Wie weet droom je er wel van om zelf aan de slag te gaan in de game-industrie? Wellicht ben je nieuwsgierig en wil je weten hoe het eraan toe gaat? Tijdens het schrijven voor Female-Gamers kom ik steeds meer vrouwen tegen die in de game-industrie werken. Ik vond het tijd worden om ze te interviewen over hun werk en liefde voor de games en industrie. Deze keer heb ik gesproken met Katarzyna Szymczak-Skalska een leuke spontane vrouw die bij de site G2A.com werkt.

img_art_katarzyna

Wil je je voorstellen aan onze lezers?
Mijn naam is Katarzyna Szymczak-Skalska en ben bijna 34 jaar. Ik hou van lezen en speel graag RPG en RTS games, soms ook wat mobile games. Ik ben getrouwd en heb een 8-jarige dochter.

 

Wat trok je aan in de game industrie?
Ik game zelf al sinds de hoge school. Spendeerde uren voor mijn PC scherm door RPG en Strategie games te spelen. Dus het zijn voornamelijk de games geweest die me aantrokken de industrie in te gaan. Ik vroeg me af hoe het zou zijn om onderdeel van een team te zijn die mijn favoriete games maken.

Welke opleiding heb je gevolgd en hoe ben je gestart in de game industrie?
Ik ben afgestudeerd aan de University of Rzeszów voor mijn master Studie en heb gestudeerd aan het Jagiellonian University voor mijn PhD studies (promovendus).

Toen mijn dochter geboren werd was ik veel thuis vanwege mijn zwangerschapsverlof. Ik spendeerde een deel van die tijd aan het tekst schrijven voor de SpellForce game. Het was een van mijn favoriete games en ik vond het leuk om eraan mee te werken. Een paar maanden later kreeg ik een baan bij City Interactive S.A. branch in Rzeszów. Daar testte ik avonturen games zoals Art of Murder en Chronicles of Mystery series. Ik schreef hiervoor ook stukken tekst zoals de dagboek van de hoofdpersonage. Na een jaar waarin ik me bezig hield met het testen van games en het schrijven van alle teksten van twee hidden object games, Chronicles of Mystery: Secret of the lost Kingdom en Chronicles of Mystery: The Legend of the Sacred Treasure, kreeg ik andere taken. Dit was in 2010 en vanaf dat moment was ik verantwoordelijk voor het import en export proces van onze games. In 2013 stopte ik bij CI Games S.A. om mijn PhD studies af te ronden.

img_art_chroniclesofmystery_katarzyna

Wat voor baan heb je nu?
In september 2014 ben ik gestart bij G2A.Com als Business Development Specialist. Ik ben verantwoordelijk voor de contacten met partners, het aantrekken van nieuwe cliënten en partners en focus ik me op de nieuwe markt. Dankzij mijn baan kan ik leuke interessante mensen ontmoeten uit de game industrie en ben ik op evenementen en beurzen om te handelen wat altijd een avontuur is.

Werk je samen met andere vrouwen in je bedrijf?
Ja in ons bedrijf werken veel vrouwen. Op mijn afdeling werk ik samen met nog een andere vrouw, Karolina. Maar ook op onze andere afdelingen werken veel vrouwen. Ik heb ze niet geteld maar ik denk dat het bij ons 50/50 verdeeld is tussen mannen en vrouwen.

Wat was voor jou het meest gedenkwaardige moment tijdens je werkzaamheden in de game industrie?
Dit is een lastige vraag… Er zijn wel een paar van dat soort momenten geweest. Ik heb de mogelijkheid om mensen te ontmoeten die erg bekend zijn in de industrie en ik ben bij een aantal belangrijke evenementen geweest. Maar ik denk dat het meest gedenkwaardige moment is dat ik onderdeel ben geweest van een team van game ontwikkelaars en samen met hen een game heb kunnen maken van het begin tot het einde. Wanneer je een gamer bent zonder enige kennis van het game ontwikkeling proces, denk je al snel dat het makkelijk en alleen maar leuk is. Maar de waarheid is dat het heel veel moeite kost en uren voordat de game daadwerkelijk af is. Om te kunnen zien hoe een game opgebouwd wordt van de eerste witte boxen en paden van de gameplay, deelnemen in ieder onderdeel van dit proces van het schetsen tot aan het gold master stage en de releasedatum is een onvergetelijke ervaring. Dan is het tijd dat de game naar de winkels gaat of de platformen, zit je met spanning te wachten op de eerste gamers reviews en dan is het afhankelijk van hoe de game word ontvangen of je trots of verdrietig bent. Wanneer je een gamer ontmoet die jouw game heeft gespeeld je verteld: “I’ve played your game and I really love it” dat is het beste gevoel ooit!

Geloof je dat je als vrouw een ander perspectief geeft binnen jouw bedrijf of de game industrie over het algemeen?
Allereerst wil ik zeggen dat er steeds meer vrouwen in de game industrie komen werken en niet alleen als kunstenaar. Mede dankzij organisaties zoals Girls Geek Carrots, wat een organisatie is die workshops organiseert voor vrouwen in bijvoorbeeld programmeren en meetings organiseren waarbij vrouwen uit de game industrie komen vertellen over hun ervaringen. Maar om terug te komen op je vraag, Ja het is waar. Als een vrouwelijke gamer speel ik op andere manieren de game, net als in het echte leven je ook dingen anders doet. Vrouwen hebben altijd een ander perspectief in alle soorten bedrijven en vinden andere manieren of ideeën om problemen op te lossen. Vrouwen zijn slim, intelligent en hebben vaak een goede invloed op hun collega’s.

Ben je zelf ook een gamer? Zo ja wat speel je graag?
Ja, ik ben een gamer. Ik heb nu wel wat minder tijd dan voorheen vanwege mijn werk en gezin. Maar ik probeer tijd te vinden om wat nieuwe RPG spellen te spelen en misschien ook terug naar wat oude RPG spellen. De games die ik leuk vind om te spelen? Ik ben een old-skool gamer, ik vind vooral RPG games zoals Baldur’s Gate, Dungeon Siege, Spellforce en natuurlijk The Witcher erg leuk.

Wat zijn je ambities?
Ik zou graag onderdeel willen zijn in de productie van een RPG game die van grote betekenis zal zijn in de game industrie. Maar die ook een groot avontuur zal zijn voor gamers die ze zich nog lang zullen herinneren.

Wat zou je willen zeggen tegen andere vrouwen die nu aan het twijfelen zijn om in de game industrie te gaan werken?
De game industrie is geen plek om twijfels te hebben. Als je van games houdt en enige connectie met de game industrie hebt en dat je blij maakt, ga er dan gewoon voor! Het maakt niet uit of je man of vrouw bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.