Voor velen van ons blijven Disneyfilms iets magisch, iets waar je altijd naar zal terugkeren en ontzettend mooie herinneringen aan overgehouden hebt. Generatie na generatie is ermee opgegroeid en wij dus ook. Met de hoeveelheid aan Disneyfilms die we momenteel hebben, ze worden immers nog steeds gemaakt, al dan een remake hier en daar of een geheel nieuwe titel, leek het mij leuk om eens stil te staan bij welke Disneyfilm nou écht de nummer 1 is. Ja, maar eentje! Dat zal voor sommigen van ons net Sophie’s Choice zijn, maar het is uiteindelijk gelukt. Zie hier een overzicht van welke Disneyfilm nou dé nummer 1 is, volgens enkelen van ons die deze uitdaging aan hebben durven gaan.

The Lion King

Nants ingonyama bagithi baba Sithi uhhmm ingonyama,” zo begint de beste Disney-film ooit gemaakt. Althans naar mijn mening. We hebben het hier natuurlijk over The Lion King!

De film stamt alweer uit 1994, maar zou ik nog steeds dagelijks kunnen kijken. Ik heb een zwak voor katten / katachtigen en dan zit je met een Leeuwenfilm natuurlijk helemaal goed. Ik ben compleet verliefd op de film én op Simba natuurlijk wat tot uiting komt in het feit dat ik ook de nodige merchandise heb rondom de film: boekjes, de film zelf een keer of 3 en ik hobbel fijn rond in een huiskloffie bestaande uit o.a. Hakuna Matata trui. In onze huiskamer pronkt ook de leus ‘Hakuna Matata’ op een houten lijstje welke ik ooit eens in een kringloopwinkel bemachtigd heb. De film is een instant classic en mag op niemands watch-list ontbreken. Ook de live-action versie is vermakelijk, maar red het uiteraard niet bij de Disney-klassieker. Geniet keer op keer met een lach en een traan van het adembenemende verhaal van de koning der dieren Mufasa, zijn zoon Simba en natuurlijk de evil oom Scar. Hakuna Matata, oftewel Geen Zorgen!

Fantasia

Alena: De nummer 1 Disneyfilm voor mij is Fantasia. Ik houd van klassieke muziek en ik denk dat dat mede komt door deze film. Ik kon deze film echt kijken zonder mijn ogen van het scherm te halen en nog steeds weet het mij te betoveren. Ik zette het laatst aan op Disney+ en ook de kinderen waren om en kon ik het niet laten om wat geëmotioneerd mee te kijken en ondertussen de verhalen aan ze uit te leggen.

Muzikale ontwikkeling vind ik belangrijk, dat kreeg ik vanuit huis mee en Fantasia draagt daar een prachtig steentje aan bij. Overigens vond ik de opvolger, Fantasia 2000, ook erg mooi en hebben we die zelfs een keer op de middelbare school tijdens muziekles gekeken. Vervelend hoor.

De tovenaarsleerling Mickey Mouse zien we natuurlijk op veel plekken terug en vond in Fantasia de oorsprong. Wat ik overigens nooit heb geweten is dat Dopey eigenlijk de rol van leerling had moeten spelen en dat hij daarom een beetje dezelfde soort kleding draagt! Alle prachtige muziekstukken hebben de perfecte visuele verbeelding wat ook ontzettend levendig maakt. Daarom is Fantasia mijn nummer 1.

Benieuwd naar de Top 10 Disney Classics? Klik hier.

Belle en het Beest
Belle en het Beest
In ons dorp is het altijd rustig.
En iets nieuws dat gebeurt hier niet.
In ons dorp, zingen alle mensen.
Steeds hetzelfde lied…
Dit is echt mijn favoriete Disney nummer. Toen ik nog een klein Sammietje was droomde ik de hele dag door.
Over avonturen, de toekomst, de wereld en uiteraard mijn droomprins.
Ik kon mij zo goed voorstellen hoe Belle zich voelde in een klein dorp waar weinig gebeurde. Net als Belle was ik een enorme boekenwurm. Nog steeds vind ik het heerlijk om via boeken de meest geweldige avonturen te beleven.

Het moment dat Belle haar vader gaat redden en dan haar leven opoffert. Even heerlijk koppig niet luisteren naar het Beest. Maar toch je hart open durven te stellen om verder te kijken dan alleen de buitenkant. Hoe meer het verhaal en de persoonlijkheid van Belle zich ontwikkelde, voelde ik meer herkenning in Belle. Dat is een van de redenen waarom Belle en het Beest een van mijn favoriete films is. Door haar liefde, ruimdenkendheid, barmhartigheid, naïviteit en doorzettingsvermogen ziet ze meer dan de andere dorpelingen.

Het egocentrische van Gaston waar veel dorpelingen voor vallen doorziet zij meteen. Alles aan hem is nep en niet oprecht. Nog steeds heb ik een aversie voor mensen die nep en arrogant zijn. De emoties van het Beest zijn puur en oprecht. Hij heeft moeten leren dat ijdelheid en arrogantie slechte karakter eigenschappen zijn op een hele heftige manier. Op de harde wijze moeten leren dat het leven draait op liefde en zorg voor elkaar zonder jezelf alleen voor op te zetten. Het moment dat het Beest dood dreigt te gaan en Belle om hem huilt brengt nog steeds tranen in mijn ogen. Hij heeft eindelijk zijn les geleerd en dreigt dan alsnog door de arrogantie en haat van een ander dood te gaan.

De opluchting wanneer de liefde van Belle toch voldoende lijkt te zijn om al die haat te verdrijven en de vloek van het Beest wordt opgeheven. Het is een prachtig verhaal waarin ik mij helemaal in kan verliezen. De live action versie vind ik ook prachtig gedaan. Vooral ook omdat er nog duidelijker naar voren komt dat men ruimdenkend moet zijn en liefde voor iedereen is.

De Klokkenluider van de Notre Dame

Lisa: Voor mij is De Klokkenluider van de Notre Dame nog steeds de beste Disneyfilm. Ik word stiekem ook altijd een beetje verdrietig als ik dan in Disneyland rondloop en vrijwel niets kan vinden van mijn lievelings-Disney. Het is wat mij betreft echt een ondergewaardeerd pareltje.

In vergelijking met andere Disneyfilms, is De Klokkenluider een stuk duisterder qua verhaal en worden er onderwerpen aangekaart die bijna niet terug te zien zijn in andere kinderanimatiefilms. De film was destijds erg grensverleggend, wat dat betreft.

Daarnaast zijn de hoofdpersonages onconventioneel. Er is namelijk geen sprake van een Disneyprinses, maar juist een koppige zigeunerin (Esmeralda) die weinig vertrouwen heeft in andere mensen. En wie dan de prins zou moeten zijn, tja, is dat soldaat Phoebus of de misvormde Quasimodo? Laatstgenoemde is eigenlijk dé held in de film, maar hij is niet degene die het meisje krijgt. Frollo is daarnaast ook een fantastische slechterik, die echt in-en-in verdord is en er een vreselijke agenda op nahoudt. Wat hem ook één van de beste slechteriken maakt, is dat hij ontzettend menselijk is. Hij is arrogant en geeft Esmeralda de schuld voor zijn obsessie met haar.

Wat ik ook kan waarderen is dat deze personages niet perfect zijn, in tegenstelling tot veel andere Disneypersonages. Zo heeft elk personage op zijn of haar manier slechte karaktereigenschappen.

Op visueel vlak is De Klokkenluider ook prachtig, helemaal in combinatie met de muziek. Het duistere en dramatische Hellfire blijft dan ook mijn favoriete Disneylied en van Heaven’s Light krijg ik nog steeds kippenvel.

Tijd om De Klokkenluider van de Notre Dame binnenkort weer eens aan te slingeren.


Dat waren onze favorieten. Waren ze zoals verwacht of juist verrassend? Wat is volgens jullie dé nummer 1 Disneyfilm en waarom?

Alle Disneyfilms zijn nu te zien op de magische streamingsdienst Disney+. Tijdens de proefperiode kun je 7 dagen gratis Disney+ streamen. Daarna kost het je slechts €6,99 per maand of €69,99 per jaar.

© DISNEY

LisaCooper91

About LisaCooper91

Fanatiek gamer, filmliefhebber, boekenwurm, muziekverzamelaar. Fan van The Witcher.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.