Walt Disney is niet meer weg te denken uit de levens van velen van ons. We zijn er mee opgegroeid, groeien er op dit moment mee op of laten onze kinderen er mee opgroeien. Zo ook bij veel onze redactrices waaronder mijzelf en leek het mij dan ook wel leuk om een top 10 te maken van Disney Classics die tegenwoordig natuurlijk gewoon op Disney+ te vinden zijn!

De lijst van Disney Classics telt 61 films (!) en met vele daarvan ben ik opgegroeid, heb ik de videobanden versleten, heb ik DVD’s van gekocht, Blu-ray’s zelfs. Ik heb bij die films dubbel gelegen van het lachen, maar heb ik ook gehuild (en ja nog steeds), ze hebben een emotionele waarde. Ik weet dat ik niet de enige ben van ons team, maar ook zeker niet de enige in Nederland, Europa en de wereld. Wereldwijd maakt Disney zoveel mensen aan het lachen en huilen om vervolgens weer te lachen en altijd weer opnieuw betoverd te worden. Het klinkt allemaal erg cliché, maar het is toch echt zo. Goed, genoeg gedroomd en tijd voor die top 10. Het was echt niet makkelijk om die te maken, want eigenlijk delen zoveel films de eerste drie plekken, maar ik heb ze maar gerangschikt naar hoeveel ik ze heb gekeken en dus heb verslonden.

10. Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh

Ik ben gek op de verhalen van Winnie, Knorretje, Ieoor, Tijgetje, Konijn en Janneman Robinson. De verhalen vertellen iets vrolijks, maar zijn ook verdrietig en behandelen belangrijke onderwerpen zoals buitensluiten, heimwee en vriendschap. Mijn favoriete personage blijft toch wel Tijgetje met zijn heerlijke energieke gespring en onschuld probeert hij in alles zijn best te doen alleen soms net een beetje té. Wat ik ook leuk blijf vinden aan Winnie de Poeh is de fonetische woorden die je hier en daar op bordjes ziet staan waaraan je herkent dat het de wereld van Janneman Robinson is. Ik heb ook het grote boek met de verhalen en daarin zie je bepaalde woorden ook op die manier geschreven, heerlijk..

9. Bambi

Deze film heeft voor mij een speciaal plekje, want mijn moeder noemde mij vroeger (en later nog steeds trouwens) Bambi. Ik heet namelijk Amber, dat werd Ambi en toen Bambi. Naast dat ik Bambi altijd heel schattig en lief vond was ik ook gek op Stampertje en Bloempje en had ik van die laatste twee ook knuffels. Zelfs mijn huisdieren werden vernoemd, want mijn cavia heette Bambi en mijn konijn Stampertje (al past dat laatste natuurlijk veel beter dan Bambi voor een cavia). Ik vond Bambi ook heel erg zielig en ik denk dat ik de beroemde scene met Bambi’s moeder ook veel heb overgeslagen. Dat kon mijn arme kinderhartje niet aan en vind ik nu nog vreselijk om te kijken. Inmiddels heeft die scene misschien ook wel een extra lading gekregen, omdat ik vorig jaar afscheid heb moeten nemen van mijn moeder. Maar juist daarom heeft de film een extra speciale plek in mijn hart.

Disney gaat live-action film van 'Bambi' maken - FunX.nl

8. Heksen en Bezemstelen

Ik weet niet waarom, maar mijn gevoel is dat veel mensen deze film niet kennen en dit is toch een van mijn favorieten geweest en ik denk dat de videoband het misschien nog net zou doen als hij zijn weg naar een VCR zou vinden. In Heksen en Bezemstelen is heks in opleiding Eglantine Price (gespeeld door Angela Lansbury die ook de Engelse stemvertolking deed van Mrs. Potts in Belle en het Beest) druk bezig om haar geheime opleiding te voltooien zodat zij de Britten kan ondersteunen tijdens de oorlog tegen de Duitsers. De kinderen die echter verplicht bij haar moeten wonen vanwege de evacuatie van Londen komen achter haar geheim en dus besluiten ze een soort overeenkomst te treffen. De kinderen houden het geheim en krijgen daar een reizend bed voor terug. Samen reizen ze op het bed naar Londen om professor Emilius Browne (gespeeld door David Tomlinson die ook de vader speelt in Mary Poppins) op te zoeken. Hij moet de laatste spreuk aan Eglantine geven zodat ze haar opleiding kan afronden en Engeland kan redden. In deze film kwamen real-life en tekeningen met elkaar in contact, waren de acteurs in gesprek met tekeningen. Oh wat vond ik dat fantastisch!

Film - Bedknobs And Broomsticks - Into Film

7. De Leeuwenkoning

Tja, wie kent deze nou niet en ik denk dat ik vanaf nu elke film wel kan aankondigen met deze zin. Ik ben gek op dieren en het plezier en verdriet van dieren doet mij vaak veel meer dan mensen. De Leeuwenkoning is dan natuurlijk een prachtig voorbeeld van een emotionele achtbaan en is inmiddels omgetoverd tot musical en moderne verfilming met de stemmen van hedendaagse grootheden. Maar laten we niet vergeten dat de stemmen van toen ook grootheden waren! In Nederland waren dat bekende stemacteurs voor vele Disneyfilms zoals Paul van Gorcum en Coen Flink, maar voor de originele versie hebben we het over Rowan Atkinson, Whoopy Goldberg, James Earl Jones, Jeremy Irons en Matthew Broderick! Tja, voor mij kunnen daar die hedendaagse stemmen niet tegenop. De liedjes kan ik nog steeds meezingen bepaalde scenes kan ik echt dromen. Het is inmiddels al weer een tijd geleden trouwens dat ik hem heb gezien, misschien een mooie voor vanavond…

6. Belle en het Beest

Kom… er…. bij, kom erbij, zet je zorgen maar opzij! Ach, deze zing ik rustig in mijn hoofd als ik de zin “kom erbij” uitspreek hoor. Het liefst met het heerlijk overdreven Franse accent die Arnold Gelderman zo mooi heeft neergezet. En de robuuste stem van Henk Poort als Gaston zorgde altijd samen met zijn acties voor een heuse afkeer naar dit personage en sowieso dit soort types. Ik kon me echt kwaad maken dat hij achter het beest aan zat, dat hij het hele dorp opstookte alleen maar zodat hij ‘zijn Belle’ kon overtuigen om met hem te trouwen. Wat een droeftoeter zeg. Joke de Kruijf met haar prachtige stem zong zo mooi, betoverend ook werkelijk. Zacht, eigenwijs en sterk. Bekijk trouwens ook even op YouTube de serie ‘Stemmen van Toen’ waar niet alleen de Disneyprinsessen en De Leeuwenkoning maar ook andere tekenfilms en series voorbij komen. Super leuk om te zien. Belle en het Beest kan mij nog steeds aan het huilen maken en ik moet zeggen dat de live vertolking ook prachtig is. De sfeer is prachtig bewaard gebleven en is tot in detail omgetoverd.

5. Aladdin

Het eeuwenoude Romeo en Julia verhaal in een nieuw en oosters jasje gestoken, dat is denk ik de beste korte samenvatting van Aladdin alleen eindigt Aladdin gelukkig niet met ellende. Ook de liedjes van Aladdin galmden regelmatig door het huis. “Houdt de dief, vandaal, Abu, schandaal! Heren ‘t was een grapjeeeee. Wat ben jij een lekker hapje”. Ik vond de hele romantiek eigenlijk nooit zo interessant en vond het hele avontuur eromheen veel boeiender. Maar goed, ik hou nog steeds niet echt van romantische films. Legende Robin Williams vertolkte de stem van de Geest in de originele versie en ondanks dat ik ben opgegroeid met de Nederlandse versie vind ik zijn vertolking ook zo fantastisch. Het hilarische personage paste perfect bij de comedian, maar Pierre Bokma is ook een held hoor en is voor mij altijd Geest als ik hem hoor praten. Oh en vergeet de legendarische uitspraak niet: Jafar, ik zit klem!

4. Jungle Boek

Ik had van Jungle Boek een casettebandje waarin het verhaal iets verkort werd verteld en waar alle liedjes in zaten. De film zelf heb ik lang niet zo vaak gezien als dat ik het bandje heb beluisterd, maar desondanks sprak het verhaal me vele avonden toe. Vooral Kolonel Hati’s Mars dreunde vaak nog lang door in mijn hoofd “zet je beste beentje voor, zing het laag en luid in koor”. Met de stem van Lex Goudsmit als Kolonel Hati die op de cassette trouwens de stem van Balou vertolkte. In de film was Coen Flink de stem van Balou en er zijn wel meer stemmen verwisseld voor de cassette. Maar goed, dat hindert niet, het verhaal is niet veranderd. De prachtige en vreemde dierenwereld, het geweldig zingende gesprek van Koning Lowiete/Lowie/Louie en het daarna o zo swingende I Wanna be like you/Ik Ben Net Als Jij waarbij ik ook zo kan genieten van Balou die al swingend betoverd wordt door de muziek. Het mooie is dat ik tijdens het schrijven van dit artikel steeds de films wat op de achtergrond aan zet en mijn dochter van twee direct op de muziek afkomt.

3. Mary Poppins

Met Mary Poppins komen we in de top 3 terecht. De legendarische en prachtige Julie Andrews vertolkte de rol van de kinderjuf op fantastische wijze. Ik heb het woord legendarisch al meerdere keren gebruikt inmiddels in dit artikel, maar ik kan er niets aan doen. Al deze mensen hebben zulke prachtige rollen vertolkt en Mary Poppins is daar voor mij absoluut één van. Overigens is ook Dick van Dyke een fenomenaal acteur die zelfs twee rollen in deze film vertolkt. Ik heb vroeger net zo lang mee gezongen tot ik het woord supercalifragilisticexpialidocious uit mijn hoofd kende en daar ben ik nog steeds trots op. Ik was trouwens vroeger ook echt wel een beetje verliefd op de charmante Bert. Mary Poppins was voor mij de perfecte film op een regenachtige dag. Het bracht zoveel kleur en vrolijkheid op het scherm, maar anderzijds ook wel weer wat verdrietige beelden met het verschil tussen het rijke en arme Londen van de jaren 10. Dit is wel echt een van mijn favoriete films en ik ga binnenkort ook maar eens zitten voor Mary Poppins Returns, want volgens mij vertolkt Emily Blunt haar op prachtige wijze.

2. Merlijn de Tovenaar

Op nummer twee staat voor mij Merlijn de Tovenaar. Wat heb ik in een scheur gelegen om de interactie tussen Merlijn en Archimedes de uil, werkelijk fantastisch en met tranen van het lachen zat ik met mijn moeder op de bank. Het knullige karakter van Merlijn, terwijl hij toch zo ontzettend wijs is en Archimedes eigenlijk net zo. Ik vond het zo prachtig dat Arthur verschillende levensvragen beantwoord krijgt door samen met Merlijn te veranderen in dieren. Wat zou ik ook graag in een eekhoorn veranderen! En die wolf die ze continu achterna zit gedurende de film, werkelijk fantastisch. En laten we Madam Min (ook wel Madam Mikmak) niet vergeten die verandert in een purperen draak (want daar was niks over gezegd in de afspraken van het toverduel). Deze film heb ik echt versleten en kan ik nog steeds dromen. Dit is ook een film die ik nog op DVD heb gehad en nu kijk op Disney+.

1. Fantasia

En dan nu de nummer 1  voor mij, Fantasia. Ik houd van klassieke muziek en ik denk dat dat mede komt door deze film. Ik kon deze film echt kijken zonder mijn ogen van het scherm te halen en nog steeds weet het mij te betoveren. Ik zette het laatst aan op Disney+ en ook de kinderen waren om en kon ik het niet laten om wat geëmotioneerd mee te kijken en ondertussen de verhalen aan ze uit te leggen. Muzikale ontwikkeling vind ik belangrijk, dat kreeg ik vanuit huis mee en Fantasia draagt daar een prachtig steentje aan bij. Overigens vond ik de opvolger, Fantasia 2000, ook erg mooi en hebben we die zelfs een keer op de middelbare school tijdens muziekles gekeken. Vervelend hoor. De tovenaarsleerling Mickey Mouse zien we natuurlijk op veel plekken terug en vond in Fantasia de oorsprong. Wat ik overigens nooit heb geweten is dat Dopey eigenlijk de rol van leerling had moeten spelen en dat hij daarom een beetje dezelfde soort kleding draagt! Alle prachtige muziekstukken hebben de perfecte visuele verbeelding wat ook ontzettend levendig maakt. Daarom is Fantasia mijn nummer 1.

Kinderfilm: Fantasia 2000 › CBK Emmen

Dit is mijn top 10, maar het team van Female-Gamers ging helemaal los op de app toen we het hadden over deze top 10! En ook ik kan hier nog zoveel film aan toevoegen dat een top 10 Disney eigenlijk tekort doet. Enkele reacties van onze redactrices en sorry Lisa…

Belle en het Beest moet er sowieso in! Beste Disney film ever. En die met Emma is ook mooi uitgevoerd. (Sam)

Klokkenluiderrrrrrrrr!! (Lisa)

The Lion King is de beste! Maar dat was wel duidelijk bij mij geloof ik. (Linda)

We zijn natuurlijk heel benieuwd naar jullie top 10, dus deel die vooral met ons! Heb je nog geen Disney+? Ren dan snel even naar je laptop, PC, telefoon, tablet, tv maakt niet uit! Het is wat mij betreft een van de beste dingen die je kunt hebben in deze periode en eigenlijk altijd. Je kunt een gratis proefperiode starten en daarna kost het je €6,99 per maand of €69,99 per jaar. De bovengenoemde Disney Classics en nog veel meer vindt je allemaal op Disney+. Ik swing nog even verder hoor “O oebiedoe, ik ben er aan toehoehoe”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.