Eindelijk na maanden wachten had ik dan Driveclub in mijn handen, maar helaas Driveclub maakt met zijn valse start niet mijn hoge verwachtingen waar. De online mogelijkheden hadden de game uniek moeten maken, maar door de server problemen raakt Driveclub hiermee echt zijn charme kwijt.

De positieve kant van Driveclub
Voordat ik over de negatieve punten begin, wil ik eerst de vette dingen vertellen over de game. Grafisch gezien ziet de game er geweldig uit. De details zijn echt ongelooflijk mooi om te zien. De bandensporen blijf je zien, af en toe heb je blaadjes tegen je vooruit aan en de lichteffecten en schaduwen zijn super weergegeven. De wereld waarin je rijdt is prachtig mooi, heel realistisch. Hiervoor haal je een PlayStation 4 in huis.

DRIVECLUB™_20141013162215

De singleplayer is erg uitgebreid en ook nog eens leuk. Er is een tour-modus en er zijn losse races, deze vormen samen de singleplayer. Er zijn een aantal verschillende soorten races; normale races, drift races, time-attack races of een kampioenschap van meerdere races. Je begint net als in andere racegames met langzame auto’s. Door sterren te verzamelen speel je meer auto’s, races en kampioenschappen vrij. Per race kan je maximaal drie sterren halen. De sterren laten trouwens ook je rijniveau en het niveau van je club stijgen. In elke race kun je meerdere sterren verdienen door enkele speciale opdrachten uit te voeren. Je top 3 positie levert daarbij maar één ster op, maar de andere opdrachten zijn net zo belangrijk. Naast het verzamelen van sterren, verzamel je ook ervaringspunten (Fame). Dit gaat dan weer gepaard met het vrijspelen van stickers voor je auto’s en ook van nieuwe auto’s.

Het verdienen van Fame heeft onder anderen te maken met je rijstijl. Je rijstijl wordt wel erg streng beoordeeld in de game. Heb je bijvoorbeeld net vette punten gehaald met onder andere slipstreamen, driften of inhaalmanoeuvres dan kun je met foutjes zo weer wat punten kwijtraken. Kom je bijvoorbeeld tegen een andere auto aan of tegen de vangrail dan geeft dit strafpunten. Als je het echt heel bont maakt dan wordt je flink bestraft, dan kun je een paar seconden alleen maar heel langzaam rijden. De crashes en botsingen komen trouwens niet altijd door jezelf. De kunstmatige tegenstanders in Driveclub gaan regelmatig behoorlijk agressief te werk en maken af en toe ook fouten. De tikjes die zij aan elkaar uitdelen kunnen vertragingen veroorzaken, wat jou weer plaatsjes dichter bij de top drie brengt. Dit maakt de races in Driveclub levendig en uitdagend.

DRIVECLUB™_20141012121151

De negatieve punten
De game die zich groot wil maken met zijn sociale kant, maar geen enkel sociaal aspect werkt 100%. De online servers vliegen er om de haverklap uit, dit leidt tot grote ergernis voor velen. Evolution Studios heeft afgelopen week een aantal patches online gezet, maar de problemen zijn nog lang niet verholpen. Hierdoor heb ik de game niet goed kunnen spelen, en dus kan ik deze review niet goed beoordelen zoals ik had willen doen. De uitdagingen, club races en multiplayer zijn dus nog steeds niet goed speelbaar. Dit is juist waar de game om draait. Ik heb deze spel opties dus niet kunnen testen voor jullie. Echt schandalig en onbegrijpelijk dat de game zo wordt verkocht.

Driveclub zit tussen een simulatie en arcade in, maar na mijn mening neigt de game meer naar arcade racer. In veel reviews lees je dat de game lekker speelt, daar ben ik het niet mee eens. De meeste auto’s rijden voor geen meter. Had ik mijn auto eindelijk goed door de bocht gekregen, vervolgens scheurt er een tegenstander langs mij en tikt mij zachtjes aan en de hele controle was weg. Dit gebeurde met verschillende auto’s. Dit gebeurt ook wel eens andersom maar je ziet je tegenstander dan wel gewoon zonder al te veel problemen verder rijden. Dit is dus niet echt in balans. Wat ik ook een groot gemis vind in de game is dat je niets inhoudelijk kan veranderen aan je auto’s. Je bent afhankelijk van wat je vrijspeelt en daar moet je het mee doen. Hiermee slaan ze de plank mis.

DRIVECLUB™_20141009135411

Conclusie
Een gemiste kans voor Evoltion Studios. Het is echt schandalig dat de game zo in de winkels ligt. Zo kun je een game niet uitbrengen. Het was een goed idee wat de ontwikkelaars in gedachten hadden, maar hebben dit tot nu toe niet nog niet laten zien. Ook laat de gratis PlayStation Plus versie nog op zich wachten, maar goed ook want anders zouden de servers er helemaal uitvliegen. Maar ook hiermee komen ze nog een belofte niet na. De game die bekend wil worden om zijn sociale aspecten, maakt het nu op dat vlak dus helemaal niet waar. Hopelijk zijn de problemen snel verholpen, om zo wonden snel te laten helen. Voor nu is het niet de top game waar ik mij zo op had verheugd. Driveclub is voor mij de grootste teleurstelling van het jaar. Ik kijk vanaf nu uit naar de volgende race games die op de releaselijst staan.

img_DRIVECLUB_BOXMirjam’s score

Gameplay: 5/10
Fun: 5/10
Levensduur: 4/10
Graphics: 9/10
Originaliteit: 6,5/10

Totaalscore volgens reviewer: 5,9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.