Op 4 mei 1945 bood de Duitse admiraal Von Friedeburg de capitulatie aan van alle strijdkrachten in Noordwest-Europa. Nieuwe tijden braken aan en Europa kon beginnen met de wederopbouw. Deze gebeurtenis vond zich dit jaar, precies 75 jaar geleden plaats.

Iedereen die na 1945 geboren is, zal een beeld van de Tweede Wereldoorlog hebben gevormd doormiddel van films, series, foto’s, documentaires en eventueel verhalen van overlevenden. Mijn beide oma’s (95 bijna 96 en 85) hebben mij onder andere wat persoonlijke ervaringen verteld. Dit vond ik altijd enorm boeiend, maar een goed beeld vormen bleef altijd moeilijk.

Een andere manier waarop je een kleine inkijk kunt krijgen in de jaren van de Tweede Wereldoorlog, is door het spelen van games met dit thema. Sommige zullen geloofwaardiger zijn dan anderen, zombies waren er bijvoorbeeld niet. De kwaliteit is ook enorm verschillend. Een nadeel van games is dat de lijn tussen feit en fictie vaak wat wazig word, het blijft dan ook een game. Ook blijven veel games liever ver weg van dingen als de concentratiekampen en het persoonlijke leed van de onschuldige mensen die zich in de oorlog bevinden, dit is uiteraard begrijpelijk, maar een game met 100% accuraatheid en een documentaire-stijl verhaallijn zal je niet vinden. Of we hierop zitten te wachten is uiteraard ook een ding, willen we dit wel in een game? Voor de beste inkijk op de Tweede Wereldoorlog zal je toch echt documentaires moeten gaan kijken. Ik heb voor jullie hieronder een aantal games met een Tweede Wereldoorlog thema verzameld van alle categorieën.

Medal of Honor: Allied Assault

img_MedalofHonorAlliedAssault

In Medal of Honor: Allied Assault speel je als lt. Mike Powell, die in dienst is van de OSS. Powell zal als geallieerde delen van Europa en Noord-Afrika moeten gaan bevrijden van de asmogendheden. In het verhaal zal je onder andere naar Noord-Afrika, Noorwegen en Frankrijk gaan. In de missies zal je moeten infiltreren, tanks, geschut of andere doelen opblazen, documenten en informatie bemachtigen, gevangenen redden en in veiligheid brengen, enz.

Het vervolg is Medal of Honor game is Pacific Assault. Hierin volgen we de Tweede Wereldoorlog in het Pacific gebied (Makin Island Raid, Guadalcanal, Tarawa) en spelen we als marinier.

Daarnaast is er ook nog Medal of Honor Airborne. Hierin volgen we Private Boyd Travers van het United States Army’s 82 Airborne Division. Hij heeft paratrooper missies in onder andere Italië, Frankrijk, Nederland en Duitsland.

Making history: The calm & the storm

img_Making historyThecalm&thestorm

Deze strategische game biedt gevechten met feitelijke juistheden. Je kunt zelfs historische gevechten naspelen. Er zijn zes momenten in de Tweede Wereldoorlog geschiedenis die je na kunt spelen zoals de val van Frankrijk, Pearl Harbor, de Sudeten crisis, D-day en meer.

Battle Academy 2

img_BattleAcademy2

Deze tactische turn-based game heeft verschillende uitbreidingen die zich op bepaalde gebeurtenissen en plaatsen in de Tweede Wereldoorlog concentreren. De game heeft meerdere delen (Eastern Front, Blitzkrieg France, Operation Sealion, Operation Market Garden, Operation Husky, Rommel in Normandy en Fortress Metz).

Brothers in arms: Road to hill 30

img_BrothersinarmsRoadtohill30

Deze tactische FPS is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het verhaal volgt de 101st Airborne Division Parachutisten squad dat tijdens D-Day, op 6 juni 1944, met parachutes voet aan grond zette aan de Franse kust in Normandië. Als sergeant Matt Baker leidt de speler een squad, dat door hem bestuurd wordt. Het is een van de games die de meer hardere en emotionele kant van de oorlog laat zien. Door historische (lucht)foto’s te gebruiken van de Army Signal Corps heeft Gearbox Software zo goed mogelijk de realiteit nagebootst in de game. Ze zijn daarnaast ook in Normandië wezen kijken en hebben met de wapens van toen geschoten om een zo’n goed mogelijk beeld te krijgen.

Ook de vervolg games zijn de moeite waard (Earned in Blood, In Arms Hell’s Highway).

Battlefield 1945

img_Battlefield1945

De FPS Battlefield 1945 werd in 2002 uitgebracht, verwacht dus geen top notch graphics. Verwacht ook geen uitgebreid verhaal, maar wel de ‘feel’ van het soldaat zijn op de verschillende mappen als Bocage en Omaha Beach. Uiteraard hadden de mannen toen helaas maar één leven.

Call of Duty 2

img_CallofDuty2

Loop vier verschillende singleplayer campaigns door en bekijk het verhaal van vier verschillende soldaten op verschillende plaatsen in de oorlog. Je volgt in de campaigns één keer de Sovjet, twee keer de Britten (Noord-Amerika en Europa) en één keer de Amerikanen. Ook de online versie van de game is lang favoriet geweest.

Call of Duty World at War

img_CallofDutyWorldAtWar

De FPS Call of Duty: World at War is tot nu toe de laatste Call of Duty game die zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelt en maakt al een opzet naar Black Ops en de Koude Oorlog. Je gaat in de campaign van marinier (Operatie Makin Island), naar het Oostfront en een Russische soldaat tijdens het gevecht om Stalingrad. Daarna zal je switchen tussen de twee.

Wolfenstein, Return to castle Wolfenstein en Wolfenstein the New Order

img_Wolfenstein1

In deze games krijg je de grotendeels niet feitelijke versie van de ‘Tweede Wereldoorlog’, maar dit zorgt wel weer voor een hoge eigen entertainmentwaarde. In beide games spelen we als B.J Blazkowicz.

In Wolfenstein uit 2009, volgen we Blazkowicz op een missie in Isenstadt, waar hij op zoek gaat naar een medaille met bovennatuurlijke krachten en Nachtsonne kristallen.

In Return to Castle Wolfenstein zal Blazkowicz onderzoek doen met zijn collega naar de activiteiten van de Paranormale SS Divisie in Duitsland. Ze worden gevangen genomen, ondervraagt en gemarteld, maar Blazkowicz weet te vluchten. Hij komt erachter dat de Paranormale SS Divisie een aanval op Londen wil doen en jij mag de Übersoldaten en zombies gaan tegenhouden.

In The New Order volgen we een alternatief verhaal waarin Nazi Duitsland de oorlog wint. Het verhaal speelt zich twintig jaar na het begin van de oorlog af. Ook hier zijn wij Blazkowicz. Hij zit in een asylum in Polen en moet hieruit zien te ontsnappen. Hij gaat bij het verzet en probeert de Nazi’s uit te schakelen.

Red Orchestra Ostfront 41-45

img_RedOrchestra4145

Red Orchestra Ostfront 41-45 is een FPS game die de strijd tussen de Sovjet Unie en Duitsland volgt. De game wordt geprezen om de accurate historische elementen. De game bevat authentieke wapens, uniformen en voertuigen. Red Orchestra maakt ook gebruik van ballistiek voor zowel hand wapens als tank granaten. Inclusief elevatie, uitwendige ballistiek, en eindballistiek zoals de hoek van penetratie en reflectie voor bepantserde doelen.

Een ander deel van deze serie is Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad. Hierin vecht de Sovjet tegen Duitsland in, hoe kan het ook anders, Stalingrad. De game heeft wat nieuwe opties zoals een nieuw dekkingsysteem en blind firing. Ook in deze game krijg je te maken met het health dat niet regenerate en beperkte ammunitie.

Day of defeat Source

img_DaysofDefeat1

Deze game begon ooit als een mod in de game Half-Life. De remake van de teambased multiplayer FPS verscheen in 2005. De game volgt het laatste jaar van de oorlog in Europa. Spelers kunnen kiezen uit de Uninted States Army of de Duitse Wehrmacht waarna er uit zes klassen gekozen kan worden. De game heeft twee verschillende speelmogelijkheden: bommen plaatsen of gebieden bezet houden.

Sniper Elite 2 en 3

img_SniperElite1

In Sniper Elite 2 bevinden we ons in 1942, Noord-Afrika. Veel snipen, voorzichtig rondkruipen en niet ontdekt worden. Ook Sniper Elite 3 speelt zich af in Noord-Afrika, onder andere bij Battle of Tobruk. Lees hier wat Mirjam van Sniper Elite 3 vond.

Enemy Front

img_EnemyFront1

Een tijdje terug heb ik Enemy Front mogen reviewen. Ook deze game vindt plaats in de Tweede Wereldoorlog en volgt de kant van het verzet. De normale man en vrouw die zichzelf levend probeerde te houden in de oorlog maar ook de strijd aan wilde gaan tegen de Nazi’s.

The Saboteur

img_TheSaboteur1

Kruip in de huid van Ierse automonteur Sean Devlin en schiet je een weg door zwart-wit Duitsland. Sean wil wraak nemen op een Nazi kolonel die zijn vriend vermoorde. Daarnaast versloeg de kolonel hem op niet eerlijke wijze in een autorace. Je gaat als een ondergrondse redder in nood te werk. De game is in zwart-wit op plekken waar de Nazi’s de overhand hebben. Zodra jij in actie komt op deze plekken, de Nazi’s verdrijft en het moraal van de inwoners hersteld, zal de game kleur krijgen.

Zombie Armor trilogie

img_zombie_army_trilogy_08

Nazi zombie armor. De naam zegt het al, totaal niet gebaseerd op de werkelijkheid, maar ik wilde toch nog soort van luchtig afsluiten. Sam was gematigd enthousiast over deze game. Lees hier haar review.

Meer games met een Tweede Wereldoorlog thema voor op de PC? Check dan deze link.

 

MsMarvel

About MsMarvel

Woont in Groningen en heeft 4 ratjes (Michelangelo, Leonardo, Donatello en Raphael) en 2 katten Loki & Dunya. Heather is 'in charge of the news' en helpt ook mee in de eindredactie. Is dol op de Marvel comics. Favoriete consoles zijn de PC, Wii U en Xbox360.

View all posts by MsMarvel

2 Comments on “Artikel: Tweede Wereldoorlog in games”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.