Voordat ik aan deze review begin zal ik eerst maar even bekennen dat ik gek ben op games die eigenlijk bedoeld zijn voor kinderen. Wat is er nou lekkerder dan je even super slim voelen en af en toe denken “ja, duh!” als je net een pittig rondje Civilization achter de rug hebt. Dat is toch een heerlijk gevoel? Scribblenauts is zo’n game waarbij je even heerlijk kunt rondwandelen en problemen van andere mensen kunt oplossen door zo creatief mogelijk te zijn. Scribblenauts is een hele leuke game om te spelen, vooral leuk om samen met kinderen te doen en op die manier ook nog eens de woordenschat te vergroten en daarom begon ik met frisse moed aan de Scribblenauts Mega Pack voor de PlayStation 4.

De Scribblenauts Mega Pack bevat twee games, namelijk Scribblenauts Unlimited en Scribblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure. Beide hebben wat extra content gekregen, maar zijn verder zoals we ze kennen. Ik ben begonnen met Scribblenauts Unlimited, want deze had ik al een aantal keren gespeeld op de PC samen met mijn zoon alleen was hij toen nog wat te jong om te begrijpen wat een bijvoeglijk naamwoord is. En die heb je bij Scribblenauts eigenlijk wel nodig om alle objecten die je creëert wat meer power te geven en ze passend te maken voor je missie. En behalve een ruime woordenschat moet je daar ook nog eens creatief mee kunnen zijn. Maxwell (het hoofdpersonage) moet Starites verzamelen, omdat zijn zusje Lily vervloekt is dankzij het boeverige gedrag van Maxwel. De ouders van Maxwell en Lily gaven hen namelijk een speciaal notitieblok waarmee je alles zou kunnen maken wat je wil, maar op een dag geeft Maxwell een rotte appel aan een hongerige man. Deze man blijkt echter niet gediend van deze grap en vervloekt Lily, waardoor ze langzaam in steen verandert. Alleen door Starites te verzamelen kan Maxwell de vloek verbreken, dus gaat hij de wereld over om deze te verzamelen en zijn zus te redden.

Die Starites verdienen zichzelf niet, maar Maxwell krijgt ze door mensen over de hele wereld te helpen en dit kan op vele manieren. Hij komt bijvoorbeeld iemand tegen die gepest wordt, maar wil nu wel eens iemand bang maken zodat hij verder kan met zijn leven. Ook komt hij kinderen tegen die aan het spelen waren met een bal, maar die bal is in het gazon van een knorrige oude man terecht gekomen. Je mag alleen echt zijn tuin niet in, dus moet je een creatieve manier bedenken om toch die bal te pakken te krijgen. Eigenlijk is de game daarin best vrij, maar sommige oplossingen zijn toch wat specifieker dan de andere. Een voorbeeld waar ik nog niet uit ben gekomen speelt zich af in een level speciaal voor deze Mega Pack en dat is Zed Zeppelin. Bij dit level zijn er piraten die de zeppelin proberen te kapen, zijn er verstekelingen aan boord en zijn er mensen die zich stierlijk vervelen. Die had ik echter vrij snel opgelost, maar het meisje die verdrietig is vanwege haar gestolen ballon heeft nog altijd geen passende oplossing van mij gekregen. Ik heb ballonnen geprobeerd, zelfs bijvoeglijk naamwoord ‘gestolen’ toegevoegd, haar een clown gegeven, maar ik heb de oplossing nog steeds niet gevonden. Misschien denk ik te moeilijk, ik weet het niet, maar over het algemeen lossen de puzzels zich vrij goed op en kun je daarbij dus best creatief zijn. Je kan met die bijvoeglijke naamwoorden iemand sterker of zwakker maken, groot of klein, mooi of eng, er zijn ontzettend veel mogelijkheden en sommige creatieve keuzes zorgen ook nog wel voor een grappig gezicht.

Op de PC voer je natuurlijk simpel via je toetsenbord de woorden in die je nodig hebt, maar bij consoles werkt dit anders. Hier moet je werken met een ‘sunflower stijl’ tekstinvoer en dat is wel eventjes wennen, al werkt het wel veel beter dan op een virtueel toetsenbord steeds heen en weer te moeten tussen alle letters. Je krijgt namelijk een bloemvormig toetsenbord waarbij elk ‘blaadje’ vier tekens heeft die corresponderen met de vier knoppen op je controller en dat maakt typen veel sneller. Ook vult de game aan, zodat je nog wat sneller kunt selecteren wat je zoekt of misschien brengt het je wel op andere ideeën. Als dit eenmaal gewend is werkt het eigenlijk wel heel relaxed en gaat het invoeren ook steeds sneller. Deze tekstinvoer zit ook bij de tweede game van de Mega Pack. Scibblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure zit vol met superhelden die soms even niet zo super zijn en gewoon wat hulp van Maxwell nodig hebben. Hier speelt het behalen van Starites voor je zus geen rol, maar hebben ze zich andere problemen op de hals gehaald. Maxwell en Lily wilden graag weten welke superheld zou winnen in een gevecht, maar dat kun je natuurlijk niet besluiten op papier, dat moet live uitgezocht worden! Dus proberen Maxwell en Lily ze naar hun wereld te toveren door Maxwell’s notitieblok en Lily’s globe (die wezens kan teleporteren) te combineren, maar daardoor breekt de globe uiteen in stukken en moeten zij natuurlijk de stukken weer bij elkaar zien te vinden. Echter gooit een dubbelganger van Maxwell roet in het eten en moet je met de hulp van wat superhelden uit de DC universe alle slechteriken verslaan en zo de Starites verzamelen voordat de dubbelganger dit doet. Ik moet zeggen dat ik deze lastiger vind, alleen weet ik niet of dit komt doordat de besturing voor mijn gevoel onhandiger is of dat de opdrachten gewoon lastiger zijn. Er lopen nogal wat vijanden rond, dus je moet meer op je hoede zijn en snel handelen, anders moet je weer opnieuw beginnen. Ook moet je rekening houden met het behalen van reputatie en dat doe je door zo origineel mogelijk te zijn en soms krijg je zelfs minpunten als je bepaalde dingen meerdere keren gebruikt. Reputatie heb je dan wel weer nodig om nieuwe werelden vrij te spelen en dat maakt Sribblenauts Unmasked toch een stuk lastiger dan Scribblenauts Unlimited. Je moet er echt wel even voor gaan zitten en moet je je koppie erbij houden. Bij Unlimited kun je andere personages vrijspelen, namelijk de neefjes en nichtjes van Maxwell, bij Unmasked zijn dit outfits gebaseerd op de DC universe. Ook kun je zelf items en helden maken met een editor en ik vond het wel leuk om batifsh met bh te maken, gewoon omdat het kan.

Alena’s oordeel

Ja, mensen we kunnen hier lang en kort over zijn, maar Scribblenauts is gewoon super leuk. Het is heerlijk om als Maxwell rond te huppelen en mensen te helpen met je creatieve brein en soms ook wat luie brein als je weer voor dezelfde items gaat. In Scribblenauts Unlimited word je bij de goede oplossing hoe dan ook beloond met een Starite en maakt het eigenlijk allemaal niet uit of het nu een nieuwe, verfrissende oplossing is of niet. Wil je wat meer uitdaging, dan kun je beter voor Scribblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure gaan, want daar ontvang je reputatie waarmee je meer werelden vrij speelt en dat is nodig om verder te komen in het verhaal. Voor mijn gevoel draait Unlimited wat beter dan Unmasked, maar dat komt misschien doordat het daar wat gemoedelijker is en je niet constant weg hoeft te rennen voor vijanden of snel nog even een wapen moet schrijven. Beide zijn echter heel erg leuk om te doen en zeker ook met kinderen erbij. Ik heb het even kort getest met die van mij en die heeft inmiddels steeds meer inzicht en wordt ook erg creatief met oplossingen. De Scribblenauts Mega Pack is wat mij betreft een aanrader, al speel ik het toch liever op de PC, omdat typen daar wat makkelijker en sneller gaat.

+ Vrolijk (ook al word je aangevallen door vijanden)
+ Creatief
+ Best wel vrij in oplossingen
+ Zeer kindvriendelijk en leerzaam
+ Fijne oplossing voor typen op de console
– Scribblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure voelt soms wat hectisch, maar is leuk als je meer actie en uitdaging wil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.