In het derde deel van de Dead Space-reeks kruip je weer in de huid van Isaac Clarke. Hij is na alle avonturen een ware professional geworden op het gebied van de necromorphs en de markers. Deze keer doet hij het niet helemaal alleen en krijg je de kans om samen met een co-op partner te spelen. Je partner speelt de rol van John Carver.
Nieuw tot de Dead Space reeks?Een korte samenvatting voor de mensen die nieuw zijn in deze reeks en graag aan de slag willen met deel 3. Dead Space speelt zich af in 2507. De mensheid is bijna door alle natuurlijke bronnen van de aarde heen en zijn daardoor genoodzaakt om op andere planeten naar deze brandstoffen te zoeken. Dit wordt gedaan via ‘mijnschepen’. Wanneer alle communicatie met één van de mijnschepen verloren gaat, wordt er een onderhoudsgroep op afgestuurd. Jij speelt als Isaac Clarke, een van de techneuten. Eenmaal aangekomen op het schip lijkt deze erg verlaten, totdat de eerste necromorphs zich laten zien. Velen verliezen het leven bij de ontmoeting maar Isaac Clarke weet het te overleven. Deel 2 speelt zich 3 jaar na de gebeurtenissen van deel 1 af. Ditmaal bevind jij je op een ruimtestation, ´The Sprawl´, en heb je behoorlijk last van een schuldgevoel. Dit komt omdat je te zien krijgt dat hij zijn vriendin Nicole aanmoedigt om op het mijnschip te gaan werken dat in deel 1 werd overlopen door de necromorphs. Het duurt niet lang voordat de necromorphs verschijnen in ´The Sprawl´. Voor Isaac begint weer een nieuw avontuur waar hij zijn best zal moeten doen om het te overleven.

Dead Space 3Isaac Clarke is verplicht zich weer te gaan mengen in het gevecht met necromorphs wanneer hem gevraagd wordt om deel uit te maken van een reddingsmissie naar Ellie en haar team. Zij is ook een overlevende van deel 2. Wanneer het contact met haar wegvalt, wordt Isaac erbij gehaald omdat hij een expert op het gebied van de necromorphs en markers is. Hij is de enige waarvan het bekend is dat hij markers heeft vernietigd. Wanneer ze Ellie en haar team hebben bereikt, komen ze er achter dat de oorsprong van de markers en necromorphs zich bevindt op de planeet onder ze. Er word dan ook snel besloten om op onderzoek uit te gaan op de planeet.

Wat een groot verschil is met de andere delen is dat je ditmaal niet alleen tegen necromorphs moet vechten maar ook tegen mensen. Dit zijn de aanhangers van het Unitology geloof, dat er van overtuigd is dat de markers niet kwaadaardig zijn. Zij geloven juist dat de markers goddelijk zijn en mensen naar een hoger niveau van bewustzijn brengen. Isaac is de enige die weet hoe een marker gemaakt wordt en kan ze daarom ook vernietigen. Unitology wil dat heel graag voorkomen en doen er daarom alles aan om Isaac uit de weg te ruimen.

Zodra je eenmaal aan bent gekomen bij Ellie duurt het nog heel lang (in mijn ogen te lang) totdat je echt daadwerkelijk naar de planeet toe gaat om op onderzoek uit te gaan. Want om naar een planeet te gaan heb je een werkend ruimteschip nodig. Aangezien jij omgeven bent door kapotte schepen moet je genoeg materialen hebben om een werkende te maken. Door middel van een 2 persoon-achtige shuttle ga je op en neer van ene schip naar de andere, om zo aan alle materialen te komen. Zodra je de materialen hebt moet je ook nog even opzoek gaan naar navigatie gegevens zodat je niet gaat crashen. Uiteindelijk ben je dan klaar om naar de planeet te gaan.

Het komt vrij eentonig over om steeds weer opnieuw iets te moeten zoeken, necromorphs verschijnen om de zoveel tijd om je het wat lastiger te maken. Zodra je ze hebt uitgeschakeld, kun je weer verder met naar de volgende kamer gaan. Wat het voor mij wel wat leuker maakte, waren voornamelijk de side missions, je hoort bijvoorbeeld als je in de ruimte aan het rondvliegen bent op zoek naar materialen, een SOS-bericht. Je kan dan zelf de keuze maken om daar naartoe te gaan om te kijken voor de hoe en wat. Bijna alle chapters hebben wel zo een side mission.

In Dead Space 3 beschik je ook over de mogelijkheid om via de Bank, deze vind je in elke chapter wel een paar keer, eigen wapens te maken. Met alles wat je opraapt kan je uiteindelijk wapens upgrade of geheel eigen wapens maken. Je kan er ook voor kiezen om een wapen met een blueprint te maken, deze hoef je dus niet helemaal zelf te maken en heb je alleen maar de materialen nodig die nodig zijn voor de blueprint. Upgrade doe je via chip-slots zo kan je bijvoorbeeld sneller reloaden of meer schade aanrichten. Ook kan je met materialen die je hebt opgepakt je eigen ammo clips maken en healthpacks. Zo kan je ervoor zorgen dat je altijd ammo hebt en healthpacks. Je beschikt ook over de optie om je suit van uiterlijk te veranderen en deze ook up te graden, je kan bijvoorbeeld zorgen dat je meer zuurstof hebt zodat je langer in ruimte kan blijven.

Mening:Het is heel jammer dat het soms wat eentonig word, het verhaal is nog steeds goed maar soms wat langzaam. Zelf ben ik super blij met de co-op modus en speel ik die dan ook het liefst! Het wordt voor mij dan minder eng omdat je weet dat er een echt iemand met je meespeelt die je dan dus ook overal voorop kan laten lopen. Nadeel van de co-op is wel dat de vijanden verdubbelen, ondanks dat de vijanden verdubbelen speel je het verhaal in co-op wat sneller uit dan als je alleen speelt. Heel erg eng is Dead Space 3 niet, je schrikt heel af en toe van sommige gebeurtenissen maar hij is minder eng dan deel 2. Een vervelende vijand is er een die altijd weer zijn leden maten terug krijgt en gewoon niet dood te krijgen is, voor deze moet je dan ook altijd wegrennen nadat je hem wat langzamer hebt gemaakt. Dat is iets wat ik heel irritant vindt, geef mij dan maar eentje die je gigantisch moeilijk dood krijgt maar uiteindelijk wel dood is en niet achter je aan blijft rennen. Wat ik ook mis is de Multiplayer, in deel 2 kan je samen met een groepje de multiplayer induiken waarin een deel de necromophs speelde en de andere helft mensen. Ik vond het vrij jammer dat deze dan ook niet hierin terug te vinden was. Toch zou ik Dead Space 3 aanraden voor mensen die graag wat horror shooters spelen en de mensen die de vorige delen ook hebben gespeeld!.Svenja’s score:Gameplay: 7/10Fun: 7/10Levensduur: 6,5/10 Graphics: 7,5/10Originaliteit: 7 /10Totaal volgens reviewer: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.