Analisten zijn bezorgd over de toekomst van de Call of Duty-franchise. In een interview met Gamesindustry International stellen vier analisten dat de gamereeks zijn grootste piek in 2011 al heeft gehad. Toch verwachten ze dat er miljoenen exemplaren van Black Ops 2 verkocht zullen worden.Michael Pachter van Wedbush Securities is van mening dat de reeks vooral geprofiteerd heeft van de grote groei die de online multiplayer heeft doorgemaakt. Volgens Pachter biedt CoD spelers op dit moment nog steeds de beste ervaring als het gaat om online gaming. Hier is echter wel een verschuiving waarneembaar. Zo zouden Battlefield, Halo, Medal of Honor en andere games met hun eigen multiplayer een steeds grotere concurrentie worden. Hij is het eens met Ben Schachter (van Macquarie Securities) die stelt dat de game het nog moeilijk zal krijgen om een groei te laten zien. Dit onder andere vanwege de slechte verkopen van games en hardware, het feit dat MW3 minder goed verkocht als Black Ops en omdat sommige gamers de ‘futuristische setting’ niet aantrekkelijk genoeg vinden. Colin Sebastian van RW Baird is ervan overtuigd dat CoD zijn grootste piek al gehad heeft.

“Activision heeft gevraagd om financieel advies, ervan uitgaande dat de verkopen van Black Ops 2 tegen zullen vallen dit jaar. En als je kijkt naar hoe moeilijk de consolemarkt het heeft op dit moment, is dat een rationele reactie. De vraag is alleen of de franchise in een staat is van verval en dus steeds minder exemplaren zal verkopen.”

De lancering van CoD Online zal voor Activision een nieuwe bron van inkomsten zijn. Volgens Jeremy Miller van DFC Intelligence zal Call of Duty Online het verlies in verkopen zal compenseren. Volgens Miller is CoD een sterk merk, met veel manieren om geld te kunnen verdienen. Misschien toch niet te optimistisch is Michael Pachter dan ook als hij zegt dat de franchise nog steeds goed zal zijn voor miljoenen verkopen.

“Maar ook als CoD geen groei laat zien, zullen er alsnog miljoenen exemplaren van de game verkocht worden. Er is niets mis met 22 miljoen, 19 miljoen of 16 miljoen verkopen. CoD zal de bestverkopende game blijven en Activision moet zich niet zo druk maken.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.