Als moeder van een opgroeiende dochter zie ik hoe snel de wereld is waarin we leven. Bijna ieder tekenfilmfiguur heeft zijn/haar eigen game op verschillende systemen. In de Mama Sam’s Advies Column vindt je leuke en minder leuke situaties die we allemaal als ouder wel eens meemaken en krijg je wat advies van mij hoe je daarmee om kunt gaan.

Het vierkante ogen syndroom, wie kent het nu niet? Altijd wanneer mijn zusje of ik te dicht bij de televisie kwamen riep mijn moeder: ‘Niet te dicht bij de televisie zitten anders krijg je vierkante ogen’. Eigenlijk riep ze dat bij alle beeld interactie, zoals ook bij te lang achter een beeldscherm zitten. Onlangs verscheen er waarschuwend in het nieuws dat kinderen gaan steeds slechter zien door hun tablet gebruik. Meteen kwam de waarschuwing van mijn moeder in mijn hoofd, zou het dan toch waar zijn?

img_mamasamadviescolumn_01

Maar hoe zit het dan met mij? Alhoewel er een NES in huis stond mochten we daar niet iedere dag op spelen, alleen in het weekend. Uiteraard werd er bij ons ook telekids gekeken en we hadden de hele Disney reeks compleet op videobanden, ken je ze nog? Zowel mijn zusje als ik vonden het heerlijk om af en toe te gamen en films te kijken en deden dit dan ook samen. Toch draag ik al vanaf groep 3 een bril en zijn mijn ogen steeds slechter geworden en heeft mijn zusje nog steeds uitstekende ogen en geen bril of lenzen nodig. Waar is het dan bij mij mis gegaan?

Naast af en toe lekker een potje gamen of een Disney film opzetten was lezen en tekenen mijn favoriete bezigheid. Waar mijn zusje liever met poppen speelde zat ik het liefst met een boek op schoot te lezen over allerlei onderwerpen. Ja ik was het typische wegdroomkind die uren lang kon lezen of naar buiten zat te staren. Is dat wellicht ook een van de oorzaken voor mijn bijziendheid? Het staat uiteraard wel intellectueel: een boekenworm met bril.

img_mamasamadviescolumn_02

Inmiddels ben ik de 30 gepasseerd en zijn mijn ogen behoorlijk slecht. Zelf wijt ik dit meer aan de “verkeerde” genen. Mijn eigen oma ziet zo slecht dat ze alle dingen meer op tast doet dan met zien, mijn opa verteld bijvoorbeeld wat er op de tv gebeurd tijdens hun standaard half uurtje kampioenen kijken. Ik geloof ook niet dat mijn oma veel televisie heeft gekeken dus om nu te roepen dat ze zo slecht ziet door haar beeldscherm gedrag, nee.

Er worden tegenwoordig ontzettend veel onderzoeken gedaan. Er was zelfs laatst een onderzoek gedaan naar de hoeveelheid onderzoeken en daaruit bleek dat er teveel onderzoeken worden gedaan, volg je me nog. Terwijl het ene onderzoek uitwijst dat iets niet verantwoord is of schadelijk kan zijn wijst het andere zoek weer een voordeel uit. Om nu als voorbeeld te nemen: het onderzoek door het Erasmus Universiteit wijst dit jaar uit dat kinderen die meer dan twee uur per dag lezen en computerspelletjes doen, vaker bijziend zijn. Echter wordt later ook verklaard dat de onderzoekers niet precies de cijfers hebben van bijziendheid jaren geleden, dus het is een schatting. Dezelfde Erasmus Universiteit stelde vorig jaar nog dat het gebruik van een iPad niet schadelijker is dan stoepkrijt of een blokkendoos.

DSC_3357

Hieruit concludeer ik dus dat we later gewoon een gezellige gemengde groep krijgen van intellectueel uitziende volwassenen met een bril achter een iPad en volwassenen zonder bril achter een iPad. Slechte ogen krijg je echt niet alleen maar door gebruik van een beeldscherm, je genen spelen hierbij een net zo, al dan niet belangrijkere rol. Dus ga nu niet verschrikt alle beeldschermen het huis uit weren omdat je niet wilt dat je kind over pakweg tien jaar met een bril rond loopt. Maar laat je kind de iPad, tablet, DS of wat je ook in huis hebt met mate gebruiken, want anders krijgen ze vierkante ogen! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.