Ik was op zoek naar een relaxte en mooi uitziende game. Eentje waar je jezelf even in kunt verliezen en dat je niet doorhebt dat je al meer dan een uur aan het spelen bent. Ik gokte dat Preserve wel zo’n game zou zijn.

Preserve is een relaxte puzzelgame waar het allemaal draait om het creëeren van natuur en biomen waar dieren kunnen leven. Jouw taak is om deze biomen zo vorm te geven dat je optimale punten kunt verzamelen en zo puzzels oplost of hoog in het scorebord klimt. Er zijn verschillende biomen om te verkennen, namelijk continental, savanna, marine en jurassic. Deze biomen hebben allemaal hun eigen werkwijze, bonussen en natuurlijk diersoorten.

Ik begon met de Classic Mode waarin je dus zoveel mogelijk punten probeert te halen. In het bioom continental vind je bos, bloemenvelden, heide, moeras en bergen. Je start altijd met een enkele basis van een zeshoek. Deze zeshoek bestaat weer uit afzonderlijke zeshoeken, velden waar je je biomen en dieren op plaatst. Zoals je hieronder ziet hebben deze velden verschillende hoogtes. De biomen die je kunt plaatsen zijn afhankelijk van de hoogte. Zo kun je geen grasland op de hoogste, of rotsen op de laagste velden plaatsen. De volgende stap is het bewateren van je startvelden.

Voor het bewateren van de velden heb je kaarten nodig met regendruppels. Je hebt kaarten die maar één veld bewatert en velden die er zeven tegelijk doet. Het bewateren heeft effect op alle velden behalve steen. Er groeit nu gras, waardoor je over kunt gaan op het plaatsen van biomen. Ook hiervoor worden kaarten uitgedeeld die je kunt plaatsen. Je hebt van een bioom ten minste drie dezelfde aaneengesloten velden nodig om er dieren in te mogen plaatsen. Je moet dus ook tactisch kijken naar je mogelijkheden, welke ruimte je hebt. Het inzetten van kaarten levert punten op, punten leveren nieuwe kaarten en velden op. Door op de juiste manier te spelen kun je een optimale score bereiken in ieder level. Ik dacht in eerste instantie dat dit heel makkelijk zou zijn, omdat je vrij snel meer kaarten en velden krijgt. Toch bleek vaak aan het einde van een level (als je alle velden hebt gekregen) dat ik nog lang niet genoeg punten had om de hoogste score te behalen.

Los van de Classic Mode is er de Puzzle Mode. Hier heb je een beperkt aantal kaarten en velden waarmee je een score moet behalen. Dit komt heel precies! De eerste puzzels zijn vaak nog wel goed te doen, maar daarna toch steeds lastiger met nieuwe elementen en beperkte vrijheid. Wat hierin wel prettig is, is dat het niet lang hoeft te duren om een puzzel op te lossen, om een poging te doen. Dat maakt het ook niet zo erg om het steeds opnieuw te proberen, je bent hooguit een paar minuten verder.

Er is ook een Creative Mode waar je zonder restricties kunt creëeren. Hier kun je alles met elkaar combineren van alle beschikbare biomen. Dit is wel een fijne extra game modus, voor als je uitgepuzzeld bent en gewoon zin hebt om te doen wat je zelf wil. Ze hebben de gebruikersinterface (UI) ook zo vormgegeven dat het allemaal overzichtelijk blijft. Alle kaarten zijn per bioom geclusterd, en onderverdeeld op functie (natuur, dier of extra’s).

Ergens had ik wel gehoopt dat de dieren meer zichtbaar zouden zijn. Sommige dieren zie je niet goed door alle begroeiing en dat is wel jammer. De grotere dieren die zich in wat minder begroeide biomen bevinden zie je trouwens prima. Je kunt wel lekker ver inzoomen, mocht je gewoon even willen ontspannen. Naast het spel-element, heeft het echt wel wat ontspannends. Dit ontspanning is af en toe behoorlijk welkom hier in huis, ook mijn kinderen zaten heerlijk te pielen met de creatieve modus van Preserve. Beetje boomjes, bloemen en koraal plaatsen, diertjes erin, beetje in- en uitzoomen. Heerlijk toch? Ondertussen speelt er op de achtergrond rustgevende muziek en hoor je af en toe wat geuiden van dieren als je ze ergens neerplempt.

Alena’s conclusie

Preserve is een heerlijke ontspannen puzzelgame, precies zoals ik had gehoopt en had verwacht. Ik vind het nog steeds wel lastig om de logica van de puntentelling tijdens de puzzels te begrijpen, maar ik ga soms ook veel te snel. Het is ook gewoon zo leuk om al die dingetjes neer te zetten, om dorre grond om te toveren tot weelderige natuur of koraalrijk water. Wat me opviel is dat alle spelmodi een ontspannen sfeer hebben. Er is geen klok, er is geen druk en het was chill genoeg om steeds opnieuw te proberen als ik niet zoveel punten had. Ook als je doel niet is om de hoogste score te halen is het nog steeds een heel vermakelijke game. Wel kan ik me voorstellen dat het uiteindelijk gaat vervelen als je je zoveelste level hebt gespeeld. De gebruikersinterface is goed ingericht en makkelijk te gebruiken. Er staat tekst en uitleg bij de kaarten, je kunt extra informatie zichtbaar of onzichtbaar maken, de puntentelling in beeld laten staan (misschien moet ik dat toch maar doen) of zelfs in fotomodus als je gewoon een mooi plaatje wil schieten. Dikke aanrader voor iedereen die gewoon een chille game met dieren wil spelen.

+ Ontspannen
+ Variatie
+ Gaat niet echt vervelen
+ Kan prima even snel tussendoor

– Kan op termijn misschien wel “saai” worden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.