We moesten even geduld hebben, de release van Battlefield 2042 werd een keer uitgesteld, maar inmiddels kunnen we aan de slag met de nieuwe Battlefield game! Deze Battlefield kunnen we met maar liefst 128 spelers tegelijk spelen, maar de game is nog niet perfect.

Battlefield 2042 speelt zich af in de nabije toekomst, namelijk het jaar 2042, dit is wel weer even anders, gezien de vorige Battlefields zich afspeelden tijdens de eerste en tweede wereldoorlog. Klimaatveranderingen en het opwarmen van de aarde heeft een cascade van natuurrampen als gevolg en dit is niet alleen een gimmick voor het verhaal, maar krijg je als speler ook echt mee te maken.

De natuurrampen zijn echt een grafisch spektakel wat je nog niet eerder in een multiplayer game hebt gezien, en brengt ook leuke game play mogelijkheden met zich mee. Zo kun je als je in de twister (tornado) terecht komt aan de andere kant van de map er weer uit komen, vergeet niet je parachute te openen!
Dit brengt nog meer chaos met zich mee, want we kunnen in deze Battlefield game met wel liefst 128 spelers tegelijk spelen op een map, word de server niet gevuld ? “geen probleem, het nieuwe ai systeem zorgt voor de opvulling qua bots, zodat de maps nooit leeg aan voelen en je altijd wel actie ondervind. Het is wel de vraag hoe leuk dat is als er veel bots tussen zitten, maar op dit moment zijn de servers nog gewoon gevuld. Tevens is er voor het eerst de mogelijkheid voor cross-play, dit zorgt er voor dat zowel console (Xbox/Playstation, in ieder geval de next gen) en pc met elkaar kunnen spelen.

Dit is ook de eerste keer in een Battlefield game waar je een soldaat kiest met een ‘’special ability’’ een voorbeeld van een specialist is bijvoorbeeld een karakter die een gun turret kan plaatsen of een specialist die zich kan verschuilen achter een schild wat hij neerzet. Deze specialisten waarvan er op dit moment 10 te kiezen of vrij te spelen zijn, kun je uitrusten met welk wapen je maar wilt, dus wil jij een Sniper zijn die mede soldaten kan healen en reviven dan kan dit. Sommigen vinden dit geen goede verandering, maar ik ben er wel erg blij mee dat je iets meer vrijheid hebt.
De 10 specialisten zijn gebaseerd op de originele 4 klassen uit de vorige delen “Assault, Support, Recon en Engineer. Wat ook nieuw is zijn de wapen aanpassingen die je terwijl je speelt kunt veranderen, ga je bijvoorbeeld aanvallen en maar je wilt niet ontdekt worden op de minimap? Dan schroef je een geluidsdemper op je wapen, zo kun je elk wapen je eigen maken en on the fly veranderen. Erg fijn gezien je van close combat naar ver weg kan gaan, vanwege de grote mappen en nu kan je dus snel je scope aanpassen.

Deze Battlefield bevat geen single player, wat we wel gewend waren in de vorige delen van de serie, maar dit voelt niet als een gemis. De studio heeft zich gefocust op het multiplayer aspect en dit is terug te zien in de speel modi die in 2042 zitten.
Naast het bekende Conquest en Breakthrough waar je om strategische punten vecht verdeeld over 7 nieuwe mappen , zijn er 2 nieuwe speel modi bij gekomen genaamd Portal en Hazard Zone wat een aangename toevoeging is.

Battlefield 2042 sneeuw

All out Warfare: De nieuwe mappen van Battlefield 2042 die je tegen komt tijdens Conquest en Breakthrough, zijn echt gigantisch. De mappen zijn erg verschillend, zo heb je een sneeuw map, woestijn achtige map en kan je ook gewoon in het groen rondlopen, maar ze zijn vooral erg groot. Het voelt af en toe als een walking simulator om van de ene vlag naar de andere te gaan en er zijn veel erg open gebieden waardoor het voelt alsof je niet veel controle hebt af en toe. Een leuke toevoeging is wel dat je een auto of tank op kan roepen. Vooral de auto kan al makkelijk waardoor je dus niet altijd hoeft te lopen. Ook kun je een ranger oproepen, een soort robothond met een turret, die je (in tegenstelling tot tijdens de Beta) erg goed helpt. Je kan ook commands door geven en dit is een leuke toevoeging.

Portal: Deze modus moet je zien als een echte fan service voor de doorgewinterde Battlefield speler.
Het gaat hier op dit moment om 6 oude Battlefield mappen die opnieuw zijn gemaakt met nieuwe graphics. De maps komen uit “Battlefield 1942 / Bad Company 2 en Battlefield 3”.
Wat Portal zo leuk maakt, is dat je zelf de spel regels kan verzinnen als host van de server, zo kun je bijvoorbeeld een Gun Game maken of je laat vier hypermoderne soldaten uit het jaar 2042 het opnemen tegen verschillende squads bestaande uit soldaten uit het jaar 1942 met het wapentuig uit deze era. Het maken van een Portal game moet wel via de website (portal.battlefield.com) en kan niet in game.
Portal werkt verrassend goed en er is veel mogelijk, een modus die hopelijk alleen maar groter gaat worden met ondersteuning van de ontwikkelaar.

Hazard Zone: Een competitieve squad base modus waar je het opneemt tegen 7 andere squads waar iedereen zoekt naar harddrive disks van neergestorte satellieten. Met deze disks moet je vervolgens extracten door naar een extractiepunt op de map te gaan en je te verdedigen tot je in de helicopter kan springen. Na een succesvolle missie verdien je geld om betere wapens en uitrusting te kopen voor de volgende ronde. Persoonlijk kon deze modus iets meer aandacht krijgen en voelt het alsof er meer uitgehaald kon worden. Ik vind het een leuke modus, omdat het competitief is en dat mis ik in Battlefield sinds ongeveer Battlefield 1. De tijden van wars in Battlefield liggen ver achter ons. Deze modus brengt het competitieve gevoel weer een beetje terug, maar met 1 harddisk kan je ook al extracten en dat vind ik jammer. Je krijgt wel meer geld als je meer harddisks mee hebt waardoor je met betere equipment of wapens de volgende game in kan, maar het is niet noodzakelijk om te blijven zoeken. Ik hoop dat deze modus nog wat toevoegingen krijgt, maar op dit moment al erg leuk voor de afwisseling ook.

Battlefield 2042 actie

Amber haar oordeel:

Battlefield 2042 is een ambitieuze game die het bekende Battlefield op de schop neemt, met zijn enorme mappen en heerlijk (on)gecontroleerde chaos.
De 2 nieuwe speel modi zijn een welkome verrassing waarvan Portal echt een persoonlijke favoriet is en zal hopelijk worden aangevuld in de toekomst met nog meer nieuwe mappen en wapens.
Niet alles is grafische pracht en praal, want op moment van schrijven ondervind de game een moeizame launch. Zo zijn er problemen met crashes op de pc, geluid wat nog niet optimaal is, problemen met servers die niet perfect zijn, maar dit is te verwachten met een launch. Ook het balanceren van de nieuwe soldaten is nog niet optimaal en er zullen wapens aangepast moeten worden.

De game komt uit voor iedereen op 19 november. We verwachten dan ook een “first-day patch” om de foutjes te adresseren.

  • + Nieuwe modi die het spel dynamischer maken
  • + Natuurrampen zijn een leuk element en vooral ook dat ze zeldzaam zijn
  • + Gunplay is erg fijn en ook het spawnen ook al is iemand in combat is hier gelukkig mogelijk
  • + Benieuwd naar de season pass die geïntroduceerd gaat worden in 2022
  • – Spelers joinen als de squad al vol zit werkt niet goed nog. Je kan ook niet squad wisselen.
  • – Ik mis de scoreboard, ik snap dat het misschien niet voor iedereen even leuk is om de scores te zien, maar ik meet mij graag met anderen op een server en dat mis ik nu.
  • – Ik mis dat squadleader V1 en dergelijke op kan roepen, rol van squadleader is eigenlijk weggevallen in belangrijkheid wat het nog meer casual maakt.
  • – Het spel voelt nog niet helemaal af, hopelijk wordt dit opgelost met updates en patches. Ik heb wel goede hoop dat het beter wordt.

About Amber

Historicus, lezer en fanatiek gamer!

View all posts by Amber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.