Het is juni, dus is het weer tijd voor Summer Games Done Quick. Bij Female-Gamers hebben we al vaker aandacht besteed aan Games Done Quick, maar in mijn optiek kun je nooit genoeg aandacht besteden aan het gamen voor een goed doel. Speedrunners verzamelen zich dit keer massaal in Minneapolis om met elkaar weer zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Doctors Without Borders. Ook tijdens deze editie komen er weer veel verschillende games aan bod die op verschillende manieren doorgespeeld worden, bijvoorbeeld: zo snel mogelijk, uitspelen op 100%, spelen met of juist zonder glitches. De formule mag dan elk jaar hetzelfde zijn, de speedruns zijn dat zeker niet!

Nog even weer kort de geschiedenis: Games Done Quick begon in 2010 als onderdeel van MAGFest. Het draaide daar allemaal om het speedrunnen (een game zo snel mogelijk doorspelen) van 8-bit en 16-bit games. Onder de naam Classic Games Done Quick hebben ze meer dan $10.000 opgehaald voor CARE. Gezien het grote succes zijn ze verder gegaan met Games Done Quick en houden ze sinds 2011 twee keer per jaar een groot evenement. In januari is dat Awesome Games Done Quick (AGDQ) met als goed doel Prevent Cancer Foundation. In de zomermaanden, hoe kan het ook anders, is het Summer Games Done Quick (SGDQ) voor Artsen Zonder Grenzen.

SGDQ begint op 24 juni om 18:30 met de Pre-Show, waarin ze vaak wat uitleg geven over het goede doel, welke runners er zoal mee doen, wat er de komende paar uur gaat gebeuren en, niet onbelangrijk, hoe je kunt doneren. Na deze Pre-Show start het speedrun-event met Banjo-Tooie, een echte klassieker. Verder kun je nog games verwachten zoals: The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D, Pikmin 3, Mega Man 9, Castlevania, Super Metroid, Halo 2, Super Mario 64, I Am Bread, met als slot Final Fantasy VI. Het volledige schema vind je hier. Goed om te weten: het schema wordt aangepast aan je eigen tijd. Dus je hoeft geen ingewikkelde rekensommen te doen met Pacific Standard Time!

Voor een aantal games hebben ze zogenoemde ‘incentives’. Je kunt je bod koppelen aan zo’n incentive om een speedrunner bijvoorbeeld geblinddoekt te laten spelen. Tijdens AGDQ 2018 was dit het geblinddoekt verslaan van alle bosses van Dark Souls 3. Vaste prik is ook The Awful Games Block. Een block volledig gewijd aan de slechtste games die er zijn. Erg komisch om naar te kijken. Ook leuk: er zijn prijzen te winnen met de donaties. Vaak zijn deze items aangeboden door een sponsor of door particulieren. Tijdens AGDQ 2018 was er bijvoorbeeld een Splatoon 2 vinyl te winnen! Je doet mee vanaf een bepaald bedrag (dit is afhankelijk van het item). Na het evenement wordt er willekeurig een winnaar uitgekozen. Naast doneren via de site, kun je ook doneren door merchandise te kopen. In samenwerking met The Yetee en Fangamer zijn er toffe shirts, posters en andere items met een game-thema beschikbaar. Het komt wel uit Amerika, dus het duurt even voor je het ontvangt en je kunt eventueel importkosten verwachten.

Zelf kijk ik altijd erg uit naar de evenementen van Games Done Quick. Ik kijk elke keer vol verbazing hoe ik bij Super Mario Galaxy toch elke keer op het zelfde stuk 10 keer dood moet gaan, terwijl zij er gewoon overheen springen. Hoe ik zo ellendig lang kan doen over het verzamelen van Pikmin en ze op tijd weer naar hun schip loodsen, terwijl zij zo’n game in 1:08:00 denken uit te kunnen spelen. Daarnaast is het ook leuk om op de achtergrond aan te hebben. Het enthousiasme van deelnemers, commentatoren en vooral het eindresultaat: een enorm bedrag opgehaald voor een goed doel. Dat we dit allemaal met gamen teweeg kunnen brengen…

SGDQ is vanaf 24 juni 18:30 live te volgen op de site van Games Done Quick of via het Twitch-kanaal van Games Done Quick. Ze streamen 24/7, dus ook leuk voor alle slapeloze, veel te warme nachten! Mocht je na deze SGDQ geen genoeg krijgen, of wil je vast kijken wat het allemaal inhoudt, je kunt voorgaande edities terugkijken op het YouTube kanaal van Games Done Quick. Om op de hoogte te blijven van al het nieuws rondom Summer Games Done Quick en andere evenementen van Games Done Quick kun je ze volgen via Facebook en Twitter.

Check hier SayviTV die Dark Souls 3 doorspeelt en afsluit met geblinddoekte bossfights. De run begint op 17:36, geblinddoekt vanaf 1:27:30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.