Ik mocht het nieuwste spel uit de Anno serie voor jullie testen, Anno 2070. Eerder werd er een voorganger van de reeks op de Nintendo DS getest. Anno 2070 is de nieuwe Real-Time Strategy-game uit de reeks waarin de speler wordt gevraagd om een nieuwe wereld te creëren.Je kunt kiezen om ecologisch of economisch te beginnen. Erg leuk, want het speelt toch anders als je de volgende keer voor de andere factie kiest. In beide gevallen begint het verhaal met een ramp. Jij bent degene die het slagveld moet opruimen en de problemen moet oplossen. Je moet een beschaving opbouwen en je verzamelt resources die je weer gebruikt om gebouwen op het land te produceren. Je zorgt natuurlijk ook voor genoeg eten en drinken en andere benodigdheden voor de bevolking. Dit zijn we natuurlijk ook gewend van voorgangers en andere soortgelijke spellen. Wat is het dan dat Anno 2070 anders maakt?

Ten eerste is het spel grafisch erg mooi. Vooral als je ingezoomd bent zie je kleine details op gebouwen en bomen. Een andere erg leuke extra in het spel is toch wel de onderwater optie. Onderwater? Jawel, je krijgt op een gegeven moment een duikboot tot je beschikking. Hiermee kun je de onderwater wereld gaan ontdekken. Al snel vindt je eilandjes onder water, waar je ook kunt gaan bouwen en een beschaving onder water creëert. Het voordeel hiervan, is dat je onder water andere resources kunt krijgen. Daarbij bouw je onderwater ongezien, en kun je makkelijk een aanval plannen op je vijanden terwijl zij niets vermoeden.

In Anno 2070 zitten verschillende spel modi. Zo kun je eerst bijvoorbeeld het verhaal volgen, maar je kunt ook kiezen voor verschillende missies. Ook kun je een ‘vrij spel’ starten. Hierin kun je de game helemaal aanpassen naar hoe jij wilt. Je stelt de opties zelf in, dus maak je het zo makkelijk of moeilijk als je zelf wilt. Daarnaast is er ook nog eens een multiplayer-modus. Deze kan ook compleet naar eigen wens gespeeld worden. In het gehele spel kun je, als je zou willen, zelfs je vrienden versteld doen staan met een aanval en je vijanden tot moes helpen, zo ook in de multi-player modus.

In het begin van het spel heb ik flink achter mijn oren moeten krabben. Ik snapte er helemaal niks van. Zeer weinig tot geen uitleg, je moet zelf maar uitzoeken hoe alles werkt. Daardoor kreeg ik al tegenzin om te spelen, maar ik ben toch doorgegaan en toch erg blij dat ik dat gedaan heb. Het spel is namelijk prachtig. Het had een zeer verslavende uitwerking op mij, ondanks het voor mij toch grootste nadeel dat je geen tot zeer weinig uitleg krijgt. Een ander nadeel vind ik je ‘vrienden’. Jij bent lekker aan het spelen en om de haverklap willen je allianties dat je iets voor ze doet. Je krijgt hier een beloning voor, die meestal wel mooi is meegenomen. Je kunt ook kiezen het niet te doen, maar dan ga je omlaag in hun vertrouwen. Het is niet erg dat dit er in zit natuurlijk, maar naar mijn idee gebeurd het wel erg vaak. Het duurt ook erg lang voordat je je rijk kunt verdedigen en militariseren. Dit vond ik ook bij het andere Anno spel dat ik heb gespeeld, maar dit is niet heel erg storend. Dit zijn voor mij toch echt de enige nadelen die ik tegen kwam.

Anno 2070 speelt heerlijk weg, is prachtig om naar te kijken, is origineel en heeft in mijn ogen maar een paar nadelen. Als je twijfelt zou ik zeggen probeer het gewoon, bijt even door het gebrek aan uitleg heen, en je zit voor je het weet vast achter je pc!Score:Gameplay: 9/10Fun: 9/10Levensduur: 8,5/10Graphics: 9/10 Originaliteit: 8/10Totaalscore volgens reviewer: 8,7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.