Eek eek! Als je bekend bent met de Super Monkey Ball reeks wordt je hier heel blij of heel naar van. Sega vond het in ieder geval tijd om de reeks naar de huidige consoles te brengen en daarom kunnen we in het najaar de warmte van de zomer opnieuw herleven op het tropische eiland van Super Monkey Ball: Banana Blitz HD!

Mocht je nog niet bekend zijn met de games, hier even een korte samenvatting van wat het inhoudt. Je speelt als aap (AiAi of een van z’n vrienden) in een bal en je moet een parcours afrollen om zoveel mogelijk bananen te verzamelen en tot het eindpunt te komen. That’s it? Yup, that’s it. En bij deze reeks is het meestal: either you love it, or you hate it. Meningen zijn altijd al verdeeld geweest over de games, want de besturing liet vaak wat te wensen over en de gameplay was soms onvoldoende en toch is het blijkbaar populair genoeg om herhaaldelijk nieuwe games in de serie uit te brengen. Super Monkey Ball: Banana Blitz dateert alweer uit 2006, was de zevende in de serie en kwam uit voor de Nintendo Wii. Een gemene piraat genaamd Dr. Bad-Boon heeft een gouden tros bananen gestolen en AiAi en zijn vrienden moeten deze terug halen en voor deze HD remaster krijgen we dus hetzelfde verhaal voorgeschoteld.

In de 100 singleplayer levels speel je als het goed is het verhaal door, mits je niet van het parcours afrolt uiteraard. Het klinkt nu natuurlijk allemaal heel simpel, gewoon een bal naar het einde van het level rollen, banaantje eitje toch? Dat valt dus vies tegen als je wat verder in het spel komt en het is mij tot nu toe nog niet helder of dit nu komt door de besturing die niet altijd heel best was of door de moeilijkheid van de game. Banana Blitz HD belooft ons in ieder geval betere besturing en optimaal voor ieder platform, dus kom maar op dan met al die levels! Naast de singleplayer zijn er ook nog 10 multiplayer mini-games. In de oude versie zaten meer mini-games, maar die richtten zich op het gebruik van de Wii-Remote en die gebruiken we nu natuurlijk niet meer. Wat wel nieuw is toegevoegd is de mogelijkheid om het online op te nemen tegen andere spelers. Aan de hand van een Online Leaderboard kun je de beste score van de wereld proberen neer te zetten voor singleplayer Time Attack en de Mini-Game Dacathalon Score Attack.

Ik ben heel benieuwd naar deze remaster, want ik vond de games toch best vermakelijk ondanks dat ze soms super onduidelijk waren en na een tijdje elke Monkey Ball van het parcours kletterde met een paniekerige “eek eek!”. Gezien de optimalisering voor verschillende consoles verwacht ik dat de Nintendo Switch ook als handheld en met de Joy Cons goed te spelen zal zijn, maar dat het net zo goed werkt met enkel de Pro Controller. Voor de PlayStation 4 en de Xbox One ben je gebonden aan de gebruikelijke controllers, maar dat zou volgens Sega de pret niet mogen drukken. Super Monkey Ball: Banana Blitz HD komt op 29 oktober 2019 naar de Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One en krijgt zelfs een steam release in de winter van 2019. Eek eek!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.