Escaperooms en varianten hierop zijn al jaren populair. Escapegames vanuit je eigen stoel misschien al veel langer en nog veel meer. Solo, co-op, hoog tempo, laag tempo, wholesome en minder wholesome. Games als We Were Here (gratis te spelen!), We Were Here Together en We Were Here Expeditions doen het heel goed bij onze redactie en hier thuis.
In Sink is ook zo’n escape puzzelgame, in een redelijk neutraal thema. Een vader en zoon moeten verschillende puzzels oplossen om steeds opnieuw te ontsnappen. De zoon heeft daarbij een extra “vaardigheid”, hij is namelijk kleiner dan zijn vader en kan kruipen door verschillende doorgangen. Verder zijn de taken evenredig verdeeld en gaat het om een goede communicatie onderling. Je kunt natuurlijk naast elkaar op de bank gaan zitten, maar de uitdaging zit in het niet op elkaars scherm kunnen kijken.
De game start vrij abrupt, in een soort grot met een scherm waarop je de levelselectie doet, waar je kiest tussen vader of zoon als karakter en je kunt daar kiezen met wie je speelt. Ik speel met mijn man, hij heeft hiervoor zijn eigen exemplaar van de game nodig. In de game kun je dan een verzoek sturen in Steam om de game te joinen en kan het puzzelen beginnen! We kiezen het eerste level, wat zich afspeelt in een soort huis. Het is gelijk een soort introductie tot de game. Er is weinig uitleg, maar dat is eigenlijk ook niet nodig, het speelt heel natuurlijk. Ieder level is ook ongeveer op dezelfde manier opgebouwd. Je werkt je door verschillende ruimtes heen (de ene groter dan de ander) door puzzels op te lossen.
Voor het oplossen van de puzzel is een goede communicatie van belang. In sommige kamers ben je samen en zie je over het algemeen dezelfde dingen. Toch zijn er bijvoorbeeld schakels waar je op kunt staan, waarop de ander op onderzoek uit moet naar wat dit in beweging zet. Er zijn echter ook momenten dat je niet bij elkaar in dezelfde ruimte staat en dat je echt goed moet uitleggen wat je ziet. Bijvoorbeeld verschillende symbolen bij jou in de kamer, corresponderen met knoppen in de kamer van de ander. Er was zelfs een doolhof waar de een doorheen moest lopen met behulp van de aanwijzingen en aansturing van de ander (en nog een keer andersom)!
Als je eenmaal doorhebt hoe de ontwikkelaars van Clock Out Games de game in elkaar hebben gezet, kun je iets beter door alle puzzelkamers navigeren. Toch zijn niet alle puzzels even makkelijk. De balans tussen snel op te lossen puzzels en wat meer complexe puzzels lijkt redelijk in evenwicht. Waar we soms iets langer deden over het uitvogelen van wat er moest gebeuren, was het bij sommige puzzels heel duidelijk en konden we snel vorderen. Ik heb ook een paar levels met de 11-jarige gedaan. Hij wil al een tijdje een escaperoom samen doen, dus dit was een mooie introductie tot het puzzelen. Het was gelijk een goed leermoment voor uitleggen, luisteren en geduld.
De kamers hebben allemaal een net iets ander thema, waardoor de afwisseling ook voldoende is. Je moet misschien wel meerdere keren een code invoeren als puzzel, maar de manier waarop je aan de code komt is toch altijd weer op een andere manier. Van codes op de buitenkant van een trein tot navigeren via symbolen, het is toch steeds net weer een beetje anders. Soms dachten we veel te moeilijk en bleek het makkelijker te zijn dan gedacht. Andere momenten zat het echt in het letten op de details en het goed beschrijven van je eigen omgeving aan de ander (en het luisteren naar de omschrijving van de ander).
Alena’s conclusie
Vanwege de afwisseling tussen makkelijk en moeilijk is het voor een brede doelgroep een leuke game. De game geeft je na een aantal minuten ook een hint voor de op te lossen puzzel, waardoor het ook voor iets minder sterke puzzelaars toch te doen is. Het is ook nog eens een goede manier om samenwerking te oefenen vanwege de verschillende communicatieve vaardigheden die je nodig hebt om deze game lekker te doorlopen. Lang leve de hints als je er niet helemaal uit komt. In Sink is een hele leuke puzzelgame en zeker een aanrader voor puzzelaars die samen een uitdaging aan willen gaan! In Sink is verkrijgbaar via Steam en een gratis demo speel je hier!
+ Veel variatie in de puzzels
+ Goede afwisseling tussen makkelijk en moeilijk
+ Redelijk lange levels
– Alleen in co-op, dus je hebt altijd een maatje nodig