De door Games Farm ontwikkelde Jötunnslayer: Hordes of Hel is een roguelike horde-survivor-game, die zich afspeelt in de duistere werelden uit de Noorse mythologie. De game is momenteel beschikbaar op Steam Early Access, wat betekent dat de game nog volop in ontwikkeling is, maar wij hebben alvast de game kunnen testen.

Om gelijk met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen, Jötunnslayer: Hordes of Hel is echt zo’n typische game die niet voor iedereen weggelegd is. Je zult namelijk keer op keer sterven en het is makkelijk om overweldigd te raken door de hordes van vijanden die op je afkomen. Aangezien het een roguelike-game is, zal je ook steeds weer opnieuw moeten beginnen, omdat je jouw voortgang in een level verliest als je doodgaat. Wel behoud je gelukkig het goud dat je bij elkaar gesprokkeld hebt, wat zeker van pas komt. Met goud kun je namelijk skill points kopen, waarmee je nieuwe vaardigheden kunt vrijspelen. Hier kun je al gaan nadenken over wat een goede build zou zijn, en beetje bij beetje de juiste vaardigheden vrijspelen, om zo uiteindelijk jouw overlevingskansen te vergroten en uiteindelijk de Jötunnslayer te worden.

Spelers kunnen kiezen uit vier unieke helden, die elk hun eigen duistere achtergrondverhaal en vaardigheden hebben. Deze helden zijn echter nog niet gelijk speelbaar. Je zult ze namelijk moeten vrijspelen door bepaalde levels uit te spelen, op verschillende moeilijkheidsgraden. Daarnaast krijg je ook hulp van een aantal legendarische Noorse goden. Zo staan Odin, Freya en Loki aan jouw zijde en kun je hun krachten inroepen om samen de hordes te verslaan.

Aanvallen gaan doorgaand automatisch, wat in het begin ontzettend wennen is – normaalgesproken heeft de linkermuisknop het zwaar te verduren bij dergelijke games, terwijl je deze nu eigenlijk bijna niet nodig hebt. Het is bovendien ook niet mogelijk om aanvallen te blokkeren, en de speciale aanvallen van de goden worden automatisch gecast, na het aflopen van een cooldown. De game voelt daardoor soms meer als een op hol geslagen idler.

Bij het verslaan van vijanden, zullen deze verschillende items droppen, waaronder paarse kristallen waarmee je kunt levelen. Bij elk level dat je omhoog gaat, krijg je twee willekeurige opties in beeld, die je beperkt kunt omwisselen (‘rerollen‘). Je kunt hier bepalen wie je wilt upgraden, afhankelijk van welke personages je voorgeschoteld krijgt. Dat kan jouw held zijn, maar ook één van de Noorse goden.

Door deze willekeurige opties, kan elke speelbeurt net weer iets anders uitpakken. De upgrades waar je uit kunt kiezen, worden namelijk ook willekeurig weergegeven en wederom is het hierbij mogelijk om deze te rerollen of zelfs te banishen, zodat je ze deze speelbeurt niet meer voorkomen.

In elk level zal je, naast het verslaan van de hordes vijanden, ook quests moeten doen. Deze questst zijn rituelen die je doet om uiteindelijk de zogenoemde Jötunn op te kunnen roepen; de eindbaas van elk level. Belangrijk is ook om deze rituelen te doen, voordat de timer afloopt. De hoeveelheid tijd die je hebt om alle quests te doen is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die je gekozen hebt. Bij het starten van elk level kun je ook gebruikmaken van modifiers, om de game nog uitdagender te maken, of juist makkelijker. Dit heeft wel invloed op de hoeveelheid goud je krijgt.

Grafisch ziet de game er al prachtig uit en heb ik weinig op aan te merken. Het is duidelijk dat er in ieder geval prioriteit gegeven is aan de mooie vormgeving van de game, alsook de muziek van de game. Qua sfeer wordt de toon in ieder geval al goed gezet.

De game voelt echter wel ontzettend bare bones aan, wat misschien op het moment niet een heel eerlijk kritiekpunt is, aangezien de game zich nog in Early Access bevindt. Afhankelijk van hoe vastberaden je bent als speler, kan de game ontzettend snel als repetitief ervaren worden. Je zult keer op keer dezelfde levels opnieuw moeten doen, wil je enigszins voortgang boeken en sterker worden. De vaardigheden die je kunt kopen zijn relatief duur, en je zult dus aardig moeten grinden wil je flink wat goud verdienen. Wat ook niet helpt, is dat de visuele cues bij het oplopen van schade wel heel miniem zijn, waardoor je jouw healthbar snel uit het oog verliest. Het tempo ligt namelijk hoog, aangezien je met hordes aan vijanden te maken hebt, en je constant in beweging moet blijven.

Voor de Twitch-streamers onder ons heeft de game een leuke functie en is het mogelijk om jouw Twich-kanaal hiermee te verbinden. Streamers kunnen hun publiek bijvoorbeeld laten stemmen welke vaardigheden, quests en rerolls gekozen moeten worden.

Conclusie

Daar de game zich nog in Early Access bevindt en overduidelijk nog de ontwikkelingsfase zit, zal ik de game ook niet met een cijfer beoordelen. Ik snap de aantrekkingskracht van de game, en het geeft ook wel echt voldoening als het dan eindelijk lukt om dat ene level uit te spelen. Echter, de hoeveelheid tijd die je erin moet stoppen om je overlevingskansen te vergroten is op het moment teveel, wat ook zorgt voor een ontzettend repetitieve ervaring. Bovendien is de gameplay ontzettend beperkt, waarbij aanvallen automatisch gecast worden en je eigenlijk weinig controle hebt over hoe je deze aanvallen het best in kunt zetten. Desalniettemin heeft Jötunnslayer: Hordes of Hel zeker de potentie om een super gave roguelike-game te worden. De basis ligt er in ieder geval al.

+ Grafisch prachtig
+ Gave muziek
+ Noorse mythologie thema werkt goed
+ Uitdagend,
– maar misschien een beetje te oneerlijk op het moment
– Overlevingskansen vergroten heeft veel tijd nodig
– Repetitief
– Wel heel beperkte gameplay
– Weinig content



About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.