. Nu hebben we gewoon veel meer games om uit te kiezen. Gratis games zijn namelijk, net zoals games waar je gewoon voor betaald, gewoon erg leuk. En er zijn er ook nog eens honderden van te vinden. Voor een uitgebreide lijst kijk op een van de volgende sites: http://mmohub.org/http://www.wiki4mmo.comhttp://www.onrpg.comVeel speelplezier! Probeer niet verslaafd te raken!(Door Snezana Nedeski)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.