Harry Potter is een blijvend fenomeen die voort leeft in boeken en films, maar tegenwoordig ook in attractieparken. Je kunt delen van sets bekijken, rondlopen in Zweinstein of Zweinsveld, maar hiervoor moet je naar Amerika of Londen afreizen. Dit jaar is een tastbaar stukje Harry Potter een stuk dichter bij huis.

Harry Potter The Exhibition is een rondreizende tentoonstelling die op dit moment in Utrecht staat. Het is een collectie van decors, een groot aantal kostuums en ook vele rekwisieten. Het leuke aan de exhibitie is dat je er met een gerust hart op je eigen gemak rond kan lopen om alles te bekijken, maar dat er ook interactieve aspecten zijn, zoals zwerkbal spelen.

Hoe werkt het? Je koopt een kaartje voor een tijdvak, dit om te zorgen dat er niet teveel mensen tegelijk binnen zijn. Eenmaal binnen kom je bij de sorteerhoed en hebben een aantal vrijwilligers de mogelijkheid om zich te laten sorteren. Hierna krijg je een compilatie aan filmbeelden te zien die, al met al, een korte samenvatting van alle acht films laten zien en dan begint het echt. Je loopt langs de Zweinstein Express en wordt verwelkomd in Zweinstein! Hier kun je van alles vinden van het portret van de Dikke Dame tot en met een Dementor.  Je loopt langs de slaapzaal en leerlingenkamer van Griffoendor, langs de schoolboeken van Harry Potter, door de Grote Zaal, Hagrid zijn huisje, het Verboden bos en nog veel meer. Het Verboden bos is sinds dit jaar toegevoegd aan de studio tour in Londen, maar gelukkig voor de Nederlandse fans hoef je niet helemaal naar Londen af te reizen om Scheurbek of Aragog te zien.  Je hebt echt even het gevoel alsof je door het donkere woud loopt en je komt, net zoals Harry Potter, allemaal gevaarlijke wezens tegen.

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen favoriete boek of film, maar de tentoonstelling is zo compleet dat er hoe dan ook wel iets van jouw favoriete moment tussen staat. Je hebt het gevoel alsof je in de films stapt en naast elk tentoongesteld stuk zie je beelden van de film zodat je het meteen herkent. Ook hangen er overal bordjes met uitleg zodat je, als je dat nog niet was, helemaal geïnformeerd weer naar buiten loopt.

Aan het einde van de tentoonstelling heb je de keuze om nog een keer alles te bekijken of de winkel in te stappen. In het winkeltje kun je een gewaad  kopen, een toverstaf of zelfs chocolade kikkers en smekkies in alle smaken. Let wel op dat de prijzen hetzelfde zijn als in Amerika en Londen en dat zal voor menig Nederlander wat hoog aanvoelen, maar als je altijd al de toverstaf van Harry, Hermelien, Ron of Perkamentus wilde hebben, is dit je kans.

Ben je, net als ik, een echte Harry Potter fan en ben je nog niet naar de exhibitie geweest? Pak je kans hij is nog in Utrecht tot september!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

About Amber

Historicus, lezer en fanatiek gamer!

View all posts by Amber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.