Hij werd vorig jaar met veel bombarie aangekondigd; Code Name STEAM voor de 3DS. Een gloednieuwe IP van de makers van Advance Wars en Fire Emblem, dat moet wel goed zijn toch? … toch?

Intelligent Systems ontwikkelde deze turn-based strategy game, waarin je het als een steampunky Abraham Lincoln opneemt tegen aliens. Dat klinkt ridicuul en dat is het ook, maar helaas is de uitwerking niet om te lachen. Het begint al met de graphics, er is gekozen voor een comic-achtige inslag. Nu is dat op zich prima en zelfs tof, maar er wordt zoveel nieuws geïntroduceerd in dat kleine schermpje, dat komt simpelweg niet over.

Nu heb ik er al heel veel moeite mee om verder te kijken dan alleen die graphics waar ik heel treurig van word. Het ziet er in de trailer wel piekfijn uit, maar als je echt in het veld bent, dan valt het tegen. Bovendien zijn de camerastandpunten ook vervelend, wat natuurlijk wederom een probleem is dat te maken heeft met wat je ziet.

IMG_CodenameSteam_1

Houd je stoommeter in de gaten

Het werkt namelijk als een soort schaakbord met allemaal vakjes waarin je vijanden staan en waarin jij je –afhankelijk van je stoommeter- vakje voor vakje naar ze toe moet bewegen. Maar als je vijand om een hoekje staat dan zie je hem niet omdat de camera niet meewerkt. Dat voelt natuurlijk heel oneerlijk, want de vijand kan jou wel zien en valt je aan, terwijl je daar niets tegen kunt doen. Er is geen map, je speelt dus eigenlijk blind.

Een van de dingen die ik zo tof vond toen deze game werd aangekondigd, was dat je speelt in teamverband. Maar, je staat niet als een team bij elkaar en het kost moeite om te weten waar welk teamlid staat opgesteld. En dingen die moeite kosten in games, voelen meestal al gauw als werk en dat is uiteraard dodelijk.

Er zijn wel een aantal dingen die het leuk en interessant houden, namelijk de grote varieteit aan wapens en nieuwe personages. Je kunt in Code Name STEAM een heleboel ontdekken en als je je niet stoort aan dat taak-achtige doorwerken van de game, dan heb je er waarschijnlijk wel plezier in.

IMG_Codenamesteam_3

Amerikaanse literatuur on steroids

Wat de game ook toffer maakt, is dat er wordt teruggegrepen naar diverse personages uit Amerikaanse literatuur. Denk aan personages uit Peter Pan, Moby Dick en de Wizard of Oz bijvoorbeeld, die met de meest vreemd uitziende wapens (een lokaas-gooier, een granaatwerper, enzovoort) aan de slag moeten om aliens te verdelgen. Alles hangt steeds af van de stoommeter, want die is niet alleen van kracht bij het verplaatsen, maar ook bij het schieten.

Elk personage heeft een vast wapen en een secundair wapen die je slechts eenmaal mag gebruiken per missie. Hierbij is je team van belang, want je kunt op handige wijze het ene personage een verdedigingwapen geven en het andere juist een wapen dat veel schade aanricht bij de aliens.

Tot slot valt het me wel mee hoeveel moeilijke menu’s en ellenlange tutorials je moet doorworstelen in deze game. Het is allemaal vrij simpel gehouden, wat wel betekent dat je de gameplay aangeleerd krijgt door trial and error. Niet elke gamer kan dat waarderen, maar het is mijn ervaring dat dat wel de manier is die het snelst werkt. Het is echter de vraag of je die hobbel wilt nemen, en of je het ‘werk-achtige’ gamen wat daarop volgt kunt waarderen.

IMG_Codenamesteam_2

Laura’s oordeel
Code Name: Steam is goed bedoeld, maar dit zal niet aanslaan. Menig gamer zal afhaken bij de trial and review_cijfer_5.0error-manier van leren en de mensen die wel blijven, zullen waarschijnlijk niet zitten te wachten op de taak-achtige gameplay. Het is goed dat de veelheid aan personages en wapens de game opleukt, want verder heeft Code Name: Steam weinig te bieden.

+ Grappige terugverwijzingen naar Amerikaanse literatuur, geen ingewikkelde tutorials en menu’s

– Veel herhalende gameplay, vaak geen idee waar je aan toe bent, geen prettig uiterlijk

Deze game links laten liggen als je: naast je werk liever niet nog meer aan het werk bent.

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.