Ook dit jaar vond in Drachten weer de LAN-party, The Reality plaats (26,27,28 oktober). Drie dagen lang in een donkere zaal vol gamers, slecht eten, weinig slaap en games. Een perfect uitje dus!
LAN-Party:

“Een LAN-party is een grote of kleine bijeenkomst van computerliefhebbers van alle leeftijden die in hun vrije tijd bij elkaar komen en hun computers op elkaar aansluiten. Centraal staat hierbij het Local Area Network (LAN) dat de computers met elkaar verbindt. Iedere bezoeker van de LAN-party neemt zijn eigen computer met monitor en andere toebehoren mee; ook een netwerkkabel om de computer op het netwerk aan te sluiten hoort bij de basisuitrusting. LAN-party’s duren vaak een weekend lang maar er bestaan ook kortere en langere. Gedurende de jaren negentig toen netwerkapparatuur betaalbaar werd voor consumenten zijn LAN-party’s ontstaan.”

Voor mij was het de vierde keer dat ik aanwezig was op deze LAN. 795 jongens en meiden die bij elkaar kwamen in het Fries Congrescentrum in Drachten- Friesland, om te doen waar ze goed in zijn, gamen! Maar een LAN-party is natuurlijk meer dan gamen. Het is een sociale aangelegenheid waar je veel nieuwe mensen ontmoet, dingen meemaakt, prijzen kunt winnen ook zonder goed te zijn in een game en kunt chillen met retrogames uit je jeugd.

Op de vorige edities waar ik aanwezig was hadden ze gebruik gemaakt van leuke thema’s als Jungle en Halloween. Dit jaar was er helaas geen thema en was de aankleding van de zaal een beetje saai. Ook was de intro wat meer sober dan andere jaren, zo hoorde ik dat er de afgelopen keer een geweldige lasershow was. De versobering kwam mede door de afwezigheid van de persoon die meestal zorgt voor de spectaculaire intro’s, volgende keer beter!

Een pluspunt was dat er dit jaar ook geen strippers aanwezig waren dus hopelijk zijn we daar sinds 2009 voorgoed vanaf! Nieuw was het introduceren van prijs uitreikende dames. Maar geen nood, ze waren heel leuk, lief en aardig en deden het erg goed. Deze dames deden de prijsuitreiking er dan ook heel wat professioneler uitzien dan vorige jaren waar het door dames op de LAN zelf werd gedaan. Ook erg leuk, maar dit werkte beter. En de dames? Sinds de eerste keer dat ik er was in 2009 is het aantal dames al behoorlijk omhoog geschoten! Sommige wonnen zelfs prijzen in de officiële competities! Good going ladies! Het zal wel nooit 50-50 worden maar er zit een stijgende lijn in.

Op sommige LAN-party’s is de temperatuur in de zaal een groot probleem, vaak is het er te warm – logisch met al die draaiende computers. Op The Reality XIII was dit niet het geval. Zodra het ongemakkelijk warm begon te worden werd er voor verkoeling gezorgd en kon je rustig door gamen. Nadeel was dan weer dat het soms zelfs te koud was. Vooral ‘s nachts was het even bikkelen af en toe. Ik heb heel wat uurtjes met mijn jas aan gezeten en dan had ik het nog koud. Nu zat ik ook net op de tocht van de ingang deur die of open stond of constant open en dicht ging door mensen die buiten wilden roken. Misschien dat op andere plekken in de zaal het een heel ander verhaal was. Zo had mijn buurman één plek naast mij bijvoorbeeld al geen last van de tocht.

The Reality had ook dit jaar weer veel fun competities te bieden zoals een poker toernooi en Pong competitie. Ook was er weer de bekende loterij. Voor 1 euro had je al één lootje en kon je prijzen winnen met een waarde tot rond de 150 euro. In de Relax Area heb ik mij zeer vermaakt met Bomberman op de Dreamcast en Doom II op een laptop. Dans games met Kinect waren een minder succes en zijn ook niet echt aan te raden om als dame te doen als je geen aandacht wilt.

De slaapzalen waren dit jaar rustig, ruim en stil. Er hing dan wel weer de bekende geur van zweet en andere nare luchtjes, maar daar doe je weinig aan. De WC’s waren schoon en het eten in het restaurant was goed te doen. Ook waren er twee frietkramen, de kwaliteit was zoals je van dat soort kraampjes kan verwachten. Een Mexicaan, Chinees, pizzeria, Mac Donalds en supermarkt waren gelukkig niet al te ver van het Congrescentrum verwijderd, hoewel de afstand lopend nog redelijk ver was.Over het algemeen was het weer een zeer geslaagde LAN. De competities verliepen goed, gezelligheid was nadrukkelijk aanwezig en er was altijd wel wat te doen. Kleine minpuntjes waren het trage tot afwezige internet op dag 1, lekkende dak op bepaalde plekken en een stelletje dronken Duitsers die het voornamelijk zichzelf moeilijk maakten. Ik zeg tot volgend jaar! En hopelijk kunnen we dan nog meer dames begroeten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.