Dit jaar vierde Firstlook Festival hun 10 jarig bestaan en wij waren erbij. Met een aantal meiden van ons team hebben we alles op Firstlook bekeken. Lees hier in mijn artikel over de zorgen die ik toch wel heb over het Nederlandse Gaming Event Firstlook Festival.

Enthousiasme bij de bezoekers
Firstlook kan ieder jaar weer rekenen op een flink aantal gamende fans die maar wat graag naar het Nederlandse Gaming event gaan. Niet iedereen wil het land uit om een Gaming Event te ervaren en dan is Firstlook een leuk alternatief. Toch heb ik in de afgelopen jaren gemerkt dat Firstlook steeds minder groots wordt. De organisatie Blammo Events werkt er heel hard aan om zoveel mogelijk te bieden tijdens hun event. Zo kan je niet alleen een aantal games spelen maar krijgen ook cosplayers en eSporters een podium.

Boothbabes eruit Cosplayers erin
Deze discussie weer? Ja ik ben een klein beetje een oude zeur misschien maar ik heb dan ook twee dochters rond lopen, die soms ook al mee gaan naar events als deze. Nu weet ik ook heus wel als niet zo heel oude mama dat mijn dochters ooit outfits gaan dragen waarbij ik het liefst nog wat extra lappen stof aan wil naaien. Maar dan nog ben ik heel erg blij dat in de loop der jaren de boothbabes steeds minder worden. Het is toch ook geen Kamasutra beurs waar we heen gaan? En als je een goede game hebt kan je die ook zonder een sexy geklede dame verkopen. Alleen Media Markt en Monster Energy lijken het nogal lastig te vinden een originele marketingacties op een gaming event neer te zetten. Wat mij wel zorgen baart is dat je steeds meer cosplayers ervoor in de plaats ziet komen. En dan vaak de cosplayers die er een kunst van hebben gemaakt hun gaming/serie personage in een bijna nietsverhullende outfit neer te zetten. Ik was dus een beetje bang dat, hoewel Blammo Events eraan werkt, aan minder boothbabes de sexy cosplayers ervoor in de plaats zouden komen. Gelukkig was dit niet het geval en waren de cosplayers die er rond liepen heel erg bezig om zo authentiek mogelijk hun personage neer te zetten. Hierdoor is dit event dan ook geschikt voor alle leeftijden en kan ik mijn dochters gerust mee nemen.

De Indiegames verdienen meer aandacht
Terwijl er flinke rijen stonden voor de grote games was het aangenaam druk bij de Indiegames. Maar ja je moest ze dan ook echt wel zoeken op de beursvloer. Ik was er de eerste keer toevallig voorbij gelopen alleen daarna vond ik het lastig ze terug te vinden. Ja je kon natuurlijk een Firstlook app downloaden op je mobiel met daarin alle info. Maar tsja mijn mobiel zit altijd vol! En dan heb ik niet zo’n zin om een aantal apps te verwijderen om voor een dag die van Firstlook erop te zetten. Naar mijn idee hadden ze best een mooie banner kunnen hangen of pijlen neerzetten om duidelijk te maken dat er nog een prachtige Indie hoek aanwezig was. De andere booths overschreeuwden een beetje de Indiebooths. Maar dat maakte het niet minder leuk om daar een van de vele games wel te kunnen spelen. Het is echt iedere keer weer leuk om te zien hoe Indie ontwikkelaars een leuke game neer kunnen zetten. Games als Still Here, Rumblerun, Guns Gore & Cannoli 2, We Were Here en nog meer waren ook populair onder de bezoekers. En niet alleen omdat het zo druk was bij de andere booths.

Onze Amber supporten
Ook aan eSports was gedacht tijdens Firstlook en onze eigen Amber was aanwezig om samen met haar team een paar andere in te maken met CS:GO. Hoewel ik super trots was op onze Amber vond ik het jammer dat hun booth ook een beetje in een hoek was gestopt. Natuurlijk waren er ook grotere eSports events tijdens Firstlook. Maar toch voelt dit voor mij nog steeds als een beetje apart wereldje. Het zat nu ook niet allemaal bij elkaar maar een beetje verspreid. Een aantal jaar terug hadden ze een groot podium en ik denk dat dit toch beter werkt dan het te verspreiden. Naast eSports was er ook een event waar je aan kon meedoen, Speedrunners. Ik vond dit echt een leuk event zeker omdat deze jongens zich vrijwillig inzetten om geld in te zamelen voor een goed doel. Er zal binnenkort een artikel hierover verschijnen op onze website.

Geld strooien in de Market Place
Een van mijn vrienden is trots naar huis gegaan met een zwaard. Alleen ik vond het dit jaar echt heel erg tegenvallen met de kraampjes die er stonden. Uiteraard stond Dirtees er ook weer en die hadden wel hele gave shirts. Ook Cool2u had hun grote kraam er neer gezet maar dat was het dan ook wel. De andere kraampjes waren gevuld met anime spulletjes, hier en daar wat posters en petjes. Voor mijn gevoel waren de voorgaande jaren echt meer gevuld met verschillende winkels. Loopt het aantal geek winkels dan terug of is een kraam huren op Firstlook niet rendabel? De grote Media Markt stond er ook weer met hun gaming gear winkel. Echter had de Trust medewerker die er stond nog niet in de gaten dat ook vrouwen geïnteresseerd zijn in gaming gear. Terwijl ik daar samen met een vriend stond te kijken bij een bak met headsets, vestigde de verkoper de aandacht op mijn vriend. Hij negeerde mij compleet en spoorde mijn vriend aan om toch echt even de headset te proberen. Nu vind ik dit doorgaans grappig dus ik wachtte geduldig af tot hij mij ook zou aanspreken. Dit gebeurde niet zelfs niet tijdens het wachten. Nadat mijn vriend terug kwam en zei dat de headset te groot was liet ik even merken aan de verkoper dat deze dame toch echt wel wat van headsets af wist. Terwijl ik uit legde dat verschillende merken een vrij grote pasvorm hebben en sommige merken ook voor een smaller hoofd geschikt zijn. Besloot de verkoper het gesprek af te sluiten met, Tsja ieder zo zijn eigen merk. Ik denk dat hij stiekem zijn misser wel in zag dat hij er vanuit ging dat ik als vrouw niet echt zou gamen.

Firstlook tot volgend jaar?
Aan het einde van de dag besloot ik een paar van mijn vrienden die een kaartje hadden gekocht en voor het eerst naar dit festival waren gegaan deze vraag te stellen. Had je een ticket gekocht voor dit festival als je wist wat je nu weet? En helaas antwoordde de meeste van mijn vrienden nee. Waar dit aan ligt zijn toch echt de wachtrijen bij games die al bijna uit komen. Heel donker en chaotische opstelling. Weinig echt te doen en veel te duur. Firstlook is in mijn ogen nog steeds een leuk festival maar vooral wanneer je gewoon met een groep vrienden gaat. Het lijkt wel alsof het met de jaren steeds minder word en dat vind ik heel jammer. Drie jaar geleden stond ik nog erg trots op de foto met het team van Daedalic Entertainment. En dit jaar was een van mijn hoogtepunten op de foto gaan bij de photobooth van Wolfenstein 2: The New Colossus oh ja en de draak die ook op Gamescom was van Middle-Earth: Shadow of War. Ik hoop dat het volgend jaar weer een beetje meer zoals vanouds is en er echt meer te beleven is en alles minder weg gestopt is in hoekjes.

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.