Deze week is het zover de nieuwste editie van DOOM komt uit. Dus ik vond het een mooi moment om tijdens deze Memory Monday aandacht te besteden aan een game die ik verrassend genoeg toch ook vrij veel gespeeld heb op mijn PC.

img_Doom_MM_2

Doom werd ontwikkeld door de studio id Software die ook bekend zijn van de games Wolfenstein, Quake en Commander Keen. Wat veel mensen wellicht niet weten is dat John Romero de ontwikkelaar van Doom en Commander Keen als eerst het idee had om Super Mario Bros 3 naar de PC te brengen. Hij bracht dit stukje geschiedenis onlangs naar voren door een video van de Demo online te gooien van Super Mario Bros 3 op de PC. Nog steeds spelen we onze Mario games op een Nintendo Console of met een emulator op de PC. John Romero doopte zijn bedrijf Ideas from the Deep om tot id Software en maakte Doom.

img_Doom_MM (1)
Terwijl ik terug denk aan mijn eerste games op de PC moet ik bekennen dat ik heel wat uren achter de PC heb gezeten om Doom en Wolfenstein te spelen. Terwijl ik later toch echt stopte met shooters en overstapte naar RPG, RTS en de bekende MMORPG. Doom had voor mij zijn charme omdat ik heerlijk kon rond knallen en de naam klonk in mijn oren ook heerlijk duister. Alles dus wat een tiener met meer zwart in haar garderobe kast dan Maleficent, kan wensen in die periode.  De pixels vlogen in het rond en ik kon mijn diep verborgen agressie kwijt in de game. Geloof het of niet maar er is nog nooit een muis of toetsenbord de kamer doorgevlogen.

De eerste Doom werd in 1993 uitgebracht en had 3d graphics. Ja echt de game was in 3d als je het nu bekijkt kan je het een beetje zien als een soort Minecraft wereld maar dan duisterder. Het verhaal van de eerste Doom speelt zich af in de toekomst en we zijn druk bezig met het koloniseren van planeet Mars en zijn manen Phobos en Deimos. Hoe gaaf is dat wonen op Mars! Maar goed uiteraard zijn we niet alleen daar en gebeuren er enge onrustige dingen. Nu waren Aliens mede dankzij de serie The X-Files en de film Aliens in de jaren 90 een enorme hype. Bijna iedereen had wel zo’n groene opblaas Alien in het hoekje van zijn kamer staan. De echte fans hadden ook nog een I Want To Believe poster, ja ik had er een en ik geloof nog steeds, prominent boven hun bed hangen of op de deur want dat stond cool. Je gaat als marinier naar de planeet om uit te zoeken wat er aan de hand is en neemt het op tegen Zombie-achtige oud collega’s. Naast zombies zijn er verschillende demonen te vinden die toch echt wel wat weg hebben van aliens.

img_Doom_MM (3)
Wat de eerste Doom nu voor mij zo ontzettend leuk maakte was het puzzel element in de game. Ja er mocht domweg flink geschoten worden op vijanden maar het was veel belangrijker om goed te kijken naar waar de uitgang precies was. Dit deed je door schakelaars om te zetten, sleutels te vinden en geheime ruimtes vinden. Nu had ik niet de middelen om even een hulplijn te bellen dus kon ik echt uren stoppen in de game. Voor in die tijd had de game ook enorm veel wapens ter beschikking en ik maakte er maar wat gretig gebruik van. Ondanks mijn opgedane wapenkennis en schietvaardigheid binnen Doom ben ik een redelijk kalme tiener gebleven die vooral rebelleerde door kledingkeuze, piercings, gekleurd haar en statements te maken over wat wel en niet kon. Ik droomde ervan deel uit te maken van protesten zoals Greenpeace dat deed maar uiteindelijk is het enkel bij een jarenlange trouwe lidmaatschap gebleven. Enfin ik dwaal een beetje af maar dat komt ook door de controverse die helaas ook bij Doom hing en hangt.

img_Doom_MM (4)
Doom is een gewelddadig spel en ja er vliegen heel wat pixels rond. Net als vandaag de dag probeerde ook in de jaren ’90 mensen in pakken ouders en kinderen te overtuigen en waarschuwen voor de gevolgen van gewelddadige games. Wanneer je een gewelddadige game speelt wordt je agressief en hierdoor gebeuren er tragische gebeurtenissen zoals schietincidenten op scholen. Ik denk dat de meeste onder ons wel beseffen dat enkel een gewelddadig spel niet aanzet tot geweld. Uiteraard laat ik mijn 6 jarig dochtertje de game niet spelen maar ik zal later echt niet bang zijn dat ze gewelddadig wordt omdat ze een shooter gaat spelen, daarvoor is ze te schattig. Ondanks de controverse bleef Doom populair en er volgde vele Doom games erna. Naast games zijn er boeken en een stripboek uitgebracht over Doom en speelt The Rock zelfs in een Doom film die helaas minder goed was dan de game.

Ik speelde Doom het meest gewoon lekker alleen door levels heen te knallen en puzzels op te lossen. Echter kon je met deze game ook nieuwe levels bouwen dankzij id Software. Een aantal van mijn vrienden konden echt daarin hun creatieve kant kwijt en waren daar vooral uren mee bezig. Er was ook de mogelijkheid om multiplayer te spelen maar ik vond het fijner en ontspannender om de game alleen te spelen. Hoewel ik de game op de PC heb gespeeld kwam de game ook later naar de consoles. Vorig jaar is de game ook als Backwards Compatibility game voor Xbox One beschikbaar gemaakt.

img_Doom_MM (5)
De toekomst is nu hier deze week! Want we mogen weer gaan genieten van deze FPS game dankzij id Software. De game is vanaf 13 mei verkrijgbaar en de focus ligt uiteraard weer op de PC maar de game komt ook naar Xbox One en PlayStation 4. We mogen de oude gameplay weer gaan herleven en flink wat knallen. Ook bij deze Doom zit er naast singleplayer een multiplayer modus in en is er een editor bij genaamd SnapMap waarmee je makkelijk eigen levels kunt maken. Wellicht dat ik dit keer dan toch ook naast knallen wat ga bouwen. Heb jij de game al gepre-orderd?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.