Een strategiespel dat spreekt me altijd wel aan. Ik vond het dan ook leuk dat ik deze game kon reviewen. Het speelt zich, zoals de titel al zegt, in de ruimte af. Dat vind ik een klein minpuntje, misschien omdat dat meer een mannending is in mijn mening. Toch begin ik vol goede moed en veel vertrouwen aan dit spel. Hopelijk is de ruimte na het spelen van dit spel geen minpuntje meer!Bij het opstarten van het spel kun je kiezen tussen 8 speelbare rassen, elk afkomstig van een andere planeet. Ieder ras heeft zijn voor- en nadelen, bijvoorbeeld schepen die extra schade doen, of het verkrijgen van meer onderzoekspunten. De rassen hebben ook elk een eigen achtergrond. Het ene ras zal meer oorlog voeren, want dat zit meer in hun aard, de andere zijn juist meer van de diplomatiek. Er zijn hier meer opties zoals het kiezen van de grootte van het speelveld en de moeilijkheidsgraad van het spel. Als je dit hebt gedaan krijg je het verhaal van jouw gekozen ras in een filmpje te zien, waar je ook de eigenschappen in terug ziet komen.

Na dit korte filmpje begint het spel! Je krijgt een enorm speelveld voor je neus met enorme zonnestelsels. Wat ik nu moet doen blijft voor mij een raadsel. Even via de tutorial het spel leren kennen is ook niet makkelijk. De tutorial bestaat namelijk uit alleen tekst. Je klikt ergens op en er komt uitleg bij de staan, hele uitgebreide uitleg. Ik denk dat de uitgebreide uitleg wel nodig is, want het spel is erg moeilijk, maar daardoor vind ik het erg lastig om vol te houden de volle tutorial te lezen. Persoonlijk houd ik meer van tutorials die me iets laten doen of bouwen, dat je er dus al spelenderwijs achter komt hoe het spel werkt. Jammer dat het bij dit spel niet zo is. Dan zelf maar het een en ander proberen. Dit is ook geen goed idee. Ik kom er totaal niet uit wat ik moet doen. Hetgeen wat wel duidelijk is, is dat het een turn-based spel is. Ik snap dus wel dat ik per beurt dingen moet aanzetten, onderzoeken, schepen bouwen, en dan mijn beurt moet beëindigen, om vervolgens de A.I. óf andere speler(s) hun beurt te laten uitvoeren. A.I. = artificiële intelligentie, oftewel, een computergestuurde tegenstander. Als eerst kom je je eigen thuisbasis tegen. Hierin zit een zonnestelsel van 4 planeten. Deze planeten moet je bevolkt zien te krijgen, waardoor je resources krijgt. Dit zijn namelijk: voedsel, industrie, ‘dust’ en wetenschap. Dust heb je veel nodig, onder andere om schepen mee te bouwen.

Ook stuit ik op een talent tree. In de talent tree kun je tijdens een potje bepalen waar je je op wilt richten. In totaal zijn er vier takken: oorlogvoering, wetenschap, expansie en diplomatiek. Deze takken zijn ieder echt heel uitgebreid en brengen vanaf de eerste puntjes al baanbrekende veranderingen met zich mee, zoals het kunnen bevolken van bepaalde type planeten of de mogelijkheid om een verdrag op te stellen.

Hier ben ik dus achter gekomen en je zou zeggen dat je dan al een heel eind komt, maar dat valt erg tegen. Ik blijf proberen en spelen maar ik kom eerlijk gezegd geen steek verder in het spel. Ik stuur de schepen die ik heb eropuit om de nog niet ontdekte sterrenstelsels te bezoeken, ik laat wat onderzoek starten in de talent tree, ik bouw een nieuw schip, maar na een aantal uur spelen ben ik nog niet veel opgeschoten. En eerlijk gezegd snap ik nog steeds bar weinig van dit spel. Verder in het spel, waar ik helaas niet gekomen ben, kun je ook allianties met andere spelers of de A.I sluiten. Zo kun je bijvoorbeeld handelsroutes creëren. Ook kun je vijanden maken en uiteindelijk oorlog voeren.

Misschien word ik dan iets wijzer om het een en ander op internet op te zoeken. Uitgebreide hoe-te-spelen uitleg kan ik helaas niet vinden. Wel andere reviews, die ook beweren dat het een moeilijk spel is. Maar als je eenmaal door hebt hoe het werkt, dat het dan erg verslavend werkt. Op dit punt ben ik ondanks mijn vele en lange pogingen helaas niet gekomen. Wat mij op de conclusie brengt dat het een erg ingewikkeld spel is en ik er helaas niet uit kom! Mocht je dit spel willen spelen, dan raad ik je wel aan echt de tijd ervoor te nemen. Lees de tutorial goed. Het kan zeker geen kwaad deze 2 tot 3 keer te lezen. Je zult denk ik flink wat tijd moeten steken in deze game om hem uiteindelijk te kunnen begrijpen en het verslavende deel van het spel mogen ervaren. Mijn score:Gameplay:5/10Fun: 4/10Levensduur: 4/10Graphics: 8/10 Originaliteit: 7/10Totaalscore volgens reviewer: 5,6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.