Wanneer ik naar een pretpark ga wacht ik altijd geduldig bij alle achtbanen tot mijn spanningszoekende vrienden eruit komen. Mij krijg je op geen enkele manier een achtbaan in. Toch ben ik de aangewezen persoon om ScreamRide te spelen waarom lees je hieronder.

Een combinatie van hoogtevrees en zwakke maag maken van mij eerder een gewild slachtoffer dan ultieme gebruiker van achtbanen. Mijn eerdere statement is niet helemaal waar, het is mijn beste vriend ooit een keer gelukt om me mee in een achtbaan te krijgen onder valse voorwendselen en loopt daardoor bij een KNO-arts. Maar ik denk dat de leukste ervaring destijds toch wel voor de rest van de mensen in de wagentjes waren, zij konden namelijk genieten van een aantal tweedehands frietjes. Mijn sadistische eigenschappen zijn dan ook iets groter dan de masochistische waardoor ik het heerlijk vind om de meest gruwelijke en angstaanjagende ritten te bedenken die er zijn. De titel Screamride wekt dan ook meteen mijn belangstelling en ik ga gretig aan de slag.

img_screamride_07

Een carrière in de pretpark-business wie droomt er nu niet van en helemaal wanneer je ook mag slopen. In ScreamRide heb je drie carrière mogelijkheden. Screamrider: hierin mag je de rit ervaren en testen; Demolition Expert, zoals de naam al doet vermoeden: sloop alles wat los en vast zit op een vernuftige manier en last but not least Engineer: hier kan je aan de slag als achtbaan realisator. Wie had dat gedacht dat een baan in de achtbanen-business zo divers zou zijn.

img_screamride_03

Professionele spanningszoeker
Er zijn mensen op de wereld die altijd op zoek zijn naar de gekste en ergste achtbaan die er zijn. Steevast vragen ze ieder jaar een abonnement op Walibi zodat ze tussen de saaie momenten in het leven door wat adrenalineshots kunnen krijgen. In ScreamRide gaat het nog een stapje verder dan alleen rustig zitten of jezelf vastklampen en de rit ervaren. In deze modus ga jij ervoor zorgen dat de rit zo angstaanjagend mogelijk is. Dit doe je door te bepalen hoe hard je gaat en je kan zelfs samen met de andere passagiers een wheelie op de rails maken. – gruwel – Om ervoor te zorgen dat je topsnelheden kan behalen heb je energierails waarmee je met een goed getimede druk op X een powerboost kan verdienen. Hiermee loopt je powerbalk boven in je scherm langzaam op en dan is het een kwestie van deze gebruiken op het juiste moment. Het fijne aan dit onderdeel is dat je bijna niets fout kan doen. Crash je dan kan het zelfs zo zijn dat je punten hiervoor krijgt en mag je verder bij het punt waar je gebleven was. Door het gejuich van de inzittenden of ex-inzittenden wordt je stiekem aangemoedigd om de grens op te zoeken en te verleggen.

img_screamride_02

Bob de sloper
Bijna iedereen heeft wel eens het gevoel dat wanneer ze een hoge blokkentoren zien ze deze moeten omduwen. Heb je dat niet dan heb je het vast en zeker bij bubbeltjesplastic: die bubbeltjes moeten poppen! In Demolition Expert modus kan je hiermee je hart ophalen en mag je alles slopen maar dan wel op een geordende manier. De eerste levels zijn vrij simpel en met een paar goed gemikte met passagiers gevulde ballen sloop je zo een aantal gebouwen en schermen. Maar dan wordt het pas echt lastig en geven de beperkte camerahoeken je weinig inzicht hoe je die volledige score kan halen. Er verschijnen hoepels, magneten, schermen en een soort pinball-achtige constructies die ik nog steeds moet uitvogelen hoe ze werken. De momenten dat ik hetzelfde effect ervaar wat ik heb bij het omduwen van een blokkentoren zijn bij deze modus op een hand te tellen. Zelfs de enthousiast juichende adrenaline junks op mijn scherm weten geen glimlach op mijn gezicht te toveren.

img_screamride_05

Sadistische ingenieur
Dus jij houdt van spanning en wilt de adrenaline door je lijf voelen gieren? Wacht maar ik bouw een achtbaan voor je die je nooit zal vergeten. -gna gna gna- Nou ja, bijna dan want niet alle remmen gaan los in de Engineering modus. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden binnen deze modus. De gil en misselijkheid verhouding moet een beetje in evenwicht blijven. Je krijgt verschillende opdrachten om de achtbaan af te maken binnen deze modus met soms wat beperkte hulpmiddelen. Het bouwen is een beetje wennen met de controllers en vergt zeker wat oefening. Ik maak er een sport van om mijn afwerking zo extreem mogelijk te maken en het lukt me aardig. Persoonlijk vind ik dit een van de leukere carrière mogelijkheden binnen ScreamRide. Dit is wat ik wil doen en leuk dat ik daarnaast statistieken krijg te zien hoe de passagiers de rit ervaren.

img_screamride_08

Achtbanengod
Naast een carrière modus heb je ook de sandbox modus. Hierin mag je met je controller gaan bouwen en hoe! Hoe meer levels je hebt behaald hoe meer materialen en spullen je hebt om de achtbaan van je leven te bouwen. Daarnaast mag je ook de wereld, omgeving, camerastandpunten, niveau, bonuspunten etc bouwen en instellen. Kortom voor een consolegame is dit best veel, zeker wanneer het een flinke oefening is om met je controller te bouwen. Dankbaar ben ik dan ook wanneer ik de blauwdruk tab ontdek en het bouwen zo iets sneller gaat. Na een aantal uren ben ik tevreden met mijn bouwwerk en wil ik de testrit gaan maken. Echter voordat ik deze kan maken moet ik eerst nog wat voor mij op dat moment oninteressante toewijzingen instellen voor de achtbaan. Ik wil gewoon rijden ja! Na dit alles gedaan te hebben is het tijd om mijn adrenaline-achtbaan te beleven en dat heb ik geweten. De rit mag je hartstikke leuk in first-person modus beleven en geloof me met een groot tv-scherm is het net echt. Aan het einde van de rit ben ik dan ook kotsmisselijk en duizelig, ik zeg missie geslaagd.

img_screamride_01

Sfeer en omgeving
De sfeer en omgeving van ScreamRide vallen me behoorlijk tegen. Alles heeft een inspiratieloze “futuristische” sfeer om nog maar te zwijgen over het herhalende deuntje op de achtergrond. Dit had veel spannender gekund wanneer de designers films zoals Star Wars, Tron, Matrix etc herhaaldelijk hadden bekeken. Alles is heel steriel met hier en daar een drone en mensen in dezelfde testoutfits. Ik begrijp dat de game vooral over de rit moet gaan maar toch had hierin wel wat meer tijd en aandacht in mogen zitten. Daarnaast hadden de ritten met de juiste muziek net dat beetje extra spanning gekregen. Ik bedoel, niets werkt beter dan bij de start een passend deuntje zoals bijvoorbeeld Fuel van Metallica, maar ik begrijp dat zoiets te duur is om te regelen.

Sam’s oordeel:review_cijfer_7.3
ScreamRide is voor mij ideaal om toch nog een beetje te kunnen genieten van een achtbanenritje. Ondanks dat ik misselijk werd van mijn zelfgemaakte ritje geeft de game me wel een onafgemaakte indruk. De trailers hadden me opgewarmd voor een geweldige ervaring en de daadwerkelijke game voelt kaal door de steriele omgeving.

+ De achtbanen zijn vrij realistisch en wanneer je een grote tv hebt kan je de rit als echt ervaren.
– Een achtbaan, omgeving en eiland bouwen is niet praktisch met een controller.

Kopen als je: geen pc hebt voor Rollercoaster Tycoon en toch achtbanen wilt bouwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.