Elke week besteden we aandacht aan een aantal leuke games die je mee kunt nemen op vakantie en ook geschikt zijn voor de allerkleinsten. Vorige week hebben we het gehad over de Nintendo Switch en deze week is het tijd voor de PlayStation Vita. De handheld is misschien niet erg populair en is dat ook niet echt geweest. Zelf heb ik wel een PlayStation Vita en heb ik er best veel op gespeeld. Het is een prima handheld en heeft ook een aantal leuke games beschikbaar voor zowel het oude als jonge publiek en laat dat jonge publiek nou net een leuke game nodig hebben voor de vakantie.

Minecraft

Deze game heeft denk ik geen introductie nodig. Oké, een kleintje dan. In Minecraft kun je jouw creatieve brein de vrijheid geven en bouwen wat je wil. Met een aantal tools en wapens kun je jouw eigen wereld verkennen, materialen verzamelen en de meest prachtige bouwwerken maken. Minecraft is beschikbaar gemaakt voor de PS Vita en dat is ideaal voor de vakanties, want je hebt zo je portable constructiemateriaal, zonder alle troep in de auto. Fijn is dat je Minecraft in een creatieve modus hebt, waardoor je rustig kunt bouwen zonder vijanden. Je hebt alle materialen tot je beschikking en kunt werkelijk maken wat je wil. Blokken bouwen op de achterbank, zonder dat alles elke bocht door de auto vliegt. Voor de avonturier kun je natuurlijk ook gewoon kiezen voor vijanden en survival modus. Ik heb de game zelf nog niet voor de PS Vita gespeeld, maar ik lees redelijk wat goede reacties. Voor de volwassen Minecraft speler is het misschien allemaal wat te klein, maar voor de kleine creatieve en avontuurlijke reiziger zou het meer dan voldoende zijn.

Little Deviants

In Little Deviants is het de bedoeling dat je door het spelen van minigames het ruimteschip van de schattige slijmerige wezentjes herstelt. Little Deviants kwam in 2012 naar de PS Vita als een van de eerste games voor deze console. Het is een game die de mogelijkheden van de PS Vita optimaal benut. De achterkant van de PS Vita is interactief en in deze game betekent dat het voortrollen van je grappige kleine vriendje. Het touchscreen aan de voorkant geeft je verschillende mogelijkheden tijdens alle levels. Tot slot kun je zelfs augmented reality gebruiken! In onderstaande trailer zie je hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Voor jongere kinderen is het misschien nog lastig om al die verschillende functies onder controle te krijgen, maar het is wel een leuke game met veel schattige personages. De game heeft gemengde recensies gekregen, dus ik zal het geen topper noemen, maar ik geloof wel dat het voor de jongere kinderen voor prima vermaak zorgt.

Rayman Origins

Rayman is een van mijn favoriete videogame personages. Met zijn helikopterharen, armloze armen en beenloze benen lijkt het niet veel, maar presteert Rayman het toch elke keer weer om de meest bizarre avonturen te beleven. Rayman Origins zit dan ook weer vol met avonturen die je door veel verschillende werelden leidt. De Glade of Dreams wordt overvallen door de Darktoons, dus roepen de feeën Rayman op om de Glade of Dreams te redden. Rayman maakte in 1995 zijn debuut op de Atari Jaguar en PlayStation en heeft sindsdien een grote fanbase opgebouwd. De twee opvolgers van Rayman waren in 3D, maar waren wat mij betreft niet zoals Rayman bedoeld is. Persoonlijk was ik dan ook erg blij dat in Rayman Origins de originele formule weer heeft teruggepakt. Rennen, springen, vliegen, stompen en gekke vijanden maken het een heerlijk spel om door te spelen. In elk level zijn geheime deuren, bewegende platformen en Teensies die gered moeten worden en ondertussen blijft het spel ontzettend kindvriendelijk. Veel grappige personages, kleurrijke en mooie achtergronden en een vrolijke, gave soundtrack. Rayman Origins is een absolute aanrader!

 

LEGO Star Wars: The Force Awakens

Eigenlijk zou elke LEGO game wel een optie kunnen zijn, maar dit is een van de meest recente in de serie. In LEGO Star Wars: The Force Awakens volgen we de hoofdpersonen uit de gelijknamige Star Wars film. Rey, Finn en BB8 staan als een van de eerste tot je beschikking en laten je vechten, schieten en puzzelen om het verhaal door te komen. Het verhaal is enigszins gelijk aan de film, met hier en daar wat creatieve aanpassingen gezien het een kinderspel is. Tijdens het spel speel je steeds meer personages vrij die allemaal weer andere eigenschappen hebben. Zoals we gewend zijn van de LEGO games kun je de meeste levels op je gemakje doorlopen en kun je eigenlijk oneindig risico’s nemen, want je bent nooit game over en dat is wel fijn voor de kinderen die alles nog moeten uitzoeken. Wat ik altijd wat lastig vind aan de LEGO games is dat je goed moet luisteren voor een missie en voor je vervolgstappen. Het is niet altijd duidelijk zichtbaar wat je nu precies moet doen en dat zorgt wel eens voor frustratie (in ieder geval bij mijn zoon en bij mij). Maar dan scheelt het wel weer dat je dus niet game over kan zijn en je gewoon kun blijven proberen tot je de goede weg hebt gevonden. Het is een leuke game en zoals elke LEGO game weet het mij wel weer te pakken. En dan nog een laatste argument om de game te kopen: LEGO.

 

Tearaway

Hier word ik heel blij van. In Tearaway is de hele wereld van papier en is het de bedoeling is dat je een van de hoofdpersonen (Iota of Atoi) helpt de wereld door te reizen om uiteindelijk een boodschap bij jou te bezorgen. Dat betekent dat je het papier soms moet scheuren, rollen, verplaatsen, noem maar op. Dat alles doe je door de uitgebreide features van de PS Vita te gebruiken. De game is gebaseerd op ‘papercraft’, waarbij je van papier hele bouwwerken maakt en dat is op een prachtige manier gedaan. De game is vriendelijk en betoverend, maar avontuurlijk genoeg om het nog wel spannend te houden. Daarnaast heb je de mogelijkheid om bepaalde personages en voorwerpen aan te passen naar jouw eigen hartenlust. Soms willen ze een nieuwe kroon of een nieuwe glimlach, dus kun je zelf aan de slag om iets moois voor ze te knutselen. Gelukkig zijn ze erg snel tevreden. Leuk detail is dat je ook wordt beloond met modellen om zelf ‘papercraft’ te maken. Dus na het spelen tijdens de vakantie kun je thuis de printer leeg printen om je eigen Tearaway te maken. Dit is toch wel een van mijn favoriete games voor de PS Vita en de PlayStation 4 editie genaamd Tearaway Unfolded is ook een absolute aanrader. Die past alleen niet zo goed in de koffer.

Zo zijn we alweer aan het einde gekomen van de PS Vita aanraders voor de vakantie. Volgende week is het tijd voor de Nintendo 2DS en 3DS. Zie je dan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.