Lief sportdagboek, ik mag Fitness Boxing reviewen. Een tijdje geleden heb ik al een preview hierover geschreven (hier terug te lezen). Ik heb mij voorgenomen om dit jaar meer te gaan bewegen en Fitness Boxing lijkt mij een ideale start.

De releasedatum van Fitness Boxing is ideaal: vlak voor de feestdagen en een subtiele hint voor de nieuwe goede voornemens die je alvast voor jezelf aan het bedenken bent. Wanneer je als goede voornemen dus, net als ik, meer bewegen hebt is dit het ideale hulpmiddel (hopen we dan). In de eerste 1,5 week van het jaar heb ik al heimelijk gefaald in mijn missie. Ik heb heerlijk lui op de bank liggen Switchen en heb de nodige Netflix-content aan mijn curriculum vitae toe kunnen voegen. Oké, vooruit ik heb wel een goed excuus gehad om niet te veel te hoeven bewegen ik was immers ziek. Vanaf heden gaan wij dus volop aan de bak.

Fitness Boxing start met je eerste instructeur genaamd Lin, dat begint al goed! Ze is eigenlijk iemand die het compleet tegenovergesteld is van mij (zodra ik de mogelijkheid kreeg ben ik dan ook meteen geswitched van trainer). Na de uitleg en trial mag je meteen aan de slag met wat opwarmingsbewegingen die in totaal zo’n 15 minuten in beslag nemen. Vervolgens dien je je BMI te berekenen middels je lengte en gewicht. Je inspanning wordt beloond door een mooi rapport met hoeveel calorieën je hebt verbrand, je fitness leeftijd en een stempel op de kalender. Wanneer je wel eens Wii Fit gespeeld hebt zal je dat bekend voorkomen. Tijdens het trainen houd je in iedere hand één joy con en sta je in de bokshouding. Je instructeur geeft je duidelijke instructies hoe je moet staan.

Na deze basistraining (joy con veiligheid, tutorial en punches en beweging) kun je iedere dag je daily workout herhalen of kiezen voor vrije training. De basistraining is ook beschikbaar voor herhaling, maar daar heb je naar mijn mening na de eerste keer weinig meer aan. De daily workout is er om iedere dag je spieren op te warmen en je voor te bereiden op het “echte” werk. In de vrije training begint het pas echt. Hier heb je de keuze uit de single player optie en de 2-player modi.

In de single-player kun je aan de slag met een work out op een nummer, workout met een doel en stretch (een warming-up en cooling down). One! Two! One! Two! Front! Back! Je trainer begeleidt je en geeft een heldere uitleg en de keuze om te oefenen. Kies een nummer en kies welke combo je wilt doen; straight, uppercut, body straight en ga zo nog maar even door want hier is genoeg keus. Je ziet duidelijk welke lichaamsdelen je traint, hoeveel calorieën je verbrandt en hoe lang de training duurt. Wanneer je echt specifieke lichaamsdelen wilt trainen heb je een goede aan de workout met een doel. Wil je werken aan je biceps, benen, kuiten, borst of je hele lichaam? Vervolgens geef je aan hoelang je ongeveer de tijd hebt 10 – 20 – 30 of zelfs 40 minuten en trainen maar!

Met de joy cons in je handen maak je de bewegingen, alleen had ik al snel door dat er enkel geregistreerd wordt of je met de juiste joy con slaat en op het juiste moment. Het maakt dus eigenlijk weinig uit of je nu wel of geen uppercut doet, het systeem heeft het toch niet in de gaten. Ook heb ik het idee of voel ik dat ik vrijwel alleen mijn armen heb belast en weinig met mijn onderlichaam heb hoeven doen. Gelukkig tel je bij iedere training af tot nul, dus je weet exact hoe lang je nog moet voordat je even een rustpauze mag gaan nemen (overigens zo nu en dan op aanraden van de trainer).

De 2-player opties bestaan uit: tandem, combo chain en VS. In tandem dien je tegelijk te slaan en een zo hoog mogelijke score te behalen: samen trainen dus. Combo Chain draait om, de naam zegt het eigenlijk al, zoveel mogelijk combo’s behalen en in VS neem je het tegen elkaar op en vecht je uit wie het vaakst juist slaat. Eerlijk gezegd vind ik de 2-speler opties vanwege het samenspel en het licht competitieve element nog wel het leukste aan Fitness Boxing.

Als klap op de vuurpijl ben je nog vrij om een instructeur te kiezen. Naast Lin heb je de keuze uit Sophie, Martina, Laura, maar ook aan de mannen is gedacht. Bij de mannen kun je kiezen uit spierbundel Bernardo of fitness-goeroe Evan.

Je kunt je instructeur, wanneer je niet tevreden bent over zijn / haar uiterlijk, ook nog eens aanpassen, zoals haarkleur, huidskleur en kleur ogen. En… Alsof dat nog niet genoeg is kun je ook nog eens een hele outfit aanpassen. Echter deze tops, broeken, handschoenen, schoenen en brillen speel je pas vrij wanneer je 18.000 tot 198.000 punches hebt uitgedeeld, tussen de 7 en 105 stempels hebt verdiend, tussen de 5 en 105 sterren hebt verzameld.

Gelukkig is dit niet het enige dat je vrij kunt spelen en, het moge inmiddels duidelijk zijn dat muziek een belangrijk onderdeel is bij games en bij sporten. Hoe meer je traint, hoe meer keuze je hebt uit een diversiteit aan nummers. Een lekker muziekje op de achtergrond en een fijn ritme traint toch nét even wat lekkerder. In totaal zijn er 20 nummers waarop je helemaal los kunt gaan. Zo heb je LMFAO’s ‘Party Rock Anthem’ (tevens mijn persoonlijke favoriet), Pitbull en Ke$ha’s ‘ Timber’ en Walk The Moon’s ‘Shut Up and Dance. Ook vroegere generaties zullen muziek herkennen van o.a. Aqua (Ja! Die! Barbie Girl hoor ik je nu denken – die is het niet), Lipps, Inc., The Nolans en zelfs The Buggles. Favorieten kun je aan en uitzetten om je motivatie op niveau te houden. Wat ik WEL heb aan te merken aan het (enigszins beperkte) muziekaanbod: het is instrumentaal en klinkt dan nét iets minder lekker en dat is zó jammer. Om dit te weerleggen: met zang zou je de instructeur een stuk minder goed kunnen verstaan.

Lief sportdagboek, ik vind Fitness Boxing leuk als uitdaging in het begin om te sporten, echter is de motivatie om door te blijven sporten ver te zoeken en daarbij heb ik ook nog eens flinke spierpijn in mijn armen. Ik vraag mij af hoe lang ik het – net als met Wii Fit – ga volhouden…

Linn’s oordeel:
Fitness Boxing ga je niet even gezellig met je vrienden spelen; het is de bedoeling om in vorm te raken en fit te blijven. Een serieuze bedoeling dus en uitgebracht voor volwassen Nintendo Switchers die geen trek hebben om naar de sportschool te gaan. In beginsel is Fitness Boxing een goede basistraining, het is alleen jammer dat het daar bij blijft. Je traint en dat is de bedoeling en opzet van het hele fitness en boksgebeuren, echter had ik graag nog wat extra’s en meer variatie gezien.

+ Trainen zonder je huis uit te hoeven (kan natuurlijk wel 😉 )
+ Dagelijkse workout
+ Leuke 2-player opties
– Weinig spelmodi en variatie
– Muziek instrumentaal
– Uitvoering niet controleerbaar

Eindoordeel: Fitness Boxing doet wat het moet doen, niets meer en niets minder.

Fitness Boxing is exclusief verkrijgbaar voor de Nintendo Switch in zowel een fysieke als digitale versie.

© www.nintendo.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.