Onlangs schreef het Financiële Dagblad een artikel over de meest gelekte wachtwoorden bij Nederlandse e-mailadressen. Op basis van een analyse komt naar voren dat het wachtwoord 123456 het vaakst gebruikt wordt bij Nederlandse e-mailadressen die gekraakt zijn.

Het wachtwoord 123456 komt het vaakst voor bij Nederlandse e-mailadressen die eindigen op .nl in de gelekte databases schreef het Financiële Dagblad.  Zo blijkt dat uit een analyse op basis van 7,5 miljoen gekraakte wachtwoorden van Nederlandse e-mailadressen. Een analyse die is uitgevoerd door Scattered Secrets, een website waarop gebruikers kunnen controleren of hun e-mailadres en wachtwoord voorkomt in een gelekte database.

Scatterred Secrets bezit bijna 4 miljard gekraakte wachtwoorden, waaronder 7,5 miljoen e-mailadressen die op .nl eindigen. E-mailadressen zoals @gmail.com of @outlook.com zijn niet meegenomen in deze analyse.

Lees hieronder de meestvoorkomende wachtwoorden bij Nederlandse e-mailadressen:

 • 123456
 • qwerty
 • 123456789
 • welkom
 • 12345
 • password
 • welkom01
 • wachtwoord
 • 1234
 • 12345678

In een eerder artikel die heb ik geschreven over meestvoorkomende wachtwoorden begin dit jaar kwam ook al naar voren dat wachtwoord 123456 het meest gebruikt wordt.  Heel waarschijnlijk kiest men een cijferreeks als wachtwoord omdat dit eenvoudig te onthouden is en de meeste websites een vereiste hebben dat een wachtwoord minimaal zes tekens moet bevatten.

Voorkom dat je gehackt wordt door hackers. Hierbij makkelijke tips om dit te voorkomen:

 • Gebruik een wachtwoord van 12 karakters met een mix van hoofdletters, cijfers en tekens.
 • Gebruik bij iedere website waarbij je moet inloggen verschillende wachtwoorden.
 • Noteer jouw wachtwoorden in een boekje. Zo vergeet je ze niet.
 • En verander je wachtwoord regelmatig.

 

About Wendela

Fan van Legend of Zelda en Pokémon-games. Een grote zwak voor game merchandise.

View all posts by Wendela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.