Follow:
Artikelen, Column

Memory Monday: Retro is hip!

Op maandag terug kijken, naar games die indruk op me hebben gemaakt. Ik ben inmiddels alweer 44, en tja, vroeger was alles beter. Dus niet zo moeilijk om games uit te lichten uit het verleden.

Mijn eerste herinnering aan een game is Snake. Snake was eenvoudig, je eet met een slang blokjes op. De slang wordt steeds langer waardoor het een uitdaging wordt om niet tegen je eigen lijf op te botsen. Een retro game die blijkbaar nu nog mensen weet te amuseren, omdat het tot mijn verbazing nog steeds in de app store te downloaden is!

Zo had je ook tennis. Twee verticale streepjes en een balletje die je met die verticale streepjes heen en weer stuitert. Kwam het balletje naast het verticale streepje, dan was je af! Space Invaders was een beetje de opvolger van dit eenvoudige tennis spelletje.

Zeer eenvoudige pixel games. Geen internet. Dat was het begin in gamen. Je was ook reuze cool als je de beschikking had over deze games op een computer. Veel mensen hadden in mijn tijd een Atari. Ik, of eigenlijk mijn broer, had een ZX Spectrum. De games kon je laden via een cassette bandje. Een migraine later, door de vreselijke piepjes die gepaard gingen met het laden van deze games, kon je leuk spelen met deze eenvoudige games.

Later kwamen er ook visueel aantrekkelijkere games zoals: Pac Man. In mijn ogen al een hele verbetering. Een lust voor het oog in vergelijking met de allereerste games. Ik herinner me ook iets met een kikker die een drukke weg moest oversteken. Wat toch zeker niet eenvoudig was. En de eerste platform games waarbij je een eenvoudig parcours moest doorlopen. Ik weet nog goed dat de grote irritatie was dat je maar 3 levens had. Niks tussentijds opslaan. Elke keer raakte je dan af bij het zelfde stuk en kon je weer overnieuw beginnen!

Toch vind ik het grappig dat de meeste van deze games nog steeds bestaan. Ze zijn vaak wat hipper gemaakt met een moderne uitstraling maar het komt nog steeds op hetzelfde neer. Retro is gewoon weer hip!

Share:
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

*