Bij de launch games van de PS Vita ontbrak een belangrijk spel genre, namelijk de shooter. Gelukkig komt Zipper Interactive nu met Unit 13 wat een volwaardige shooter zou moeten zijn. Is dit wel mogelijk op een draagbare console?Wat gelijk na de download opviel was dat de game in het Frans was. Blijkbaar weten ze bij Zipper Interactive niet dat ze in Nederland geen Frans spreken. Wanneer je je PS Vita op Engels zet is de game wat beter te volgen. Hopelijk wordt deze slordige fout bij een volgende update verholpen.

Zipper Interactive is geen onbekende in de shooter wereld. Zo zijn zij ook het team achter de online multiplayer game MAG. Dit valt goed te merken want een online multiplayer gedeelte bij Unit 13 aanwezig. Je kan dus net zoals op een normale console een online game starten of joinen. Tijdens het online gamen heb ik geen last gehad van een vreemde lag of andere problemen.

De single player mode van Unit 13 begint met een tutorial missie. Hierin worden buiten de controls ook uitgelegd hoe je strategisch te werk kunt gaan. Unit 13 is namelijk niet een shooter waar je voor Rambo kan gaan spelen, het is een tactische shooter en deed me qua gameplay een beetje herinneren aan SOCOM. Uiteraard logisch want SOCOM werd ook ontwikkeld door Zipper Interactive. Alleen is Unit 13 dan nog een tikkeltje moeilijker, sterker nog het is een hardcore tactische shooter. Ik heb de eerste missie denk ik wel 10 keer opnieuw moeten proberen, en dat was nog wel niveau easy!

Unit 13 bevat in de single player mode 36 missies genoeg voor zo’n vijftien uur gameplay. Sommige missies zijn uiteraard uitgebreider dan andere maar allemaal kort genoeg om tussendoor even op te pakken. Zoiets is uiteraard wel gewenst op een draagbare console.Na het behalen van iedere missie krijg je sterren waarmee je speciale missies kan unlocken (de zogenaamde high value targets). Deze speciale missies zijn wel uitgebreider en nog moeilijker.De gameplay van Unit 13 is dik in orde, het voelt en speelt precies hetzelfde als een shooter op een PlayStation 3 of Xbox 360. Dit natuurlijk dankzij de 2 analoge sticks op de PS Vita. Voor sommige dingen zoals het gooien van granaten wordt het touch gedeelte aan de achterzijde gebruikt. Ook het gebruik daarvan voel niet als een gimmick maar werkt erg doeltreffend.

Buiten het vrij uitgebreide multiplayer gedeelte met leaderboards heeft Zipper Interactive ook nog iets anders bedacht om de levensduur van de game hoog te houden namelijk de daily challenge. Ieder dag krijg je een nieuwe missie die je zo snel en accuraat mogelijk moet volbrengen. Ook hier zit weer een dagelijks leaderboard aan vast.Grafisch gezien is de game redelijk in orde. Het ziet er niet oogverbluffend uit zoals Uncharted maar de karakters en omgeving zijn duidelijk. Helaas heeft de game soms wel last van een hakkelende framerate. Maar dat is alleen als er veel actie op het beeld is. Technisch gezien zou het geen probleem moeten zijn voor de PS Vita dus mogelijk wordt het misschien nog verholpen met een update. De geluidseffecten klinken soms een beetje nep en digitaal maar verpesten de sfeer van de game gelukkig niet. De muziek en stemmen klinken dan wel weer heel goed en passen prima bij de game.

Unit 13 doet wat het beloofd, de ervaring van een volwaardig shooter geven op een draagbare console. Het enige nadeel hierbij is dat de game voor een doorsnee gamer een te hoge moeilijkheidsgraat heeft en daardoor alleen geschikt is voor de echte shooter fans. Verder heeft de game nog een paar kleine slordigheden waardoor het lijkt alsof de game snel af moest zijn. Gameplay 8/10Fun 7,5/10Levensduur 9/10Graphics 7,5/10Originaliteit 8,5/10Totaal 8,1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.