SSX (Snowboarden, Surfen, MotoXross) is na 12 jaar sinds de eerste game terug! En wel op de PlayStation 3 en Xbox 360. Ik gooide mijzelf op een snowboard de diepte in, en dat is heel wat als je nog nooit op wintersport vakantie bent geweest. En wat bleek? Snowboarden is echt mijn ding.


VerledenIn 2000 kwam de game voor het eerst uit op de PlayStation 2. Daarna volgden SSX Tricky (2001), SSX3 (2003), SSX Out of Bounds (2005) en SSX On Tour (2005) voor de Gamecube, PlayStation 2, PlayStation Portable en Xbox. SSX Blur voor de Nintendo Wii in 2007 was de laatste game in de series en was volledig te besturen met de motion controls. Het werd dus hoog tijd voor een vervolg!

NieuwNieuw in SSX 2012 zijn onder andere de keuze om je eigen routes te maken. Vaste snowboard routes in de berggebieden zijn verleden tijd. De besturing is lekker soepel, hoewel je voor de nieuwe besturing kan gaan, is er ook de keuze om de klassieke SSX besturing te gebruiken. Maak de vetste trucs, verdien boosts en ga Tricky of Super Tricky. Had je in SSX 3 maar één berg, in SSX 2012 kun je naar van de Himalaya naar Antarctica, Afrika of naar de Alpen. GameplayVolg de teams SSX en Griff wanneer zij met elkaar de strijd aan gaan in ‘Race It’, of speel tegen vrienden online (zie RiderNet). Je hebt in het menu de keuze uit World Tour (9 descents), Explore (153 drops), Global Events en RiderNet. Er zijn drie verschillende speelstijlen, Race It, Trick It en Survive It. Om je uiteindelijke doel te behalen, namelijk de 9 Deadly Descents overwinnen, gaan de riders een partnerschap aan met één van de drie helikopterpiloten. Ze helpen je, adviseren je, of laten je hun heli gebruiken als attribuut om overheen te glijden met je board. Als je offline speelt kun je medailles verdienen in Explore. Verder kun je Snowflakes verzamelen, deze geven credit bonussen en geven per kleur de waarde aan.


Race It:Met SSX Race It ga je razendsnel naar beneden op de meest vette afdalingen overal ter wereld. Je begint altijd vanuit een helikopter waaruit je naar beneden springt de bergtop op. Het gaat erom dat je zo snel mogelijk beneden bent, de juiste route kiezen is dus cruciaal! Zorg er ook voor dat je niet valt, want dan ben je zo goed als laatste. Na elke afdaling krijg je je XP, Time, Bonus en een SSX verhaal update te zien in de vorm van een digitale comic.Trick It:In Trick It draait het natuurlijk om de tricks. Maak de meest uitzinnige stunts met je board en verdien zoveel mogelijk punten zoals in SSX Tricky. De tricks die je kunt uitvoeren zijn niet realistisch maar dat maakt ze juist nog vetter! Met namen als ‘1260° Double McTwist’ en personages die elk hun eigen speciale tricks hebben kun je enorm veel combinaties maken. Survive It:In Survive It moet je de meest bizarre afdalingen zien te overleven. Survive It is gebaseerd op ‘big mountain snowboarden’ waar snowboarders de meest gevaarlijke afdalingen te lijf gaan. Ravijnen, sneeuwstormen, wingsuites, lawines, niks is deze afdalingen te heftig. NASAMet behulp van NASA zijn de berggebieden tot in de puntjes uitgewerkt. Dankzij de topografische gegevens van NASA en de Mountain Man-Tool van SSX heeft EA Canada de meest vette levels kunnen ontwerpen. In de game zit een soort Google-Earth interface van de Aarde, die je rond kunt draaien met je controls en zo makkelijk van berg naar berg kunt navigeren. Dankzij een satellietproject van NASA en het Japans Ministerie van Economie, Handel & Industrie genaamd het Aster Global Digital Elevation Map zijn in 2009, 1,3 miljoen super scherpe stereo-afbeeldingen van het aardoppervlak openbaar gemaakt. EA Canada heeft deze gegevens in hun Mountain Man tool verwerkt, en zo konden ze de bergtoppen van de Himalaya en de Alpen omtoveren tot de meest vette trickparken.

PersonagesElk personage heeft zijn of haar eigen unieke trucs, grabs en tweaks. Deze moet je wel vrij spelen. Je kunt je personage ook volledig tweaken met de beste uitrustingen. Sommige afdalingen kun je bijvoorbeeld niet zonder veiligheidsuitrusting afdalen. Je kunt je board customizen, je boots en kleding, maar ook kun je zuurstof maskers aanschaffen, hoofdlampen en wingsuits waarmee je kan zweven. Deze laatste kun je niet gebruiken voor tricks maar wel om nieuwe gebieden te bereiken. Sommige personages zul je kennen van vorige SSX games (Kaori, Moby, Mac, Elise e.a.). Andere personages keren ook niet terug in de 2012 game, (Hiro, Jean-Paul, Jurgen) etc. Er zijn natuurlijk ook nieuwe personages zoals Tane Mumea, Alex Moreau en Ty Thorson. Alle personages hebben zijn of haar eigen verhaal. Dat niet alleen, alle karakters hebben ook hun eigen comic, deze kun je onder andere op de Facebook pagina van SSX downloaden.

RiderNetRiderNet is geïnspireerd op het ‘Autolog-engine’ van Need for Speed Hot Pursuit. RiderNet is de online functie in SSX. Vind vrienden en ga de strijd aan met elkaar. Ook kun je afdaling ‘liken’, je beste tijden publiceren, aanbevolen drops bekijken en afdalingen aanbevelen aan je vrienden. Ook kun je highscores checken en je vrienden uitdagen. Indien je een online pass hebt voor je Xbox 360 of PlayStation 3 zul je credits verdienen met het spelen van Global Events. Met deze Credits kun je weer nieuwe gear kopen. RiderNet is nu ook beschikbaar als App. De iPhone app geeft je de beschikking tot RiderNet waar je maar bent. De app is gratis en houdt je op de hoogte van zowel je eigen prestaties als die van je vrienden.Geotags:Geotags zijn verzamelobjecten die door andere spelers zijn achtergelaten in de afdalingen. Als je een Geotag vind word je beloond. Je kunt zelf ook Geotags kopen en plaatsen op de afdalingen voor je vrienden. Hoe langer een Geotag er ligt, hoe meer punten je ervoor krijgt.

MuziekDe muziek in SSX 2012 is ook weer een verhaal apart. SSX heeft een speciale soundtrack met verschillende muziekstijlen waaruit je kunt kiezen. Je kunt ook je eigen muziek in de game afspelen. Deze kun je via de Xbox 360 playlist uploaden. Ook kun je voor elke game stijl een playlist samenstellen door nummers aan of uit te vinken. Race muziek, Trick muziek, Survive muziek en menu muziek zijn allemaal te customizen.SSX heeft in totaal 36 tracks met bekende en minder bekende artiesten. Je kunt ook nog via iTunes 10 extra tracks downloaden als onderdeel van de “SSX Ubermix”. Deze bevat onder andere Amon Tobi, Raffertie, Camo & Krooked en meer. Hieronder de volledige lijst met tracks die met de game komen:

  • Camo & Krooked – Breezeblock;
  • Camo & Krooked – Portal
  • Dels – Capsize ft. Joe Goddard & Roots Manuva
  • Digitalism – Blitz
  • DJ Shadow – I Gotta Rock (Irn Mnky Swagger Mix)
  • Felguk ft. Example – Plastic Smile
  • Flux Pavilion – I Can’t Stop
  • Foster the People – Houdini
  • Handsome Furs – Damage
  • Hyper – Accelerate
  • J Boogie’s Dubtronic Science – Magik (Egyptian Lover Remix) ft. Aima the Dream, Cait La Dee & Raashan Ahmad
  • Kid Digital – Done With That ft. Profit
  • Konrad Old Money – Big Error
  • Lateef the Truthspeaker – Oakland ft. Del the Funky Homosapien & The Grouch
  • Nero – Scorpions
  • Noisia – Could this Be
  • Noisia – Machine Gun
  • Pretty Lights – Hot Like Dimes
  • Raffertie – Twitch (It Grows and Grows: SSX Version)
  • Run-DMC – It’s Tricky (SSX Pretty Lights Remix)
  • Skrillex – Scatta ft. Foreign Beggers & Bare Noize
  • Styrofoam Ones – Better
  • The Big Pink – Stay Gold
  • The Herbaliser – What You Asked For
  • The Hives – 1000 Answers
  • The Naked and Famous – Young Blood
  • The Prototypes – Your Future
  • The Qemists – Lifeline
  • The Qemists – Bones ft. Kellermensch
  • The Qemists – Stompbox
  • Theophilus London – I Stand Alone (Ocelot Mix)
  • TRS-80 – Mirage
  • Turbowolf – A Rose for the Crows
  • Two Door Cinema Club – Something Good Can Work (The Twelves Remix)
  • Wretch 32 – Traktor
  • Zion I and the Grouch; – Drop It on the 1

Ontwikkelaar: EA CanadaUitgever: EAPlatform: Xbox 360 en PlayStation 3 PEGI: 3+Website: SSX


ConclusieSSX 2012 is een perfecte opvolger in de legendarische serie. De mogelijkheden qua speelstijlen, afdalingen, tricks en uitdagingen lijken eindeloos. Er zijn genoeg personages en afdalingen om uit te kiezen. Ik heb mij zeer vermaakt met deze game, en de muziek. Ook voor de beginnende SSX-er is er genoeg te doen. Dankzij de handige tutorial die je alle ins en outs uitlegt is het goed te begrijpen. Het beheersen van alle mogelijke tricks en combinaties duurt wel wat langer. De game moet je wel in je uppie spelen helaas, want naast de online functie is er geen splitscreen functie. Over het algemeen heeft de game heeft een lange levensduur, vette graphics en leuke comics (als je niet van al te diepgaand houdt). Score: Gameplay: 8/10 Fun: 8/10 Levensduur: 9/10 Graphics: 9/10 Originaliteit: 8/10 Totaal: 8,5

About MsMarvel

Woont in Groningen en heeft 4 ratjes (Michelangelo, Leonardo, Donatello en Raphael) en 2 katten Loki & Dunya. Heather is 'in charge of the news' en helpt ook mee in de eindredactie. Is dol op de Marvel comics. Favoriete consoles zijn de PC, Wii U en Xbox360.

View all posts by MsMarvel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.