Sinds de officiële release in november 2013 heeft Sony wereldwijd een verbluffend aantal van 50 miljoen PlayStation 4’s verkocht. Veel meer dan de concurrerende Xbox One. Hiermee zet Sony haar sterke reeks aan consoles voort, wél met de PlayStation 2 nog steeds als best verkopende console aller tijden. Wat maakt de nieuwe PlayStation 4 nu de moeite waard ten opzichte van zijn voorganger de PlayStation 3?

Krachtiger, Sneller, Mooier
De PlayStation 4 heeft een flinke upgrade gehad als het gaat om de processor, het (werk)geheugen en de grafische kaart. Op al deze fronten presteert de PlayStation 4 beter dan zijn oudere broer. Zo zorgt de verbeterde CPU er niet alleen voor dat games sneller worden gedownload, maar dat ze ook al gespeeld kunnen worden terwijl de download nog niet in zijn geheel is voltooid. Daarnaast heeft Sony veel aandacht besteed aan het ontwerp van de controller van de PlayStation 4. Het design en de vormgeving van de nieuwe controller zorgt voor een optimale game-ervaring die vele malen prettiger is, zeker over langere tijd gamen, dan bij de PlayStation 3.

Een andere belangrijke feature die is toegevoegd, is het verplicht aanschaffen van een PS-Plus abonnement. Althans, als je online wil gamen is dit noodzakelijk. Voor velen was dit een struikelblok, aangezien het grote voordeel van PlayStation over Xbox tot nu toe altijd het gratis online gamen was. Echter heeft de invoering van het PS-Plus abonnement ook een essentieel voordeel: de frustratie van haperende servers, slechte verbindingen en server-hosts die er opeens mee stoppen wordt hiermee weggenomen. Daarnaast valt de prijs voor een jaar PS-Plus aanzienlijk mee, zeker als je in acht neemt dat je elke maand een aantal gratis games krijgt en vele kortingen/voordelen in de PS-Store.

Kabels, Accessoires en extra’s bij een PlayStation 4
Standaard levert Sony bij aanschaf van een PlayStation 4 minimaal het volgende:

• Console;
• 1x draadloze controller;
• 1x headset;
• benodigde kabels.

Vaak komt er nu een game bij, soms een extra controller of een duurdere headset. Het aanschaffen van een nieuwe headset is een aanbeveling die veel gamers doen. De standaard ‘headset’ die bij de PlayStation 4 wordt geleverd, is niet meer dan een oortje die via een dun kabeltje direct aan de controller wordt gekoppeld. Het geluid is niet optimaal, en het PlayStation 4 microfoontje wil nog wel eens haperen. Een upgrade is dus geen overbodige luxe. Gelukkig bestaan er headsets van prima kwaliteit die ook nog eens zeer betaalbaar zijn. Uiteraard kun je kiezen voor een headset die hetzelfde kost als de hele aanschaf van de PlayStation 4, maar dit is vaak nergens voor nodig. Een stuk goedkoper zorgt vaak voor een vergelijkbaar resultaat.

Mocht je daarnaast in het bezit zijn van een tweede controller (altijd handig als vrienden (onverwacht) langskomen om te gamen), dan is de aanschaf van een zogeheten ‘dual-charger’ het overwegen waard. Ook deze varieert qua prijs en maat, maar in de basis werken ze allemaal hetzelfde. Een ‘dual-charger’ is een station waar twee controllers simultaan in geplaatst kunnen worden om ze op te laden. Je PlayStation 4 controllers slingeren niet meer door de kamer, ze laden tegelijkertijd op, en je hebt geen last meer van kabels aan de controller tijdens het gamen. Daarnaast geeft een led-indicatie vaak aan wanneer de controllers opgeladen zijn en klaar voor gebruik.

Naast het netjes opbergen van de controllers in een ‘dual-charger’ is er voor de mensen die het graag netjes houden nog een optie: een standaard waar de PlayStation 4 rechtop in kan worden geplaatst. Ondanks de grootte van de console staat hij stabiel en het bespaart ruimte omdat je de hoogte in werkt. Mocht de ‘dual-charger’ toch niks voor jou zijn, of heb je wellicht maar één controller, dan zijn er extra lange USB-kabels beschikbaar om de controller op te laden tijdens het gamen. Op deze manier kun je rustig achterover op de bank blijven zitten zonder dat de controller meer energie verliest.

Voor een optimale internetverbinding is het aan te raden de PlayStation 4 op de router aan te sluiten met behulp van een LAN-kabel. Uiteraard zijn deze in alle lengtes te verkrijgen, aangezien de standaard LAN-kabel gewoon past in de PlayStation 4.

PlayStation 4 Pro
Recent heeft Sony een ge-upgrade versie van de PlayStation 4 op de markt gebracht, onder de naam: PlayStation 4 Pro. Het belangrijkste verschil tussen deze twee krachtpatsers is dat de PlayStation 4 Pro een verhoogde beeldkwaliteit heeft (en dus een betere grafische kaart) waarmee spellen op 4K tv’s gespeeld kunnen worden. 4K resolutie is een vorm van Ultra HD die nog niet zo lang op de markt is, maar waarmee elke beeldervaring vele malen mooier wordt. Houdt er wel rekening mee dat voor het spelen van spellen op 4K kwaliteit ook een speciale 4K HDMI kabel nodig is.

Een mooi extraatje is dat veel spellen ontwikkelaars inspelen op de nieuwe trend en hun games optimaliseren voor het gebruik op 4K resolutie. De PlayStation 4 Pro is, zeker gezien de prijs in verhouding met de PlayStation 3, dus zeker de moeite waard om te overwegen. Een nadeel is echter wel dat je in het bezit moet zijn van een televisie die 4K beeldkwaliteit ondersteunt, maar voor een echte gamer is dit geen drempel maar een extra motivatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.