Nu ik de laatste tijd wat meer PC-games oppak, leek het me interessant eens een gaming muis onder de loep te nemen. Iedereen weet hoe naar het is als een muis net niet lekker in de hand ligt omdat hij bijvoorbeeld te klein is, of dat hij simpelweg niet goed registreert zoals vroeger nog weleens gebeurde met muizen met een balletje erin. Gelukkig ligt die tijd ver achter ons, maar dat wil niet zeggen dat alle muizen anno 2016 allemaal fantastisch zijn. Er zijn grote prijsverschillen in muizen, en dat is precies waarom ik zo benieuwd ben naar de Razer Diamondback: waarom zou ik deze muis verkiezen boven een Speedlink exemplaar van 8,50 euro?

Wat meteen al opvalt aan de Razer Diamondback is het design. Het is een vrij lange muis wat me goed bevalt, ik heb namelijk nogal grote handen (geen GVR-formaat, maar dankzij mijn lengte zijn mijn vingers niet schattig en kort). Daarnaast zit er aan de zijkant wat rubberen verruwing waardoor je veel grip kunt uitoefenen. De muis is gitzwart met een hele vette regenboogkleurige lichtrails aan de zijkant, op de rug (waarop het Razerlogo prijkt en in het scrollwiel). Helaas komen de kleuren op de foto niet zo goed over als in het echt. Het is natuurlijk wat gimmicky, van dat regenbooglicht, maar het geeft de muis wel aanzienlijk meer glamour.

RazerDiamondback4

Een zachte klik

De muis klikt zachtjes, maar net hard genoeg om te bevestigen dat de klik is geregistreerd. De knoppen zijn als het ware ietwat ingekeept waardoor je vingers direct op de goede positie liggen en er niet links of rechts afglijden. Wat wel een nadeel is, is dat de knoppen vrij breed zijn, waardoor de muis wat lomp aanvoelt. Maar er is ook een voordeel: hij is symmetrisch zodat zowel links- als rechtshandigen hem kunnen hanteren. Er zitten ook duimknopjes aan beide zijkanten, mocht je bijvoorbeeld granaten willen gooien in een shooter. En nu we het toch over het praktisch gebruik hebben: hij werkt zowel op Windows als op Mac OS X.

Het is een heerlijke muis om vast te houden, wat opmerkelijk is omdat ik van medegamers heb begrepen dat zij hem juist niet robuust en iets te ‘dun’ vinden aanvoelen. Misschien is dit daarom juist een muis die wat meer geschikt is voor de vaak wat slankere vrouwelijke hand. Zodra je hem ziet, wil je je palm op zijn ietwat golvende rug leggen. Geen rare afsnijdingen aan de onderkant, maar een mooie aerodynamische, glooiende vorm. Het materiaal voelt als hoge kwaliteitskunststof en voelt prettig aan. De kabel is gemaakt van draad in plaats van rubber, waardoor het niet alleen een luxe uitstraling heeft, maar ook minder snel een spaghetti van onlosmaakbare draad vormt. Een ietwat lange draad, zeker nu laptops en pc’s wel uitgerust zijn met USB-ports dichterbij het scherm, maar liever te lang dan te kort.

RazerDiamondback3

Lomp scrollen

Het scrollwiel is voorzien van reliëf zodat je ook daarop veel grip hebt, maar helaas is hij wel wat groot en lomp. Het had iets mooier geweest als deze iets meer in de muis verzonken was, al zou dat als nadeel hebben dat je minder van die mooie lichtpracht zou zien. Die lichten zie je sowieso vooral van de zijkant als je je hand erop hebt liggen.

Wat ik als een groot voordeel zie, is dat je hem gewoon op de stof van de bank kunt gebruiken. De precisie van de 16,000 DPI sensor is natuurlijk fantastisch, maar dat merk je natuurlijk maar tot op zekere hoogte. Mijn bank is mijn werkplek, waarop ik graag met laptop op schoot de sterren van de hemel tik en dus ook klik, en omdat ik toch comfortabel wil zitten heb ik geen zin om allerlei harde objecten naast me neer te leggen om te kunnen muizen. Ik heb nog geen muis meegemaakt die het zo goed deed op een stoffen bank, al moet ik toegeven dat hij toch beter tot zijn recht komt op een harde ondergrond.

RazerDiamondback2

Wat doen we met de pink?

Tot slot toch nog twee kritiekpuntjes op de Razer Diamondback. Hoe lekker hij ligt in de hand is perfect, maar soms wist ik niet zo goed wat ik met mijn pink moest doen, dus die schuurde soms een beetje over mijn Glamour (die ik als ondergrond gebruik). Dat vind ik niet storend, maar mocht je zoeken naar een muis waar je echt een plek hebt voor al je vingers, dan is dit mogelijk niet helemaal je ding. Als je echt intensief uren aan het gamen bent, dan gaat dat schurende pinkje wel storen ben ik bang.

Het laatste en belangrijkste kritiekpunt van deze muis is de prijs. Het is een prachtig ding, maar honderd euro is veel geld, zeker gezien de upgrades die je computer ook af en toe van je vraagt (of liever gezegd: de games). Behalve zijn chromalicht en hoe fijn hij in de hand ligt is het namelijk niet een heel bijzondere muis. Je voelt dat het kwaliteit is, maar of die kwaliteit zoveel meer waard is dan een muis die de helft kost; ik weet het zo net nog niet.

RazerDiamondback1

Als je geld overhebt en van mooie spulletjes houdt, dan is deze muis een goede aankoop omdat hij heerlijk in de hand ligt en er zeer slick uitziet. Het is niet voor niets dat Razer deze muis uit hun verre verleden weer heeft laten terugkomen. Echter is het juist door dat prijskaartje zeker geen muis voor iedere game(r). Ik denk dat hij voor 70 of 80 euro aanzienlijk beter zou verkopen, en dat is toch wat Razer uiteindelijk wil: zorgen dat die regenboogkleuren straks in iedere huiskamer schijnen.

Bewaren

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.