Zo, in deze periode van quarantaine, thuiszitten, thuisonderwijzen, thuiswerken, thuisstuderen, thuisellende kunnen we af en toe wel even wat gebruiken om af te reageren toch? Nou, dan heb ik hier hét spel voor jou! En of je nou een ervaren speler bent of niet, who cares! Knallen met die sh*t!

Eerst even een korte geschiedenis les over de DOOM reeks, want dat is uiteraard waar we het hier over hebben. In 1993 kwam de eerste DOOM naar de PC en wel voor MS DOS (ik kan dit alleen nog maar horen in de stem van meneer Strubbe trouwens) en gezien het succes was het even later ook beschikbaar op diverse consoles. DOOM speelt zich af in de toekomst waarbij de speler moet voorkomen dat de planeet overgenomen wordt door demonen en andere monsterlijke wezens. Dit gaat natuurlijk gepaard met een portie geweld en in 1993 was dat al behoorlijk spannend al zeg ik het zelf (als schijterd zijnde). Ontwikkelaar id Software heeft naast deze eerste game ook alle opvolgers in 1994, 2004 en 2005 verzorgd en nog twee reboots in 2012 en 2016. En nu is daar dan DOOM Eternal en die naam klinkt bijna net zo majestueus als de game zelf.

Zodra je de game start krijg je een zeer korte introductie van wat er gaande is op de aarde (yup, weer allemaal demonen) en wordt je als DOOM Slayer naar de aarde gestuurd om hier even wat aan te doen. Het verhaal van DOOM Eternal volgt op DOOM (2016) waarbij de aarde probeert om energie uit de hel te putten. Nu zijn er een aantal demonische priesters die er voor zorgen dat de hele aarde is overspoeld met demonen en vind jij als DOOM Slayer het natuurlijk niet nodig dat zij op de aarde blijven rondlopen. Ondertussen probeert men je te overtuigen dat je vooral moet stoppen met het vernietigen van al deze demonen, want de aarde is al verloren. Zodra je uit je spacewaggie stapt krijg je wat uitleg over wat je moet doen, maar eigenlijk wijst het zichzelf wel en staan er gelijk de eerste demonen al voor je neus. Vanaf daar is het knallen en scheuren geblazen, zoals je mag verwachten van DOOM. Naast dat je vijanden gewoon omhakt kun je ook een bepaalde special finish doen, Glory Kills, en die zijn super ranzig maar geniaal. Deze Glory Kills heb je nodig om je health op peil te houden en geloof me, dat heb je nodig. De game is namelijk, ook al ga je voor het makkelijkste niveau, echt wel gruwelijk moeilijk. 

Niet alleen je vijanden zijn bruut, ook de levels zijn enorm groot en vol met een soort freerunning/parcours achtige obstakels. Denk je dat je gewoon een enorme sprong moet nemen, probeer je dat een keer of tien en kom je er dan ineens achter dat er ergens een richel is waar je naar toe moet springen voor je überhaupt aan de overkant komt. Soms is het wel frustrerend hoor, zeker na twintig plus pogingen. En dit soort dingen moet je zelfs tijdens het verslaan van je vijanden coördineren, want anders zou het wel wat saai worden, niet? Dat maakt het af en toe voor mij net wat te moeilijk. Vergeet trouwens niet af en toe je map te checken, want daar zie je nog wat te vinden upgrades, secrets etc. en daar kom je natuurlijk niet door er gewoon even heen te lopen. Daarvoor zul je hier en daar een risico moeten nemen en even moeten zoeken voordat je er bent. De levels zijn ook enorm en daar ben je niet zomaar even door heen, zeker niet naarmate je verder vordert en de levels steeds complexer worden. Je moet dan ook wel moeite doen om die map helemaal uit te kammen en optimaal te vorderen. Deze enorme levels maken de game op een intellectuele manier uitdagend, want het vraagt wel veel van je brein hoor!

Terwijl je vordert wordt je wapenarsenaal steeds verder uitgebreid met zowel bekende als nieuwe wapens en de ene is nog ruiger dan de andere. Het gebruiken van wapens en skills leveren je ook nog wat op. Als je namelijk je vijanden met een kettingzaag uiteen scheurt krijg je er ammunitie voor terug, een Glory Kill geven health, maar vullen ook een Blood Punch meter waarmee je een ruige melee aanval kunt doen en een Flame Belch (vlammenwerper) geeft je armor. Het gebruik van al deze wapens en skills moet je goed onder de knie krijgen om de game goed te kunnen spelen en te overleven. Voor de grotere vijanden heb je ook echt de perfecte combi van wapens en skills nodig om het te redden. Je moet snel kunnen wisselen tussen het passende wapen, jezelf eigenlijk continu voortbewegen en ondertussen ook nog oriënteren waar je heen moet zonder de afgrond in te lazeren. Oh ja, en vergeet niet de Glory Kills en Flame Belch goed te gebruiken en mocht je ammo ondertussen opraken moet je ook nog even die kettingzaag uit je zak pakken. Echt, holy crap… Je kunt je wapens en uitrusting ook verbeteren met mods en bonussen. De mods kun je tijdens het spelen vinden en de bonussen vind je door bijvoorbeeld speciale kills te doen met het wapen dat je wil upgraden. Aan het begin van de game kun je uiteraard de moeilijkheid of zal ik zeggen je bikkelniveau kiezen. Het grootste verschil in moeilijkheid zit in de schade die demonen doen en ik heb echt voor de makkelijkste gekozen anders is het voor mij veel te bruut. Ik bedoel, ik hou er van maar ik zal niet zeggen dat ik een pro ben. Hulde dus als je een bikkel bent en voor de moeilijkste stand gaat.

Grafisch is de game echt fantastisch, want zowel de demonen als de omgeving zijn gedetailleerd (ja, ook de gore dingen). Als je vaker een review van mij hebt gelezen zul je weten dat ik altijd gek ben op de omgeving in me opnemen en vergeten dat ik aan het spelen ben. Nou, dat kan hier niet. Ten eerste, omdat de omgeving niet per se op een goede manier adembenemend en soms gewoon freaky is en ten tweede wil ik niet ondertussen aangevallen worden door demonen. Maar hoe dan ook ziet het er zeer gaaf uit. Met alle instellingen op ultra is het echt een bloederig pareltje. Om de sfeer nog beter neer te zetten gaat de game gepaard met een fantastische soundtrack gecomponeerd door Mick Gordon die ook vorige soundtracks heeft verzorgd. De soundtrack pompt door je speakers heen en geeft je ergens het gevoel dat je onverwoestbaar bent (beetje het gevoel van het sterdeuntje van MarioKart zeg maar). De besturing werkt erg fijn en soepel, maar er is wel één opmerking te plaatsen. Je kunt niet door je vijanden heen en dat is op zich geen probleem, behalve op sommige momenten. Er zijn namelijk gebieden waar je een bufftotem vindt en die bufftotem moet je uitschakelen zodat je vijanden niet steeds sterker en sneller worden. Maar als je niet door je vijanden heen kunt wordt het heel lastig als ze allemaal tegelijk op je af komen rennen…

Er is ook een Online Multiplayer modus en die vond ik toch wat minder interessant. Tijdens een potje speel je als Doom Slayer of hoor je samen met iemand anders bij de demonen. Je speelt twee tegen één, maar de demonen kunnen nog meer demonen oproepen. Persoonlijk vond ik dit niet zo boeiend. Ik speel eigenlijk sowieso al vrij weinig online, maar dit nodigt mij ook niet bepaald uit. Misschien als je echt gecoördineerd speelt dat het dan wat leuker wordt. Je kunt overigens via Twitch Prime skins ontgrendelen die je net even wat fancier maken, maar dat is vooral voor de sier.

Alena’s oordeel:
DOOM Eternal is gewoon een vette game die je niet voor de Online Multiplayer moet kopen, maar wel voor het hakken, knallen en beuken. Als je geen problemen hebt met gore vijanden en bloed dan zou ik hier lekker voor gaan zitten. Naast dat je even flink kunt ontladen moet je rekening houden met complexe en enorme levels en heb je de game echt niet zomaar uitgespeeld. Het is flink uitdagend en gelukkig kun je goed wisselen tussen moeilijkheidsgraad, maar worden de sprongen echter niet makkelijker van. Dus mocht je het lesgeven aan je kinderen even zat zijn, mocht je je even willen afreageren omdat je het thuiswerken zat bent, mocht je gewoon even lekker willen knallen en ben je op zoek naar een flinke uitdaging dan kan ik DOOM Eternal absoluut aanraden. DOOM Eternal is nu verkrijgbaar voor PC, Xbox One, PlayStation 4 en Google Stadia.

+ Verhaal
+ Grafisch
+ Soundtrack
+ Super ruig
+ Enorme en complexe levels
– Online Multiplayer
– Voor mij soms te complexe sprongen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.