Nairi – Tower of Shirin: een Indie-game van HomeBearStudio verteld het verhaal van Nairi: een jongedame van welgestelde komaf en op  een dag worden haar ouders vervolgd. Nairi moet vluchten voor de royal guard en verstopt zich in een houten kist. Echter worden deze kisten tijdens plunderingen meegenomen door handelaars en zodoende reisde Nairi naar de woestijn.

Wat meteen al opvalt is de schitterende manier van vormgeving, alles is immers handgetekend en dat is het zeker waard en geeft het spel pluspunten. Je wordt meteen in het diepe geworpen, want je moet vluchten en daar is een enorme haast bij, je wilt immers niet dat de wachters je te pakken krijgen. Dus hup die kist in en dan begint in feite je avontuur.

Als crazy-cat-lady kon ik mijn geluk niet op, want Nairi zit met name in het begin vol met katten; zowel in personages (waaronder de kattenbende) als in de aankleding van ruimtes. De kattenbende bestaande uit Asim, Nur, Nada, Omar en Riyad en besluiten Nairi als mooi handelswaar te zien en houden haar gevangen, waarbij ze klusjes moet doen. Katten zijn niet de enige dierlijke personages, zo heb je Rex de rat en de criminele eenden – ik heb altijd al geweten dat er iets duisters in de eendenwereld aan de gang was! Later in het spel kom je meerdere dieren tegen die op veelal schattige wijze getekend en geanimeerd zijn. Het duurt niet lang voordat Nairi goed met de katten op kan schieten (duh!), het naar haar zin krijgt en zelfs er tegen opkijkt om terug te gaan naar Shirin. Niets gaat boven echte familie, dus trekt Nairi de baldadige schoenen aan en gaat op pad…

De besturing werkt als een point and click. Het puzzelavontuur is in sommige gevallen redelijk eenvoudig, maar in andere gevallen kwam ik er maar lastig uit. De puzzels liggen niet voor de hand en de hints moet je zo nu en dan ook nog je hersenen over kraken. Het is voorgekomen dat ik dusdanig vast kwam te zitten dat ik er bijna de brui aan wilde geven.  Na wat probeersels en door het spel even weg te leggen kwam ik er uiteindelijk -wat een opluchting- wel uit, daarom is Nairi – Tower Of Shirin geen spel dat ik eenvoudig en achter elkaar doorspeelde. Mijn principe is wel om van begin tot eind te spelen, maar in dit geval is het eigenlijk meer een leuk tussendoortje. Het verhaal – wanneer je er eenmaal inzit – trekt je wel dusdanig dat je wilt weten hoe het afloopt. Gaat Nairi uiteindelijk haar familie terugvinden?

Het is prettiger spelen op de handheld dan met de joycons in je handen. Sowieso vind ik de handheld fijner spelen en is ook nog eens praktischer in een meerpersoonshuishouden natuurlijk. Hoewel de klikfactor zo nu en dan best frustrerend is. Op basis hiervan zou je zeggen gelukkig is het aantal puzzels vrij laag in vergelijking met de conversaties. In sommige gevallen zijn de puzzels, en dan doel ik met name op het combineren van items, vergezocht en liggen totaal niet voor de hand. Gelukkig krijg je nadat je Rex (een zeer schattige rat – wat betreft uiterlijk dan, immers is hij een bendeleider geweest) een handboek waar je hints kunt vrijspelen.

Nadeel: Nairi: Tower of Shirin is enkel Engelstalig te spelen. Persoonlijk heeft mijn voorkeur bij dit soort spellen wel om het in de Nederlandse taal te kunnen spelen. In de omschrijving stond een verhaal voor alle leeftijden, indien jongere kinderen zich lange tijd achter elkaar kunnen concentreren en dusdanig hoogbegaafd zijn ja, maar dat acht ik niet heel waarschijnlijk. Kort door de bocht: een professor Layton puur voor volwassenen. Tot slot sta ik er om bekend muziek in games belangrijk te vinden. Bij Nairi vormt muziek een bijzaak, het past en geeft goed de sfeer weer, maar het is niet iets waar ik door geraakt word of wat diepe indruk op mij gemaakt heeft.

Linn haar oordeel:
Wat betreft prijs- kwaliteit is er voldoende te beleven en ben je aardig wat hersenkronkels rijker. Ik heb echt wel de nodige overpeinzingen gehad van ‘What to do, what to do’ en voor iemand die het liefst ieder hoekje bekijkt kan dat af en toe behoorlijk frustrerend zijn. De ellenlange conversaties vormen een puntje, maar dat wordt grotendeels goedgemaakt door de prachtige tekeningen. Nairi – The Tower Of Shirin is verkrijgbaar voor de Nintendo Switch (Nintendo e-Shop) en voor de PC via Steam voor slechts €9,99 en ben je verzekerd van aardig wat uren speelplezier. Hiervoor dien je wel open te staan voor Click-and-Point-games en in dit geval een groot verhaal, met zo nu en dan een puzzel tussendoor.

+ Mooie tekenstijl
+ Interessante puzzels die echt aan het denken zetten.
+ Leuk verhaal
– Conversaties zijn langdradig
– Geheel Engelstalig
– Besturing af en toe frustrerend

Eindscore: ondanks een aantal minpuntjes scoort Nairi – Tower of Shirin een ruime voldoende en dat is grotendeels te danken aan de hoge cuteness-factor!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.