Elk jaar worden er weer nieuwe video games uitgebracht met een uniek thema en dit jaar was geen uitzondering. Yoshi’s Woolly World en Unravel hebben namelijk één ding gemeen; garen. Dit idee kwam voor het eerst naar voren in de game Kirby’s Epic Yarn. Garen worden, in deze spellen, gebruikt als gamemechanics en zijn daar ook zeer succesvol in, maar waarom werkt dit nou zo goed? Hoe komt het dat games rond garen zo succesvol zijn de laatste tijd? Komt dit door de gamemechanics of door het verhaal? Als je ook benieuwd bent naar het antwoord lees dan vooral verder. Want ik neem een kijkje naar de volgende drie games: Kirby’s Epic Yarn, Yoshi’s Woolly World en Unravel.

Kirby’s Epic Yarn (Nintendo Wii)
Kirby’s Epic Yarn, uitgebracht in 2011 was één van de eerste populaire games die garen gebruikte als een gamemechanic. Daarnaast was dit ook het tiende spel in de Kirby video games series. Deze game speelt zich af in Patch Land, een wereld gecreëerd uit verschillende soorten stof. Kirby moet prins Fluff helpen om zeven verschillende stukken magische garen te vinden en Patch Land te redden. Kirby kan in verschillende items transformeren; van auto’s tot bijvoorbeeld een dolfijn.

img_Kirbys_Epic_Yarn_1

Daarnaast heeft Kirby ook nieuwe vaardigheden in deze game. Kirby gebruikt namelijk zijn garen als een zweep. Met de zweep kan hij vijanden in een bal met garen veranderen. Daarnaast kan Kirby zijn zweep ook gebruiken om stof naar hem toe te trekken, ritsen te openen en heen en weer te zwaaien aan knopen.

img_Kirbys_Epic_Yarn_2.kpeg

Het garen thema zorgt ervoor dat Kirby kan transformeren in verschillende voorwerpen. Garen kunnen namelijk heel makkelijk een nieuwe vorm aannemen. Daarnaast zorgen de garen ervoor dat Kirby zijn omgeving kan beïnvloeden door bijvoorbeeld aan een rits te trekken en de omgeving te veranderen. Tot slot geven de garen en de verschillende soorten stoffen een schattig en rustgevend uiterlijk aan deze game. Kortom het garen-thema van deze game is wat deze game succesvol maakt.

Yoshi’s Woolly World (Nintendo wii U)
Yoshi’s Woolly World is pas geleden nog uitgebracht en is vergelijkbaar met Kirby’s Epic Yarn. In deze schattige side-scrolling, platformer bestaan alle Yoshi’s uit garen. Op een dag probeert Magikoopa Kamek, onder bevel van Baby Bowser, alle Yoshi’s in bolletjes garen te veranderen. Gelukkig weten twee Yoshi’s te ontsnappen en nu is het aan deze twee Yoshi’s om hun vrienden te redden. Zij moeten de gemene Kamek verslaan.

img_yoshis_woolly_world_3

Yoshi heeft nog steeds dezelfde vaardigheden. Hij kan nog steeds vijanden opeten, maar nu veranderen ze in bolletjes garen. Deze bolletjes kunnen dan weer gegooid worden door Yoshi. Het enige verschil is dat alles er nu uitziet alsof het is gemaakt van garen. Yoshi kan, net zoals Kirby, veranderen in bepaalde voorwerpen, zoals bijvoorbeeld paraplu. Nog meer voorbeelden kan je hieronder vinden.

img_yoshis_woolly_world_2

Deze transformaties zorgen ervoor dat Yoshi’s Woolly World je blijft verassen. Daarnaast zorgt het garen thema ervoor dat deze game een levendige en kleurrijke sfeer heeft. Als je alleen al naar deze wereld vol met Yoshi’s kijkt wordt je al blij. Dit is dan ook een van de redenen waarom dit garen thema zo populair is. Het geeft de speler een schattige ‘feel good’ game. Wat Yoshi’s Woolly World nog net wat populairder maakt dan Kirby’s Epic Yarn, zijn de Amiibo die je erbij kan kopen. Het schattige, wollige thema is namelijk ook doorgevoerd in de Amiibo van deze game. Drie verschillende Yoshi Amiibo zijn gemaakt en het lijkt alsof ze zo uit de wollige wereld zijn gestapt. Persoonlijk vind ik dat Nintendo wel meer van dit soort Amiibo uit mag brengen. Ze zijn te schattig voor woorden.

Unravel (PlayStation 4)
De laatste game die in deze lijst wollige games wordt besproken is het spel Unravel voor de PlayStation 4. Helaas wordt Unravel pas in 2016 uitgebracht. Echter ik heb dit spel even kunnen spelen tijdens Gamescom en ik vond het een geweldig spel. Unravel is een puzzel, platform game. Het hoofdpersonage is Yarny, een klein wezentje dat bestaat uit garen. Yarny gebruikt zijn eigen garen om de wereld te ontdekken. Als hij ergens op wil klimmen dan gooit hij een draad naar boven om zich hieraan omhoog te trekken. Daarnaast laat Yarny zich ook langzaam zakken met zijn eigen garen. Daarnaast verliest Yarny zijn garen, des te verder hij loopt. Hier komt de naam Unravel vandaan.

img_unravel_2

Yarny is ontzettend aandoenlijk, terwijl je hem over het scherm ziet struikelen. Hij lijkt op een onschuldig kind dat voor het eerst de grote, enge wereld ontdekt. Deze game is ontzettend rustgevend en schattig, terwijl het kleurenpalet heel anders is vergeleken de andere twee games die ik net heb besproken. Helaas kan ik nog niet veel meer over deze game zeggen, aangezien dit spel op dit moment nog niet eens is uitgebracht.

Ik denk dat dit soort games zo populair zijn vanwege de ‘feel good’ sfeer die alle drie de games uitstralen. Deze games voelen niet stressvol of vervelend aan. Ze introduceren je aan een nieuwe schattige wereld waar alles van vorm kan veranderen omdat het van garen is gemaakt. Ga op ontdekkingsreis en zie wat je allemaal kan maken met een klein bolletje garen. Dit soort games stralen creativiteit uit en dat is in ieder geval voor mij de reden waarom dit soort games geweldig zijn om te spelen.

One Comment on “Unraveling Video Games: De Populariteit Van Garen in Video Games”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.