De zon begint weer flink te schijnen en de temperatuur is weer aan het stijgen. Tijd dus om van die bank af te komen en er op uit te trekken. Vandaag tippen we het Tropenmuseum in Amsterdam waar je tot en met 1 september terecht kunt voor de tentoonstelling Cool Japan. Kangei sa remasu!

Denk je aan Japan, denk je uiteraard aan games! Maar…. er is zoveel meer want bij Japan denk je ook aan Hello Kitty of Kawaii of studio Ghibli. Tijdens Cool Japan is er genoeg te zien en te beleven. Bijgevoegde banner geeft alvast een voorproefje: voor het eerst in Nederland is het enorm kleurrijke kunstwerk – of eigenlijk installatie – van de Japanse kunstenaar Sebastian Masuda te zien. ‘Colorful Rebellion – Seventh Nightmare – geïnspireerd door Harajuku – is een kamer vol kleuren met centraal een leeg, wit bed. De wanden zijn volledig bedekt met onder meer plastic speelgoed, linten en knuffelbeesten.


Cool Japan – Kurebayashi © Kjeld Duits

Wandel langs historische prenten, houtsneden en schilderingen die met eeuwenoude technieken en visuele trucs zijn vormgegeven of getekend. Heden ten dage zie je deze technieken nog steeds terug en worden ze toegepast door moderne Japanse tekenaars en animatoren. Pronkstuk van de tentoonstelling is – naast ‘Colorful Rebellion – Seventh Nightmare’ het vier meter hoge schilderij Uki-Uki van Matsuura Hiroyuki.

Tijdens Cool Japan is er uiteraard de mogelijkheid om te gamen en dat is mogelijk op Japanse arcade speelkasten, of ga in gesprek met de menselijke robot genaamd Pepper. Duizenden manga’s liggen klaar om gelezen te worden en staan garant voor uren leesplezier. Ben je toch bezig met je tour langs Cool Japan, vergeet dan ook zeker niet mee te doen aan de interactieve Cool Japan quiz.


Cool Japan – Samoerai © Kirsten van Santen

De tentoonstelling Cool Japan, tot stand gekomen in samenwerking met de BankGiro Loterij, is nog tot 1 september in het Tropenmuseum, Amsterdam te zien. Wil je een rondleiding? Deze zijn op 20 januari, 2 & 3 februari, 3 maart, 7 april, 2 & 30 juni tussen 14:00 en 15:00 uur.

Ga jij een bezoekje brengen aan de tentoonstelling?  Meer informatie kun je vinden op: Ttropenmuseum.nl

Bezoekadres:
Tropenmuseum
Linnaeusstraat 2
1092 CK Amsterdam
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00.

Bron: Tropenmuseum
© Credits: GION – Colorful Rebellion – Seventh Nightmare (banner)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.