The World has changed, I feel it in the water, I feel it in the earth… Wie kent de tekst inmiddels niet uit zijn hoofd en heeft de film -geproduceerd door Jackson- al niet honderd keer gezien? Maar niet alleen Jackson is een groot fan van Tolkien, er zijn ook vele gameproducenten die hun bewondering voor de grote schrijver vertolken in hun games. In deze special kun je daarover lezen.

Wie is toch die man vol fantasie?
Laten we eerst een geschiedenisreis maken naar het begin, het eerste J.R.R. Tolkien boek is immers ook geen tien jaar geleden geschreven. De man die postuum er nog steeds voor zorgt dat wij zo nu en dan in een wereld van Orks, Tovenaars, Hobbits, Elven en mensen kunnen stappen werd geboren in 1892. Al vrij snel wordt duidelijk dat hij een bijzonder talent voor taal heeft en na een aantal tragische gebeurtenissen in zijn jeugd, blijkt hij in het bezit te zijn van een flinke dosis doorzettingsvermogen en ambitie. Hij gaat Engelse taal studeren aan de Universiteit van Oxford en studeert in 1915 af. Dat hij na de oorlog een carrière opstartte als hoogleraar aan dezelfde Universiteit verbonden school zal je dan ook waarschijnlijk niet verbazen. Tussen het werken en schrijven door was er gelukkig ook nog ruimte voor de liefde en deze werd bekroond met vier kinderen waarvan er twee nog in leven zijn.

De eerste Tolkien geïnspireerde games:
Een van de eerste game ontwikkelaars die geïnspireerd waren door Tolkien was Melbourne House, ook wel bekend als Beam Software en later overgenomen door Krome Studios Melbourne. In 1982 begonnen zij met het maken van Lord of the Rings geïnspireerde games. De eerste game was The Hobbit, een geïllustreerde text game. Wanneer je de beelden ziet zul je je misschien afvragen wat dit in hemelsnaam is, maar geloof me in die tijd was dit behoorlijk vooruitstrevend. Later volgden een aantal andere text games en ook de eerste Tolkien geïnspireerde strategie game.

Voor de paardenliefhebbers was er in de jaren 80 ook een Shadowfax game verkrijgbaar. Shadowfax werd ontwikkeld door Postern en hierin speelde je Gandalf die de Nazgul achterna zat in een side-scroll game. De eerste echte RPG kwam in 1990 en werd gemaakt door Interplay in samenwerking met EA (Electronic Arts), Lord of the Rings vol. 1 voor de PC en later ook SNES.

Tolkien breekt postuum wederom door:
Ik ben nog steeds erg dankbaar dat Peter Jackson de boeken van Tolkien’s Lord of the Rings verfilmde. Inmiddels 13 jaar geleden verscheen zijn eerste vertolking van Lord of the Rings in de bioscoop. Persoonlijk vond ik het een zeer geslaagde verfilming en nog steeds krijg ik tranen in mijn ogen als ik de soundtrack opzet. Daarvoor mogen we componist Howard Shore bedanken, met zijn uitstekende gevoel voor muziek, ritme en emotie heeft hij ervoor gezorgd dat we ons volledig konden laten meevoeren op deze Tolkien reis. Persoonlijk vind ik dat naast goed getimede scènes en camerahoeken, de audio een van de meest en wellicht wel het belangrijkste onderdeel in een film is. Dit vind ik overigens ook bij games. De muziek en geluidseffecten zorgen ervoor dat ik me volledig kan onderdompelen bij de sfeer van een game en/of film. Nu kijk ik ook weer enorm uit naar het laatste deel van Peter Jackson’s verfilming van The Hobbit: The battle of five armies.

Met de films ontstond er ook een nieuwe reeks games. Electronic Arts kocht de rechten van de films en kon daarmee van start met de film geïnspireerde games. Zo kwam in 2002 The Lord of the Rings: The Two Towers video game uit voor op de Xbox en PlayStation 2. In deze multiplayer kon je spelen met Aragorn, Legolas en Gimli. Je vecht tegen Goblins, Uruk-Hai en zelfs Wargs. De game werd vooral geprezen om zijn in die tijd mooie filmische graphics. In het vervolg hierop, The Lord of the Rings: The Return of the King in 2003 was het ook mogelijk om met Gandalf, Frodo, Sam, Merry, Pippin, and Faramir te spelen. Aangezien de games goed werden ontvangen bleef Electronic Arts doorgaan met het ontwikkelen van games geïnspireerd door de LotR films. Ze ontwikkelde de strategy game The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth, deze kreeg zelfs een prijs tijdens de E3 voor beste strategy game van 2004. In 2004 kwam ook hun single-player RPG The Lord of the Rings: The Third Age uit. Deze werd iets minder goed ontvangen, wat vooral te wijden viel aan het verhaallijn. Een jaar later werd er een PSP exclusive uitgebracht met The Lord of the Rings: Tactics. Dit was een turn based RPG, die ik laatst nog even gespeeld heb. Ondanks dat deze niet echt een goed cijfer kreeg vond ik hem best vermakelijk om te doen.

Electronic Arts zag later de kans om ook de rechten van de boeken te kopen, die in het bezit waren van Sierra Entertainment en begon verder met het ontwikkelen van games. Hierdoor brachten ze in 2005 de Real Time Strategy The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth II uit die je online kon spelen. Slechts 4 jaar geleden werden de online-servers van deze game offline gehaald. Het was dan ook een veelgeprezen game.

We hebben bijna alle soorten games inmiddels gehad en toen was daar de MMORPG The Lord of the Rings: Online dankzij Turbine inc. In 2007 begon hun succesvolle avontuur, updates en een aantal uitbreidingen volgde. Destijds had je een abonnement nodig om de game online te kunnen spelen tegenwoordig kan je gratis aan de slag via deze link. Waarom je dat nog zou moeten doen kun je bekijken in de trailer hieronder.

Ook Snowblind Studios wist een vrij positief ontvangen game uit te brengen geïnspireerd op Tolkien. The Lord of the Rings: War in the North is een RPG waarin spelers Bree, Rivendell en Sarn Ford kunnen verkennen. Naast de bekende personages zoals Gandalf, Frodo en Elrond kom je in deze game ook de personages tegen die bekend zijn voor de boekenwormen, zoals Elrond’s zonen Elladan en Elrohir. De game kan je zowel samen als alleen spelen.

Dan nog twee ontzettend leuke games die absoluut niet kunnen ontbreken in deze special en dat zijn uiteraard Lego: The Lord of the Rings (2012) en Lego: The Hobbit (2014). Deze games zijn ontwikkeld door Traveller’s Tales en inmiddels hebben ze aardig wat Lego games uitgebracht. Zowel Lego: The Lord of the Rings als Lego: The Hobbit zijn heerlijke co-op games met een grappige insteek. Persoonlijk vind ik ze goed in elkaar steken en bijna net zo plezant als spelen met fysieke Lego blokken.

De floppers:

Met een flink aantal door Tolkien geïnspireerde games die uitkomen kan het niet anders dan dat er ook een aantal minder succesvolle games tussen zitten. Vaak zijn fans van Tolkien ook erg vasthoudend in de boeken en zijn altijd op zoek naar punten die niet helemaal kloppen. Ook Peter Jackson werd door sommige fans bekritiseerd en toch stond bijna iedereen vooraan om een bioscoop kaartje te kopen.

Terwijl voornamelijk Electronic Arts succes boekte met de op Tolkien films gebaseerde games kocht in 2002 Sierra Entertainment de rechten van de boekenreeks. Hiermee konden zij games maken die op de boeken van Tolkien waren geïnspireerd. Zo maakten zij The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, The Hobbit en strategy game, The Lord of the Rings: War of the Ring. Helaas werden deze games alle drie niet goed ontvangen door het grote publiek. De gameplay voelde niet aan zoals er verwacht werd, lange wachttijden en wellicht dat een aantal toch teveel gewend waren aan de bekende filmstemmen.

Een van de slechtste Tolkien geïnspireerde games is denk ik wel Lord of the Rings: Conquest. Ontwikkeld door Pandemic Studios en gepubliceerd door Electronic Arts. Het is een actie game die je online kon spelen en inmiddels met een aantal fans tijdens een LAN party kan spelen. Naast dat de graphics van de game enorm teleur stelden is vooral het verhaal vol met onjuistheden. Je hoeft de boeken niet gelezen te hebben om te weten dat Wormtongue geen heldhaftige strijder is maar eerder een glibberende worm die zich overal doorheen probeert te slippen.

Tussendoor games en gezelschapsspellen:
Naast ontzettend leuke verschillende uitdagende games zijn er ook een aantal kleine games uitgebracht op de markt. Zo is er een Bilbo slider puzzel, Tolkien WordSearch, minigame King under the mountain en een Facebook game The one ring.

Uiteraard hebben een aantal grapjassen ook parodieën gemaakt op Tolkien’s boeken. Zo heb je Bored of the Rings, Fuddo and Slam, Hobbit – The true story erg vermakelijk om de fantasie van deze ontwikkelaars te zien en lezen. De games doen me een beetje denken aan een opdracht die ik ooit kreeg tijdens mijn studie Audiovisueel en Interactief Vormgeven. Een eigen, bizzare, draai geven aan een bekend en liefst nog veel geprezen verhaal.

Naast digitale games zijn er ook heel veel gezelschapsspellen uitgebracht. Hierin heb ik een aantal favorieten met als eerst The Hobbit The Defeat of the Evil Dragon Smaug, wat wel een game is voor de geoefende strategy gamer. Wanneer ik Trivia speel ben ik altijd enorm fanatiek en zo heb ik met Lord of the Rings Trivia heel veel vrienden verslagen en nee, nogmaals ik heb niet alle kaartjes van tevoren gelezen. Mocht dat wel zo zijn dan zou ik een enorm goed geheugen hebben en dan is het alsnog terecht dat ik win! Als laatste een board game die wel wat geduld vergt en vaste hand, The Lord of the Rings Strategy Battle Game. Juist, een tabletopspel uitgebracht door Games Workshop. Je weet wel, die andere geeky game winkel waarin ijverig geschilderd word door jonge en oudere geeks. Persoonlijk heb ik geprobeerd de miniaturen van mijn versie te schilderen maar eerlijk gezegd had ik het geduld er niet voor. Daarnaast zijn deze miniaturen ook veel kleiner dan de standaard Warhammer miniaturen.

Wat gaat de toekomst ons brengen:
Ik mag mezelf best wel een bescheiden Tolkien fan noemen. Net als vele heb ik alle boeken meerdere malen gelezen. Ben ik naar bijna alle nachtpremiere’s van de films geweest en heb ik geprobeerd het Tengwar te leren. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik heb uitgekeken naar de nieuwste Tolkien geïnspireerde game, Middle-Earth: Shadow of Mordor. Bij het zien van de vele trailers raakte ik steeds enthousiaster. Zeer binnenkort mag ik aan de slag met deze game op mijn Xbox One en kun je mijn review over de game uiteraard hier lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.