Run jouw eigen herberg en creëer jouw lot in de World of Beor. Jij, de eigenaar van de welbekende herberg, hebt wel een hele belangrijke rol in Beor: je bent verantwoordelijk en rechtvaardig om helden aan te trekken naar jouw herberg, op missies te laten gaan en veilig terugkeren naar jouw oh zo veilige stamkroeg. Kan jij deze rol vervullen?

Epic Tavern is een nieuwe RPG-spel dat beschikbaar is op de online platform Steam waar je spellen kan kopen. Dit spel heb ik gespeeld in de Early Access-vorm. Met andere woorden: Epic Tavern is nog niet officieel af en gereleased. Wel kunnen spelers het spel spelen tot een bepaalt punt of opties om te kijken of het spel naar behoren functioneert. De spelers geven daar feedback op waar de makers daarmee verder gaan tot een nieuwe update of patch. En dat doen ze goed! Inmiddels heeft de game al diverse updates gehad en bugs gefikst. Heel goed dat ze naar de spelers luisteren.

Ondanks dat er veel opties uitgeschakeld zijn voor de Early Access bevat het spel voldoende om het te spelen. Dus waar zal ik beginnen?

Je bent de baas van een middeleeuws herberg. Nou ja, herberg? Eerder een kroeg. Als kroegenbaas moet je zoveel mogelijk avonturiers naar jouw hut weten te strikken om geld te verdienen, maar ook om quests weten te binnen te halen. Dit doe je door bevriend te worden met ze. Praat met ze, geef ze het eten en drinken die op jouw menu staan. Let wel op dat jouw eten en drinken op een gegeven moment opgaan en dat je tijdig inkoopt voordat je nee-verkoopt tegen de klant. Check aan de einde van de dag of tussendoor wat jouw huidige voorraad is.

Deze machtige avonturiers komen binnen en gaan zitten aan een willekeurige tafel. Je kan zien in een gedachtewolkje boven hun hoofd waar ze behoefte aan hebben. Nieuwe bezoeker? Maak kennis met hem of haar en wellicht krijg je wel een nieuw quests. Of misschien beter nog; wellicht vraagt hij wel of hij bij jou op de roosterlijst mag voor opdrachten. Want ja, je hebt sterke avonturiers nodig voor jouw binnengehaalde opdrachten.

Bij begroeting zie je al snel de naam van de personage, klasse (fire mage, paladin, thief, doctor, druid enzovoorts) en vaardigheden. Deze vaardigheden zijn best belangrijk in het spel. De beschikbare vaardigheden zijn Combat, Mind, Social en Survival. Een personage heeft twee sterke vaardigheden wanneer je ze aan een quest koppelt. Deze beschikbare vaardigheden kan je sterker maken door punten te geven wanneer ze level up zijn. Probeer een goed balans te vinden tussen jouw rekruten, want tijdens een quest kunnen er onvoorspelbare gebeurtenissen gebeuren.

Zoals ik al vertelde kan je quests krijgen door een goede relatie op te bouwen met jouw bezoekers. Elk quest heeft een vaardigheid die vaak tijdens zo’n gebeurtenis voorkomen. Een quest waarbij Social heel belangrijk is moet je rekruten meenemen die sterk zijn in die vaardigheid. Zo wordt de slagingspercentage hoger. Maar ook hier: zorg voor een goed balans tussen jouw team. In totaal kan je vier avonturiers meenemen. Mogelijk worden dit er zes na de Early Access.

Quest is gekozen, avonturiers staan gereed. Tijd om om ze op pad te sturen. En dit gebeurt op een 2D-map, terwijl de herberg in 3D wordt getoond. Niet vervelend, het heeft wel iets. Op deze map zie je de looproute waar ze naar toe moeten op basis. Onderweg zullen er tussentijdse events gebeuren. De teksten die erbij worden gegeven zijn echt leuk om te lezen. Zo ervaar je als speler het verhaal van hun. Ook als je die event wel of niet behaald. Maar na enig tijd kan je de interesse in de tekst wel eens verliezen en alleen maar op diezelfde knop drukken om snel door te kunnen gaan. Komt jouw groep succesvol terug dan ontvang je rewards die op de quest vermeld staat. Het ontvangen geld kan je verdelen. Dus krijgt jouw avonturiers meer of graag jij alles bij elkaar?

Het spel op zich is makkelijk onder de knie te krijgen. In een korte introductie leer jij als speler snel de handelingen en hoe je rekruten kan strikken en sterker maken. Als kroegenbaas kan je haast geen fouten maken, bijna alle beschikbare opties zijn goed. Zolang de stamgasten maar voldoende eten en drinken krijgen dan vinden zij het prima. Na enige tijd voelt dit gewoon saai en eentonig aan. Ik hoop dat de makers van dit spel wel meer extra’s toevoegen om dit wat spannender en afwisselender te maken. Maar dat gok ik van wel als ik het zo bekijk naar alle opties die ‘under contruction’ zijn. Dus ik wacht geduldig af.

De game is via de Early Access via Steam (Epic Tavern) alvast te spelen. Je mag ook wachten tot hij officieel uit zal komen voor je er mee aan de slag zult gaan.

About Wendela

Fan van Legend of Zelda en Pokémon-games. Een grote zwak voor game merchandise.

View all posts by Wendela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.