Chirurgen in opleiding moeten in het AMC verplicht gamen. Minimaal invasieve chirurgie, met een nog moeilijkere naam laparoscopisch opereren*, vereist specifieke vaardigheden. Om deze vaardigheden te oefenen helpt gamen.“In het AMC geen laparoscopisch onervaren handen meer aan de operatietafel”, aldus Marlies Schijven, chirurg en opleidingscoördinator. Hiermee gaat het AMC als eerste ziekenhuis in Nederlands voldoen aan de eisen. De Inspectie voor de Volksgezondheid eist namelijk dat risicovolle technologieën alleen mogen worden toegepast door gebruikers die kunnen aantonen voldoende bekwaam te zijn. Voor de laparoscopietraining is er de Simendo in het AMC. Dit is een SIMulator for ENDOscopy. Welke mede ontwikkeld is door gevalideerd chirurgen.

Voldoet een chirurg in opleiding op het AMC niet aan aan deze basisvaardigheden, dan is de OK verboden terrein tot ze deze wel hebben. Die vaardigheden verwerven ze door te trainen met de Simendo. Deze geeft de chirurg in opleiding oefeningen die aansluiten op de praktijk. Het is een voorbeeld van simulatie in combinatie met serious gaming: het gebruik van technieken uit computerspellen voor educatieve toepassingen.

*Bij een laparoscopische ingreep wordt geopereerd via kleine gaatjes in de buik. Daardoor brengt de chirurg met behulp van een minuscuul cameraatje de instrumenten voor de operatie naar binnen en voert de ingreep uit. “Laparoscopie vereist een bepaalde handigheid – vergelijk het maar met achteruit inparkeren. Je moet dingen doen die soms ingaan tegen wat je gewend bent. Dat moet je dus oefenen. En bij voorkeur natuurlijk niet meteen op een patiënt.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.