Dit weekend stond in het teken van het evenement Epicon. Als Epicon jou niet zo veel zegt kan dit kloppen want dit was hun eerste jaar.

Wat moet je verwachten wanneer je naar een game gerelateerde beurs gaat die er nog niet eerder is geweest? Misschien had ik mij die vraag vooraf moeten stellen. Epicon is redelijk gehyped en ze pakte groots uit in hun reclame en marketing. Na de eerste aankondiging werd er al wat verwarring gezaaid want ineens werden het twee edities van twee dagen in plaats van één editie van drie dagen.

Afgelopen weekend was het dus de zomereditie van Epicon. Een beurs die je al snel als mengelmoes van Firstlook (NL), Facts (BE) en Dreamhack (SE) bestempeld. Heel eerlijk gezegd is mij de specifieke doelgroep van de beurs nog niet helemaal duidelijk geworden, maar misschien was deze er ook niet.

Wat was er te doen op deze beurs? Het grootste en het belangrijkste van deze beurs was het E-Sports gedeelte. Je kent het wel, die professionele gamers die met name games zoals League of Legends en Starcraft spelen. Op een groot podium was alles opgesteld. De (voornamelijk) heren zaten te gamen op het podium en voor hun zat het publiek aandachtig te kijken naar hun en het grote scherm achter de gamers waar de game op te zien was. Aangezien deze games als een echte sport gezien worden werd er natuurlijk ook verslag gedaan door twee heren die heerlijk vertelden wat er allemaal gebeurde. Als je de game niet snapt of als je het niet interessant vind om hiernaar te kijken zul je er ook niks van begrijpen, maar voor hun is dit big business en dat is te zien en zelfs aanstekelijk. Zo blijf je toch al snel eventjes een half uurtje staan.

Waarschijnlijk om een groter publiek aan te spreken dan alleen de E-Sporters hebben ze er ook nog een event omheen gemaakt. De E-Sports is dan wel heel erg in opkomst maar echt groot is het in Nederland nog niet. De rest van de beurs bestond uit veel standjes. De reguliere merchandise stands die je op ieder event terug ziet komen zoals de T-shirts en beeldjes maar ook een retro kraampje. Naast deze leuke game gerelateerde kraampjes waar altijd wel iets aan je vingers blijft plakken, waren er ook Lolita/Japanse kraampjes, met lieve meisjes en schattige jurkjes. Wat deze kraampjes daar deden weet ik eigenlijk niet. Voor de echte vechters onder ons stonden er zelfs meerdere kramen met katanas en andere zwaard-achtige decoratie. Ook van deze kraam ontbrak mij even de link met games.

Verder met de games. Natuurlijk moesten er ook games zijn, toch? De enige game die ik echt gespeeld heb was Evolve van 2k Games. En dit was overigens ook gelijk mijn hoogtepunt van de dag want deze game word super leuk. Evolve is een game waarbij je een vier tegen één multiplayer potje speelt. Iedereen krijgt een eigen class toegewezen en één van de spelers is een monster. Het monster moet proberen te levelen om zo het ultieme beest te worden, waarbij de andere spelers alles uit de kast moeten halen om het monster uit te schakelen. Dit was dan ook één van de weinige stands waarbij er op zondagochtend al een rij stond.

Aan ander games ontbrak het een beetje. De beurs was dus duidelijk niet bedoelt voor de aankomende games. Je kon nog ergens in een hoekje de oude Streetfighter games spelen op arcadekasten maar deze waren telkens bezet door dezelfde spelers. In het midden waren de games van de Dutch Game Garden opgesteld. Een organisatie die verschillende kleine developers in Nederland heel erg op weg helpt. Voor hun zijn dit soort beurzen erg belangrijk en het was daarom ook fijn om hun daar te zien staan. Verder stonden er natuurlijk stands van de game websites XGN, IGN en Power Unlimited. Op deze stands kon je lekker een potje FIFA of Mario Kart spelen en misschien wel op de foto met één van de bekende gamejournalisten.

Om het even ingewikkeld te maken nu hebben we E-Sports, merchandise en een aantal game standjes gehad maar wat missen we nu dan nog? Natuurlijk films en series. HBO heeft Game of Thrones naar de Brabanthallen gesleept. Een middeleeuws-achtig dorpje op een hoopje zand met een aantal verkleedde mensen erin. Dit kan heel erg goed werken in een mooie omgeving zoals dit gebeurt op de Elf Fantasy Fair in Haarzuilens maar in dit geval was het in een loods met slechte verlichting. Nu ben ik geen Game of Throne fan maar ik zag wel dat de meeste mensen er plezier in hadden om op de echte Iron Throne te gaan zitten. Je kon jezelf namelijk laten fotograferen met zwaard en al op de grote stoel. Zo heb je toch nog een leuk aandenken aan je dag.

HBO zorgde niet alleen voor het Game of Thrones gedeelte maar ook voor de première van aflevering één van The Leftovers. Een nieuwe serie die binnenkort van start gaat. Mocht je wat langer in de bioscoop willen zitten, waren er meerdere vooral comic gerelateerde films te zien.

Als kers op de taart was er een zombie doolhof waar je doorheen kon lopen met een geweertje. Nu kon je eens in het echt op zombies schieten of je de stuipen op je lijf laten jagen. Dit heb ik zelf niet ondernomen, noem mij een schijterd. Maar in je eentje is dit misschien ook niet zo leuk. Ik kan mij voorstellen dat als je met een groep bent dit leuk en waarschijnlijk zelfs hilarisch uitpakt.

Overigens geld dit laatste denk ik voor de hele beurs. Als je met een groepje mensen gaat en allemaal een dagje gek wilt doen. Of je nu jezelf in een cosplay hijst of alleen een crabhead op je hoofd zet, je moet het jezelf gezellig maken. De beurs is een stuk minder geschikt om je alleen of met twee man uren te kunnen vermaken. Het voelt een beetje als een community ding. Als je erbij hoort is het super gezellig maar ken je deze mensen niet dan kom je er moeilijk tussen.

Ik ben achteraf blij dat ik Evolve nog heb kunnen spelen want dit maakte mijn dag wel goed. Ik hoop dat ze flink kunnen groeien als ze de doelgroep zo breed willen houden. Ze hebben dan in mijn opzicht meer van alles nodig, en niet van alles een beetje. Ben je nu enthousiast geworden voor het volgende deel dan kun je naar http://www.Epicon.nl surfen voor meer informatie over hun winter editie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.