Deze week is het alweer 25 jaar geleden dat de Russische programmeur Alexey Pajitnov voor het eerst het spelletje Tetris speelde. Inmiddels zijn er al zo’n 70 miljoen versies van deze verslavende game verkocht.Tetris zorgde voor een enorme hype. Op 6 juni 1984 legde Alexey Pajitnov de laatste hand aan het spel met vallende gekleurde puzzelblokjes. De naam ‘Tetris’ is een samentrekking van tetramino (een blok met vier vakjes) en tennis. Pajitnov:

“Toen ik niet meer kon stoppen, wist ik dat ik iets revolutionair had bedacht”.

Jarenlang was Tetris een vloek en een zegen voor zijn uitvinder. Pajitnov kreeg er wereldfaam mee maar het duurde tot 1996 voor hij er een roebel aan kon verdienen. De rechten op het spel waren daarvoor immers in handen van de Russische overheid en de Rus kon ze pas in ‘96 bemachtigen.Jan Van Looy van de Universiteit Gent:

“Het speelt in op mensen hun natuurlijke drang tot ordenen”“Eenmaal de rijen blokken weggewerkt zijn, blijft er als beloning dat lege scherm achter.”

De grote doorbraak van Tetris kwam in 1989 met het verschijnen van de Tetris-versie voor Nintendo’s Game Boy. Tetris zorgde onder andere voor een Engelse top 10 hit:

Japaners bedachten een game-show rond Tetris:
En zelfs hele fanfare corpsen speelden voor Tetris blokjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.