Fez is een indie puzzel platform game die is ontwikkeld door Polytron Corporation en is gepubliceerd door Polytron, Trapdoor en Microsoft Studios. Fez heeft meerdere prijzen gewonnen waaronder de Seumas McNally Grand Prize en 2012 Game of the Year van Eurogamer.

img_fez_3

Fez is een ontzettend leuk avontuurlijk spel waar alles draait om perspectief, letterlijk. Hoewel het spel 2D lijkt, kan je het perspectief 90 graden draaien waardoor je vanaf een andere kant naar het geheel van de wereld kijkt. Op deze manier kunnen platformen waar je eerst niet lijkt te kunnen komen, ineens een stuk toegankelijker. Puzzels waarvan de oplossing eerst niet duidelijk lijkt kunnen met het veranderen van je perspectief duidelijker worden. Het spel zit daardoor bomvol met vernuftige verstopte geheimen en leuke actiemomenten wanneer je bijvoorbeeld een explosie door een pilaar moet leiden door het perspectief op het juiste moment de juiste kant op te draaien.

img_fez_2

Fez zit bomvol geheimen, wat duidelijk naar voren komt op de kaart. Eerst lijkt het nog overzichtelijk wanneer je van één wereld naar de volgende gaat via een portaal. Het wordt echter steeds gecompliceerder wanneer je deuren naar geheime kamers ontdekt, portalen naar een compleet andere wereld en uiteindelijk echt niet meer weet hoe je moet navigeren.

Schrik niet als je je voortgang van het spel omhoog ziet schieten naar al gauw 60 tot 80 procent. De laatste loodjes wegen het zwaarst wanneer je op zoek gaat naar de laatste geheime locaties en collectables. Je moet namelijk op zoek naar onderdelen van kubussen, omdat deze uit elkaar zijn gehaald en een scheur in de dimensie van het universum hebben veroorzaakt. Om deze scheur te repareren ben je veel complete kubussen nodig en moet je dus op zoek naar alle onderdelen. Daarnaast zijn er erg moeilijke gecodeerde puzzels die ontcijferd kunnen worden, heb je te maken met antimaterie en zelfs valse hints voor de gecodeerde puzzels die dus naar niets kunnen leiden. Een erg uitdagend spel dus!

Fez is onder andere verkrijgbaar op de PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox 360 en op Steam.

About DarkPendula

Dol op Nintendo en stiekem wil ze alle Amiibo nog verzamelen. Met de 3DS, Wii U, PlayStation 3 en PlayStation 4 heeft ze een aardige gameverzameling opgebouwd. Als het uit komt is ze aanwezig op verschillende persevents. Met een afgeronde opleiding Informatica wil ze graag zelf games gaan maken.

View all posts by DarkPendula

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.