Dieren doden gebeurt elke dag aan de lopende band. Een wijs man sprak ooit: Als slachthuizen ramen hadden, waren we allemaal vegetariër. Dieren hebben het niet makkelijk in de echte wereld, maar ook in de virtuele wereld maak je soms heftige dingen mee met beesten. Het wordt natuurlijk pas echt serieus als je zelf een dier moet doden. In het echte leven moet je er vast niet aan denken, maar hoe zit dat in games?

Artikel_FAQ_Didi

Als ik zeg dat het mij niets doet, dan klink ik waarschijnlijk als een verschrikkelijk mens en een echte dierenhater. Maar waarom zouden we het wel oké vinden om mensen neer te schieten, maar dieren dat gaat echt te ver? Terwijl juist vanuit vroeger we alleen maar konden overleven door voedsel te verzamelen. Ik zeg geen nee tegen een lekker stukje koe of een konijn. Eigenlijk is het dus een stuk minder doelloos om op dieren te schieten dan op mensen.

 Artikel_FAQ_Sandra

Dieren doden in games, wat vind ik daarvan. Liever dat dan in het echt, toch? Ik zit er niet echt mee. Ik denk: het zijn maar pixels. Ik heb zelf Tokio Jungle waar je als dier tegen de voedselketen op moet boxen door andere dieren te doden en op te eten. Zelf vind ik dat dan wel een leuk spel. In Assassins Creed was het gevoel wat dubbel. Het zijn maar pixels, maar toch voelt het verkeerd aan. Waar ik mij vooral zorgen om maak, zijn kinderen en tieners die misschien het idee zouden krijgen dat dit gewoon kan in het echte leven. Daar ben ik erg op tegen! Daarom ben ik blij dat deze games vaak een hoge leeftijdsgrens hebben en ik vind het belangrijk dat je als ouder op tijd duidelijk maakt dat dit echt niet kan in het echte leven. Zelf ben ik zo’n dierenvriend dat ik er niet eens aan denk om zoiets in het echt te proberen.

81-1024x572

Artikel_FAQ_Mirjam

In het echte leven ben ik een ontzettende dierenliefhebber, maar in games ben ik een echte dierenbeul. Vaak is dit voor je gameprogressie een onderdeel om je doel te bereiken, zoals bijvoorbeeld in de Assassins Creed of Far Cry. De eerste paar keren was dat wel vreemd om te doen, maar omdat je weet dat het niet echt is, doe je het gewoon. Alles om te overleven in je game! Dus wat mij betreft mogen ze dat gewoon in games houden, want we vermoorden toch ook ‘mensen’ in games?! Alles wat je in het echt niet zou doen, is juist wel leuk om in games te kunnen doen.

Artikel_FAQ_Celine
Ik heb verschillende meningen over het doden van dieren. Bij konijntjes en schattige dieren hoeft het niet, maar een tijger of een wild zwijn is wel spannend. Het maakt het voor de speler wel leuk om achter de dieren aan te jagen. Soms kan je niet anders dan het dier te vermoorden omdat je bijvoorbeeld leer of vlees van het dier nodig hebt om te overleven, vroeger leefden ze immers ook zo.

Artikel_FAQ_Heather

Dieren doden in games heb ik geen probleem mee als het maar niet te verheerlijkt word. Dieren doden in Far Cry 3 is puur voor het leer waar je dingen van kan maken en vind ik dus prima. Zelfs als ik als vegetariër ooit op een onbewoond eiland terecht kom, zal ik misschien dat soort dingen moeten doen om te overleven. Dieren doden, net als mensen neerschieten, zet mensen (gamers) niet aan om dit in het echt te doen, tenzij je al een psychische stoornis in die richting hebt (en dus aanleg). Vroeger vond ik het altijd wel sneu om de Herdershonden neer te schieten in Wolfenstein, maar dat kwam meer omdat ik toen nog jonger was. In games geldt het principe kill or be killed. Ik heb trouwens wel moeite met critters doden in World of Warcraft, of eigenlijk, de schattige critters, zoals: ratjes, muizen en katten. Haha, zo’n ‘pussy’ ben ik dan wel weer.
tiger-500x312

Artikel_FAQ_Sam
Dieren doden in games vind ik een lastige vraag. Hoeveel dieren/critters ik al niet gedood heb in World of Warcraft… Er is zelfs een leuke Southpark episode over dit onderdeel binnen WoW. Persoonlijk denk ik dat over het doden van dieren in games hetzelfde geldt als het doden van mensen, wezens, entiteiten etc. Blijf je gezonde verstand gebruiken en weet dat het een game is en dat je in het echt lief moet zijn voor dieren, mensen en magische wezens. Ik heb zelf 4 katten, waarvan 3 uit het asiel en 1 gevonden moederloos alleen op straat, en een inmiddels bejaarde hond die allemaal ontzettend vertroeteld en verwend worden. Maar ja, als kind groeide ik wel op met Duckhunt en hoewel ik het leuk vond om mijn digitale woefer trots de eendjes te zien brengen, heb ik er later nooit aan gedacht om jager te worden. Blijkbaar schuilt er ergens diep in mij een duister wezentje dat af en toe haar Sim ziet sterven of een schattig hertje in WoW neerhaalt met een nieuw wapen of spreuk. Het spijt me lieve digitale diertjes, mensjes en magische wezens!

Artikel_FAQ_Yvonne
In World of Warcraft kun je ook beestjes doden. Eigenlijk vind ik het wel zielig -althans de schattige kleine diertjes, want de grote lig ik niet zo wakker van-. Dat wil niet zeggen dat ik een dierenbeul ben want ik zou nooit een beestje met mijn eigen handen wat aan kunnen doen!  Hier zijn we gek op beestjes, tenzij ze prikken of bijten. Maar eerlijk? Ik sta er eigenlijk niet zo bij stil.

Artikel_FAQ_Patricia
Het is hartstikke zielig om dieren dood te maken, ook in games. Maar ik vind dat er wel verschil in zit. In een game als World of Warcraft heb je geen echte echte dieren die je dood kan maken als je hond of kat. Het zijn allemaal andere diertjes: verzonnen, niet-bestaand en getekend. Hoewel je een achievement hebt om weetikhoeveel critters stuk te maken waar ook konijntjes tussen zitten. Zolang het er niet realistisch uit ziet, vind ik het te accepteren. Hoewel… als in De Sims mijn huisdiertjes naar de eeuwige jachtvelden gaan omdat ze sterven van ouderdom, vind ik dat al bijna tranen trekkend. Dus zolang het virtuele, verzonnen, niet-bestaande beesten zijn vind ik het anders dan wanneer je dus een virtuele Lassie omver moet knallen.

ac4bf_sc_sp_02_whale.jpg.0_cinema_640.0

Artikel_FAQ_Laura

Wat Patricia zegt is wel een mooie, ik ben er een paar dagen emotioneel instabiel van geweest toen mijn paard mij werd afgenomen in The Sims 3 Beestenbende. Ik zie mezelf als een echte dierenvriend en ik zal, als ik de keuze heb, dan ook altijd kiezen om een dier niet te doden in games. Maar ja, soms dan moet het en dan doe ik het wel. Het is even iets waar je doorheen moet, maar aan de andere kant is het virtueel en in tegenstelling tot wat veel mensen neigen te denken, kunnen wij gamers daar best het verschil in zien. Een watje ben ik wel hoor, soms heb ik er zelfs moeite mee om een robothond dood te maken. Ik kan me daarentegen weer niet vinden in wat PETA steeds weer roept als er dieren worden vermoord in games. Niet alleen omdat het zo anders is dan in het echt, maar ook omdat er juist in het echte leven dieren zijn die hun hulp nodig hebben. Die virtuele varianten hebben geen ziel. Bang bang bang!

Het moge duidelijk zijn, de meeste dames binnen de redactie zijn watjes met een harde buitenkant die virtuele dieren liever zien in de vorm van Grumpy Cat-foto’s op Facebook in plaats van als dreiging in een game. Wat is jouw mening, wat vind jij van dieren doden in games?

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.