Behoefte aan vrolijkheid? In dat geval raad ik je echt Yoshi’s Crafted World aan, want hier wordt je écht vrolijk van. Het heeft even geduurd, maar eindelijk is daar een gloednieuwe platformer uit de Nintendo-stal en het is een schot in de roos.  Yoshi’s Crafted World mag absoluut niet ontbreken in je collectie!

Al eerder had ik de demo gespeeld en heb hier ook een artikel over geschreven. Na de demo wilde ik meer en ik heb de game dan ook met enorm veel plezier gespeeld en werd keer op keer verrast door de originaliteit en vrolijkheid. Ook Alena keek enorm naar Yoshi uit en heeft een preview geschreven en die is hier terug te lezen.

Het verhaal
In Yoshi’s Crafted World bevinden de 7 Yoshi’s zich op Yoshi-eiland en hebben ze een dromenzon. Deze dromenzon zorgt voor gelukkig leven van de Yoshi’s en laten dromen uitkomen. Maar ho… niet alles kan van een leien dakje gaan en op een dag werd de grootste nachtmerrie van de Yoshi’s werkelijkheid. Baby Bowser en Kamek verstoorden het geluk van de Yoshi’s bruut en stelen de stralen van de dromenzon. Zorg jij ervoor dat de Yoshi’s nog lang en gelukkig leven? Kom dan in actie en haal die zonnestralen terug!

Wat is de bedoeling?
Je speelt met Yoshi en in de Crafted World is alles gemaakt van knutselwerkjes en karton. Je speelt levels en verdient zo blije bloemen. Met deze blije bloemen kun je weer nieuwe eilanden vrijspelen en zo nieuwe super vrolijke levels spelen. In de meest schattig geknutselde werelden is het de bedoeling dat bij de finish zoveel mogelijk blije bloemen – remember uit Yoshi’s Island – verzameld worden. Extra blije bloemen kunnen worden verdiend door 100 muntjes te verzamelen, 20 rode muntjes en 20 happiness (de lieve baby-sterretjes). Door het opslurpen van vijanden krijgt Yoshi een reeks eieren achter zich aan die gebruikt kunnen worden om tegen diverse knutselwerkjes aan te schieten en natuurlijk de onmiskenbare vraagtekenwolkjes. Hierbij is het zaak om ook goed op de voorgrond of achtergrond te laten want er valt genoeg te raken met je gestippelde Yoshi-eieren.Herhaling

De kracht van Yoshi’s Crafted World zit hem met name in de herhaling. Speel een level opnieuw om alle missende items te verzamelen, de knutselwerkjes op te speuren of nogmaals te zoeken wanneer je hem over het hoofd hebt gezien. Zo kan het voorkomen dat je een level tot wel 8x speelt, aangezien je na een tijdje vrijwel door het level heen aan het racen bent en net even vergeet op te letten op het laatste knutselwerkje. Plus die laatste gemist bloem of munt kan je echt niet achterlaten, dus hoppa nog een keertje spelen maar dat level!

Ieder level heeft een voorzijde en een keerzijde. In de keerzijde ga je op zoek naar Poochy’s. Bekijk indien Poochy’s vraagtekens bij je oproepen onderstaande screenshot – als het ware zijn het hondjes. In totaal zijn er per level 3 Poochy’s verstopt die gevangen dienen te worden. Voor iedere gevangen Poochy verdien je 1 blije bloem; lukt het om ze alle 3 binnen de aangegeven tijd naar de eindstreep te brengen verdien je een bonus-blije-bloem. Het zoeken wordt vergemakkelijkt doordat de “hondjes” blaffen wanneer je in de buurt bent van een Poochy. In de keerzijde begin je aan het einde van het level en is het 180 graden gedraaid. Grappig hoe te zien hoe zo’n geknutselde wereld er dan van de achterzijde uit ziet, inclusief bergen plakband.

In feite zou je kunnen stellen dat ieder level uit 3 elementen bestaat:
– De basis met de bijbehorende rode munten, standaard muntjes, blije bloemen en sterretjes (happiness). Alles draait om het verzamelen van blije bloemen en zo kunnen er in sommige levels maar liefst 13 verdiend worden.
– Keerzijde
– Knutselwerkjes zoeken

Om het zoeken naar knutselwerkjes en het verzamelen van items even te doorbreken zijn daar gelukkig ook diverse levels met een spelelement. Op zijn tijd is dit behoorlijk prettig aangezien je vaak in herhaling valt. In sommige gevallen heb ik levels wel acht keer opnieuw gespeeld om maar het juiste aantal elementen te behalen voor die extra blije bloem. De uitdaging is om alle blije bloemen compleet te krijgen. Is er een game die je 100% wilt uitspelen dan is Yoshi’s Crafted World dat wel.

De knutselwerkjes die je moet vinden kun je simpelweg bemachtigen door er een ei naar te gooien en hij komt in je verzameling terecht. Let op: in sommige gevallen moet je tot wel 6 dezelfde knutselwerkjes in hetzelfde level zoeken.

De kostuums komen uit een kauwgomballen-automaat gerold, waar je tussen de 100 en 200 munten in moet werpen. Het is het zeker waard om al die muntjes ditmaal wel te pakken. De kostuums – in vele soorten en maten – kunnen aangetrokken worden en op deze manier heb je meer bagage voordat je happiness daalt – ofwel je kunt een aantal extra foutjes maken. Hoe zeldzamer het kostuum hoe beter en hoe meer foutjes je kunt maken.

Waar ondergetekende Yoshi’s Island tot haar Top 5 favoriete games rekent is Yoshi’s Crafted World een verademing aan gelijkwaardige elementen; vraagtekenwolkjes, blije bloemen en rode muntjes komen voorbij die een feest der herkenning vormen. Echter blijft het hier niet bij, want herkennen we bijvoorbeeld deze meeuwen uit onderstaande screenshot nog?

Ook voor de casual gamer is er genoeg te beleven op de vele eilanden met elk hun eigen thema waar je naar hartenlust kunt spelen. Uren speelplezier gegarandeerd in een kinderlijk eenvoudige platformer waar de originaliteit en variatie vanaf druipt. Geef absoluut niet op, want Nintendo strooit zoals gewoonlijk royaal  met verrassingen en ook hier is dat niet anders.

Aan de kleintjes onder ons is ook gedacht. Speciaal voor hen is er de speelstand makkelijk (volwassenen horen uiteraard de klassieke modus te spelen). In deze speelstand kan Yoshi vliegen, krijgt hij door het inslikken van een vijand meerdere eieren, zijn de rode muntjes alvast gemarkeerd en wordt er gehint wanneer er een blije bloem in de buurt is.

Gezellig samen spelen? In de 2-player modus is samen spelen sommige gevallen is dit een baat en in andere een last. Steel elkaars eieren, eet elkaar op, maar er zijn ook een extra paar ogen om knutselwerkjes te zoeken of om blije bloemen te kunnen vinden.

Rest natuurlijk om nog een stukje te vertellen over de soundtrack: tja die is uiteraard ook super vrolijk, maar na een uur hetzelfde – bijna valse deuntje te hebben gehoord begin je deze wel behoorlijk beu te worden. Ofwel geluid uit en bij keerzijde- levels weer aan.

Uitgespeeld, een rustmoment of een lege console? Ga in dat geval lekker zelf aan de knutsel. Yoshi’s Crafted World speelt in op het creatieve brein. Muizentrappetjes, knutselen met flessen, blikjes, karton en dat zijn nog slechts enkele voorbeelden.

Linn‘s conclusie:
Het mag gezegd worden: Yoshi’s Crafted World is de eerste echte platformer met iconische Nintendo figuren (Yoshi in dit geval) na Super Mario Odyssey. Een genot om te spelen en staat garant voor uren speelplezier en vrolijkheid. Wanneer je hebt genoten van Yoshi’s Island is dit zeker weten een must-play!

Wat betreft originaliteit scoort Yoshi’s laatste avontuur zeker een dikke 10. Ieder eiland heeft zijn eigen thema, waarbij uitblinker diereneiland is. Bolletjes wol,  toilet-rolletjes, blikjes; visueel is het een waar spektakel. Zowel voor beginnende als ervaren spelers is Yoshi’s Crafted World een uitdaging.

Wanneer ik games speel zoek ik – tot ergernis van toeschouwers aan toe – in alle hoekjes en gaatjes naar items en wil ik alles verzamelen. Yoshi’s Crafted World speelt dus helemaal op mijn – en die van verzamelaars – wensen in. Eerlijk gezegd is dit ook voor het eerst sinds tijden dat ik zo enthousiast ben over een game.

Je kunt je lol op, want er zijn in totaal 121 knutselwerkjes die je moet zoeken en verzamelen, maar liefst 173 kostuums, 8 filmpjes en 20 muziekjes. De ultieme droom voor de verzamelaars onder ons dus.

Verslavend is het zeker, wanneer je lekker aan het spelen bent – in mijn geval in de handheld – ben je verplicht het systeem weg te leggen om op te laden. Ben je na het lezen van deze review nog niet overtuigd bent raad ik je zeker nogmaals aan om die demo echt te spelen! Kom maar op met een Yoshi’s Crafted World 2!

+ Vrolijk
+ Creatief concept
+ Uitdaging voor jong en oud
+ Verzameldrift
+ Levels multi-speelbaar
+ Eindeloos speelplezier

– Soundtrack

Eindconclusie: Yoshi’s Crafted World is een must-play voor de verzamelaars! Er is vrijwel niets dat Yoshi fout kan doen en dit is zeker de beste Nintendo-game van 2019 so far!

One Comment on “Review: Yoshi’s Crafted World (Switch)”

  1. Yoshi’s wooly world vond ik ook altijd al zo leuk! Dus ik kan me voorstellen dat deze ook weer kleurrijk en leuk is om te spelen. Ziet er erg creatief uit! Bijnnnnaaaa een reden om een switch te kopen… maar ik ben me nog aan het inhouden. voor hoe lang nog..?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.