Het was 18 November 1928: Mickey Mouse (Steamboat Willy) werd geboren dankzij Walt Disney. De eerste échte animatiefilm stamt alweer uit 1938 en was Sneeuwwitje. Anno 2020 is Disney uitgegroeid tot een enorm imperium met vele fans en verzamelaars overal ter wereld. Één van die verzamelaars ben ik zelf.


Disney reikt inmiddels ver, heel ver… films, een eigen pretpark, collectables en noem maar op. De franchise is immens en Disney kent wereldwijd vele verzamelaars, van enigszins beheerst tot echt die-hard. Ik heb wel eens een huis van binnen bewonderd die één en al Disney was. Op de normale apparaten na was alles, maar dan ook álles van Disney. Zo ver ga ik gelukkig niet, maar ik heb zeker wel een aantal beeldjes, een verzameling aan Disney-muziek en uiteraard alle Disney-classics op een drager (DVD en / of Blu-ray). Inmiddels ben ik wat afgezwakt, zo vond ik het uiteindelijk overbodig om 4 verschillende versies van dezelfde Winnie de Poeh- film op DVD te bezitten (bekentenis: Winnie de Poeh vind ik persoonlijk een van de mindere Disney-films). Verzamelaars kunnen immers ver gaan.


Een gedeelte van mijn dvd-collectie. Dit is nog geen kwart van de totale verzameling, die uit ongeveer 400 items bestaat (DVD / Blu-ray / Reprints, etc).

Het totale aantal classics van Walt Disney bestaat op dit moment uit maar liefst 58 titels.
Nummer 59 volgt in November 2020 onder de noemer Raya and the Last Dragon. Tegenwoordig worden alle uitgaven uitgebracht met een rugnummer op de fysieke releases, waardoor je de gehele collectie op volgorde kunt zetten. Echter zitten hier een aantal zeer zeldzame titels tussen, waaronder Saludos Amigos.


De Classics 1 t/m 5 op blu-ray.

Uiteraard mag een persoonlijk favorieten-lijstje niet ontbreken.
Top 10 Disney Classics (let op: het gaat hier om de classics, dus niet aanverwanten waaronder Pixar of live-action films):
1. The Lion King
2. The Aristocats
3. Alice In Wonderland
4.The Little Mermaid
5. Oliver & Co
6. Frozen
7. Vaiana
8. Beauty and the Beast
9. The Rescuers
10. Pocahontas

Persoonlijke zwak voor een niet Disney-classic ligt toch echt bij The Nightmare Before Christmas en Disney Pixar’s Toy Story en Finding Nemo zijn ook onmisbare parels uit de Disney-stal.

Echter voor verzamelaars blijft het niet bij enkel de films. Zij gaan verder. Zo heb ik persoonlijk ook een sterke voorkeur voor Disney-muziek. Diverse soundtracks kun je echt blijven luisteren en daarom ben ik begonnen met een soundtrack-verzamelaar op vinyl. Niet zomaar vinyl, maar echte, schitterende picture-discs.

Dit is ongeveer de helft van mijn Walt Disney Picture Discs verzameling, helaas ben ik nog niet compleet, aangezien het een vrij dure hobby is.

Naast de films en muziek gaan we nog een stapje verder: collectables in de vorm van beeldjes. Een zeer dure hobby, daarom is mijn collectie daarin vrij miniem en afkomstig van budgetwinkels, waaronder Primark. Wandelen door de Dordtse winkel Magical Gifts is een klein kind in een snoepwinkel. Persoonlijk ga ik altijd voor de Disney-katten, waar Marie (Aristocats) en Cheshire Cat (Alice In Wonderland), maar ook de ietwat wildere kat Simba de directe voorkeur hebben.


Een kleine impressie van de Disney katten-collectie.

Anno 2020 is het niet meer nodig om een complete dvd- en / of blu-ray verzameling aan te leggen dankzij Disney+. Een abonnement op deze streamingdienst kost je slechts €6,99 per maand of €69,99 per jaar. Een abonnement is het zeker waard, want er staat ook content op die (nog) niet op dvd of blu-ray is verschenen, waaronder de live-action versie van Lady en de Vagebond en natuurlijk de hit-serie The Mandalorian. Een abonnementje aanschaffen doe je hier en uren Disney-plezier zijn absoluut gegarandeerd. Laat je meeslepen in de grootste klassiekers die ooit door The Walt Disney Company zijn uitgebracht.

Voor de die-hard Disney-fans is Disney+ een leuke aanvulling en daarbij onmisbaar. Vergeet niet dat Pixar’s Onward vanaf 3 april al op Disney+ te zien is, en ja! dit is nog vóór de fysieke release. De échte verzamelaars koesteren hun collectie en zullen daar vrijwel nooit afstand van kunnen doen.

Zitten er onder de Female-Gamers.nl lezers verzamelaars? Schroom niet om jullie collectie te tonen.

© Walt Disney

One Comment on “De Magische Wereld van Disney-Verzamelaars”

  1. Wat gaaf die vinyl collectie!! Die zien er bijzonder uit, wist helemaal niet dat je die ook kon verzamelen.. Nou ja, dat het op vinyl is uitgebracht 😮

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.