Zo dan, ik moest er weer even goed voor zitten hoor. Ik kwam natuurlijk op het briljante idee om een nieuwe savegame te starten, want dan kan ik weer in de flow komen en alles goed neerzetten. Het was alweer een tijdje geleden dat ik Anno had gespeeld namelijk en met de release van de eerste DLC van de Season 2 pass was het weer de hoogste tijd!

Hoe kan ik me toch elke keer zo vergissen, want op de een of andere manier denk ik nog steeds dat ik op een gemiddeld tempo bij in ieder geval de derde bevolkingsgroep kan komen. Niks is minder waar… Het leek mij namelijk wel heel verstandig om voor deze nieuwe DLC een goede, stabiele stad te hebben. Vaak pruts ik wat aan en dan zie ik wel hoe ver ik kom, maar met Seat of Power is een goede en stevige basis wel belangrijk. In deze eerste DLC van de Season 2 pass van Anno 1800 krijg je de mogelijkheid om een paleis te bouwen die vele invloeden op de stad uitoefent. Laten we even bij het begin van deze constructie beginnen.

Het paleis speel je vrij met de vijfde bevolkingstier, de investeerders en zoals je zult verwachten is het paleis niet bepaald goedkoop om te bouwen. Het kost namelijk $1.000.000 en flink wat grondstoffen. Vandaar ook dat het mij verstandig leek om een goede en stevige stad te hebben zodat ik de bouw hiervan ook daadwerkelijk zou kunnen betalen. Je kunt er overigens maar eentje per game bouwen, wat natuurlijk ook wel logisch is. Daarnaast levert het paleis 150 aantrekkingspunten op en kost het je $5000 aan onderhoud. Het paleis bestaat uit de basis en daaromheen kun je nog verschillende modules neerzetten waar je ook nog het uiterlijk van kan veranderen (yes, ook na het neerzetten). Deze modules, of vleugels, geven nog meer aantrekkelijkheid en je vergroot ook nog het bereik van invloed. Hoeveel van deze vleugels je kunt toevoegen hangt af van de totale populatie. Daarmee kun je een prachtig paleis creëren waar de bevolking graag naar kijkt en die dus ook de aantrekkelijkheid van je stad vergroot. Als je een tactische plek kiest, laten we zeggen vrij centraal op je eiland, dan is het bereik van invloed zo ongeveer je gehele eiland breed.

Wat moet je dan met die invloed vraag je je natuurlijk af. Nou in het paleis zijn vijf verschillende afdelingen gevestigd: administratie, cultuur, arbeid/werkgelegenheid, welzijn en handel. De afdelingen hebben altijd een standaard effect, maar je kunt een beleid toevoegen om het effect te versterken of te veranderen. Zo heeft de afdeling van administratie effect op de townhalls en de omringende woningen, en voegt de afdeling van handel standaard meer ruimte toe aan de opslag van je eiland. Door een beleid toe te voegen krijg je enorme voordelen voor je stad, maar je zult daarvoor eerst voldoende aantrekkelijkheid moeten hebben. Er zijn in totaal per afdeling vijf verschillende beleidsvormen toe te passen en die ontgrendel je door de aantrekkelijkheid te vergroten.

Naast dat je trouwens je paleis ‘gewoon’ uitbouwt met meer vleugels kun je het binnenterrein ook aankleden met de decoratie van de game, zoals bijvoorbeeld fonteinen en groen. Je kunt er zelfs een weg doorheen laten lopen of een woning. Dat laatste dat trekt mij niet bepaald, maar een weg zodat men er ook doorheen kan lopen is wel tof natuurlijk. Op een gegeven moment heb je natuurlijk meer eilanden dan alleen je ene main island, maar je mag maar één paleis per game neerzetten. Voor die andere eilanden kun je een local department, een lokale afdeling, neerzetten. Hier kun je dezelfde beleidsvoering laten gelden als het hoofdeiland. Je kunt echter per eiland maar één gebouw plaatsen en één afdeling kiezen waarvan je het beleid wil overnemen. Een eiland waar je de handel wil versterken zou dus het handelsbeleid over kunnen nemen.

Conclusie
Seat of Power voor Anno 1800 is een DLC waar je wat aan hebt als je al vergevorderd bent in de game. Als je dus net start is het niet erg om de DLC nog even te laten liggen, want voordat je zover bent… Het voegt zeker wat toe als je al ver in je game bent en nog meer over je stad wil heersen en je eens goed je invloed wil uitoefenen, gelukkig voor een betere wereld. Daarnaast geeft het je stad ook een prachtige uitstraling, zo’n prominent paleis waar je zeer creatief aan kunt bouwen. Seat of Power is nu beschikbaar via de Season 2 pass voor Anno 1800  of als losse DLC in de Ubistore.

+ Mooi gebouw
+ Veel invloed en grote verandering bij gebruik van de juiste beleidsvormen

– Mocht je net starten, dan duurt het echt wel heel lang voordat je het kunt gebruiken

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.