Wat heb je nodig voor de ideale game ervaring? Natuurlijk een goede spelcomputer. Een sterke game PC, een Xbox One of misschien gewoon je smartphone? Daarnaast natuurlijk een enigszins verslavend spel om te spelen. Daarnaast ook gewoon wat vrije tijd, want als je eenmaal begint met gamen, dan is het jammer om snel weer te moeten stoppen. Voor veel mensen houdt het hier wel ongeveer op. Voor de echte gamer is er echter nog meer nodig voor de echte game ervaring, zoals een goed geluid.

Het belang van geluid
Gamen is eigenlijk niets meer dan jezelf verplaatsen in een alternatieve digitale realiteit. Door middel van je zintuigen beeld je jezelf in dat je ergens anders bent en misschien zelfs wel iemand anders bent. Hoe echter en realistischer dit wordt, hoe makkelijker je jezelf in deze wereld kan verplaatsen. Voor veel gamers is het de kick om dit zo realistisch mogelijk te maken. Natuurlijk is het visuele aspect daarbij het belangrijkst. Grote beeldschermen en meer realistisch vormgegeven spellen zorgen voor een betere spelervaring. Maar ook het geluid speelt een belangrijke rol. Wat je via je oren binnenkrijgt, wordt door je hersenen omgezet. Op het moment dat zowel beeld als geluid perfect zijn, kun je spreken van de ideale game ervaring.

Voordeel headset
Helaas voor veel gamers is de ideale spelervaring van de gamer ook de ideale frustratie voor alle andere mensen in huis. Op het moment dat je jouw slaapkamer vol zet met tien speakers en het volume net iets te hard zet, maak je daar waarschijnlijk geen vrienden mee. Daarnaast staan de meeste spelcomputers gewoon in de huiskamer. Daar is het al helemaal geen doen om een grote geluidsinstallatie te installeren. Als oplossing maken veel gamers daarom gebruik van een headset. Met een headset PC of headset Xbox One, kun je toch een realistische geluidservaring bereiken, zonder dat je jouw huisgenoten tot wanhoop drijft. Daarbij geld overigens dat niet iedere koptelefoon hetzelfde is. Er is een groot aanbod en daarbij is het niet altijd makkelijk om de juiste headset te vinden.

Aandachtspunten kopen headset
Bij het kopen van een headset zijn er verschillende punten waar je rekening mee moet houden. Ten eerste natuurlijk de prijs. Liefst natuurlijk niet te duur, maar wel met een goede kwaliteit. Daarnaast is het ook belangrijk om een headset te kopen die goed aansluit op jouw spelcomputer. Een speciale Xbox One headset is anders dan een headset voor de PlayStation 4 of een headset voor de PC. Daarnaast kun je bij headsets kiezen uit twee modellen: de over ear headset en de in ear headset. In begrijpelijk Nederlands: een koptelefoon of oordopjes. Binnen deze twee modellen heb je vervolgens ook weer de nodige opties. Zo kun je kiezen voor draadloos of voor een usb-aansluiting, maar ook in het soort geluid valt het nodige te kiezen. En eigenlijk is vooral dat heel belangrijk.

De geluidskwaliteit
De meest eenvoudige optie die je hebt is de mono koptelefoon. Mono betekent één of enkel en dat is ook precies wat je krijgt. Het geluid dat je hoort is hetzelfde op allebei de schelpen van de headset en bij spraak is dat geen probleem. Bij het luisteren van bijvoorbeeld muziek is dat echter niet geweldig, de meeste muziek wordt in stereo gemixed. Ook bij gamen ligt dit anders, daar is het veel leuker als het geluid stereo is. In dat geval kan het geluid dat je aan de linkerkant hoort, afwijken van het geluid dat je rechts hoort. Speel je bijvoorbeeld een zogenoemde first person shooter en wordt er vanaf de linkerkant op je geschoten, dan hoor je dat ook alleen op je linkerschelp. Je hersenen hebben dan gelijk door dat het gevaar van links komt. Het is een beetje gek als er vanaf de linkerkant op je geschoten wordt en je hoort dat ook rechts. Je hersenen maken daar niet veel van. Wil je dus een koptelefoon voor het gamen kopen, ga dan het liefste voor minimaal stereo.

Surround geluid
Ben je een echte geluidsfreak, dan kun je trouwens ook nog voor surround geluid gaan. Vrij vertaald betekent dat “om je heen”. Normaal gesproken bereik je dat door minimaal vijf speakers te gebruiken. Je zet de bas box vooraan en vier geluidsspeakers in de vier hoeken om je heen. Het geluid komt dan niet alleen van voren, maar ook van achteren. Wordt er nu op je geschoten, dan hoor je niet alleen of het van links of van rechts komt, maar ook of het van linksachter of van linksvoor komt. Op die manier wordt je spelervaring dus nog realistischer. Helaas is het bij een koptelefoon natuurlijk fysiek onmogelijk om een surround geluid te creëren. Toch hebben slimme ontwikkelaars een geluidstruc ontdekt waarmee dit effect kan worden gesimuleerd. Je hersenen denken dan dat het surround is, terwijl dat in het echt niet zo is. In hoeverre dit voor jou een grote extra is, is lastig te zeggen. De hersenen van iedereen werken wat verschillend. De ene persoon zal de geluidstruc sterker ervaren dan de ander. Het beste kun je het gewoon een keertje uitproberen. Dan merk je het verschil vanzelf.

Twee soorten headsets
Dan het verschil tussen de eerdergenoemde over ear en in ear headsets. Het belangrijkste verschil is de mate waarin je jezelf kunt afsluiten van de buitenwereld. Zoals je misschien weet kun je met oordopjes in je oren meestal nog wel goed horen wat er om je heen gebeurt. Met een dikke koptelefoon op en het geluid wat harder merk je daar echt niets meer van. Je hersenen zijn dan ook totaal niet meer gefocust op wat er om je heen gebeurt. Je zit dan echt ‘in’ het spel. Dat is natuurlijk precies wat je graag wilt, maar is wellicht niet het meest sociale om te doen. Toch kiezen de meeste gamers wel voor de over ear headset. Puur vanwege de afsluitende kwaliteiten. Daarnaast is de kwaliteit van het geluid hierdoor vaak ook beter.

Met of zonder snoer
Verder is er ook een keuze tussen draadloos en met snoer. Het vervelende van een snoer is dat het soms je controller in de weg gaat zitten. Misschien niet de ideale headset ps4. Toch is ook een headset zonder snoer niet zonder nadelen. Deze werkt namelijk op een batterij of accu. Die moet je uiteraard regelmatig opladen. Vergeet je dat een keer? Dan kan het zomaar zijn dat je halverwege je spel ineens zonder geluid zit. Hou je er bovendien van om langere tijd achter elkaar te gamen, dan moet je ook zorgen voor een headset met een goede accu, eentje die het een langere tijd blijft doen.

Soort spelcomputer
Een laatste aandachtspunt is het soort spelcomputer dat je gebruikt. Een headset voor de PC is het makkelijkst. Daarbij kun je in principe alles gebruiken. Jouw computer bevat meestal al de software die nodig is om de headset te gebruiken. Bij spelcomputers is dit vaak minder het geval, al kun je vaak wel een stuurprogramma downloaden via het internet. Heb je daar geen zin in, let er dan bij het kopen op of jouw headset het wel direct doet op de Xbox of de PlayStation.

Slot
Alles bij elkaar zijn headsets geweldige accessoires die jouw game ervaring levensecht kunnen maken. Daarnaast zijn ze vooral praktisch heel handig als geste naar je huisgenoten. Met een headset op kun jij lekker blijven gamen, terwijl zij niet te veel last van je hebben. Zorg je voor een headset met een goede geluidskwaliteit en de juiste aansluiting op jouw spelcomputer, dan ben je zonder meer verzekerd van heel veel uren spelplezier.

Bewaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.